Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev 4ure in malica

4ure in malica

Zaradi zdravja delam 4 ure, 4 ure plačuje ZZZs, koliko časa mi pripada za malico?

15 minut

Sorazmerni, torej v tvojem primeru polovica.

66. člen ZOR
(krajši delovni čas v posebnih primerih)
(1) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas.
(2) Delavec iz prejšnjega odstavka, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, kot delavec, ki dela polni delovni čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.

to pomeni, da mu pripada 30 minutni odmor, saj zanj 4 ure plačuje SPIZ.
15 minutni odmor pa pripada nekomu, ki sklene pogodbo za krajši delovni čas. To pa vaš delavec ni sklenil, ampak ima sklenjeno pogodbo za 8 ur dela, samo 4 mu krije SPIZ in za te mu ni potrebno prebiti na delu

to ne velja -če prav razumem-tudi za vse nas, ki zaradi skrajšanega del.časa (otrok) delamo po 4 ure (ker pač imamo “pogodbe” z delodajalcem za 20ur na teden) a ne? Hvala in lp,

154. člen
(odmor med delovnim časom)
(1) Med dnevnim delom ima delavec, ki dela polni delovni čas, pravico do odmora, ki traja 30 minut.
(2) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s 64. ali 66. členom tega zakona, vendar najmanj štiri ure na dan, ima pravico do odmora med dnevnim delovnim časom v sorazmerju s časom, prebitim na delu.
(3) Dolžina odmora se v primeru neenakomerne razporeditve ali začasne prerazporeditve delovnega časa določi sorazmerno dolžini dnevnega delovnega časa.
(4) Odmor se lahko določi šele po eni uri dela in najkasneje eno uro pred koncem delovnega časa.
(5) Čas odmora med dnevnim delom se všteva v delovni čas.

jaz sem se malici vedno odpovedala, ker 4 ure pa že zdržim brez hrane nooo:)

Saj odpoveš se ji lahko tudi v primeru, ko delaš osem ur, če želiš.

Ampak to z začetnim vprašanjem nima kaj dosti veze. Vprašanje je bilo o pravici do odmora za malico, ne o tem, koliko kdo zdrži brez hrane. Eni imamo recimo takšno delo, da nam odmor za malico pomeni tudi odmor za oči. Pa eni se recimo moramo zdravo prehranjevati in nam zato tudi 15 minut odmora veliko pomeni, ker lahko v miru poglodamo kakšen kos sadja, recimo. PA mi je pri tem čisto vseeno, čemu vse si se ti pripravljena odpovedati.

In hrana?
Namesto cele žemlje, polovica? :)))))))))))))))

In hrana?
Namesto cele žemlje, polovica? :)))))))))))))))[/quote]

Cela, cela :))

Tudi pripelje se v službo in se pelje iz nje; ni ji treba v eno stran peš ..

“To pa vaš delavec ni sklenil, ampak ima sklenjeno pogodbo za 8 ur dela, samo 4 mu krije SPIZ in za te mu ni potrebno prebiti na delu”
PO MOJE IMA TAK DELAVEC RAVNO TAKO PRAVICO DO 15 MIN. ODMORA NA DELU, SAJ MU SPIZ PLAČUJE 4 URE, VKLJUČNO Z MALICO 15 MIN., KO GA NI NA DELU?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close