Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Akontacija dohodnine

Akontacija dohodnine

Imam eno vprasanje in sicer glede akontacije dohodnine. Delodajalec mi je vedno akontacijo dohodnine odvajal med letom s cimer sem se strinjala. Letos z januarjem pa mi je sploh ne odvaja kljub temu, da sem prosila ,da ostane isto kot je bilo do sedaj. Bojim se,da bom na kocu dobila prav veliko za placat. Kaj lahko storim? Za vas odgovor najlepsa hvala.

Pozdravljeni,

predlagam, da ga še enkrat opozorite. V nadaljevanju pa se obrnite na DURS, kjer Vam bodo prav gotovo znali svetovati.

Hvala in lep dan,

Daša Modic Gorjup

Pa saj delodajalec MORA po zakonu odvajat dohodnino.

Druga možnost je, da imate tako nizko osnovo in toliko olajšav (npr. vaša olajšava+otroci) in imate potem (bruto minus prispevki minus olajšava) osnovo nič (0) in od nič se ne da izračunat dohodnine.

Moja sestra je delala po 4 ure in imela v olajšavi oba otroka, pričakovala je informativni izračun dohodnine, češ, da kot “revež” z polovično minimalno plačo bo pa ja dobila vsaj dohodnino vrnjeno. In je dobila jasno izračun 0. Komaj sem ji pojasnila, v čem je poanta dohodnine in da če ni nič vplačala, ne more nič dobit.

Obstaja pa tudi varijanta, da se je delodajalec samovoljno odločil, da vam ne odvaja dohodnine, da bi izgledal vaš neto višji, ampak v tem primeru (glede na rek obrazce) dvomim, da ga DURS ne bi pozival k odpravi nepravilnosti in plačilu cesarju, kar je cesarjevega.

Sem dobila odgovor, da sindikat zahteva, da nam ne odvajajo dohodnine, da izgleda visja placa. Ne vem, ali je to spet kaksno nategovanje. Lp

Jaz bi na tvojem mestu poklicala na DURS in preverila in vprašala, zakaj ne pozovejo firmo, da odvaja dohodnino??
Sindika? kako lahko sindikat dela proti delavcem? Kje si dobila info?

Moraš vedet, da si na koncu ti dolžnik, zato že zdaj prihrani za ta namen.

EJGAA RES HVALA ZA POMOC. GLEDE SINDIKATA MI JE REKLA TA, KI OBRACUNAVA PLACE. JAZ MISLIM, CE BI IMEL SINDIKAT TU PRSTE VMES BI POGLEDALI SE KAJ DRUGEGA. TO SO SAMO NJIHOVI IZGOVORI, MUTNA POSLA KOT BI TEMU REKLA.

Še to bi omenila, da preverite, če vam plačujejo prispevke za penzijo in prispevke za ZZZS.
Lahko podate vlogo, brezplačno, mislim da na durs. Na ZZZS pa lahko preko mibilnika dobite podatek, ali je plačano (imajo na ZZZS spletni strani povezavo in navodila, kako)

Bom preverila in se enkrat hvala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close