Hudo v službi!!!
Živjo.
Prosila bi za pomoč oz. predloge,kako mi pomagati pri situaciji, ki jo doživljam. Namreč gre se za moje stanje v službi. Zelo trpim oz. moram prenašati trpinčeje dveh sodelavk, ki se jih nikakor ne morem znebiti, ne da bi mislila na njih. Delam v pisarni (finance) in v pisarni smo 3 ženske. ena je kao računovodja,ki obvlada use, druga je kao njena pomočnica, no vsaj ima se za to, pomočnica vsekakor ni, ker odklanja njen deu, s tem da tale ta prva na to nic ne reagira, ker ima to ta drugo rada,bla bla bla uglavnm, in potem sem se jaz, ki sem kot knjigovodja,ki celo leto caka na to,da si razdelimo deu,a od tega ni nic, tale ta druga zenska odklanja deu ta prve,plus moj deu opravlja,tako da jaz imam prakticno nic dela!!!!. Da nebi pisala kako se je od vsega zacetka to zacelo odvijati, bi lahko knjigo napisala, tako da bom skrajsala,kolkor se da.
Ker so zvedeli, da mi cez 2 meseca potece pogodba in jaz je tudi ne bom podaljsala, zaradi nekega razloga, mi pijeta kri kokr se da izpit je..direktor na to nic ne reagira,ceprav sem mu omenila situacijo,kaj se dogaja (prevec rad ju ima).. Zdaj pa pomoc rabim oz. nasvet…
Imam 17 dni letnega dopusta, od tega sem 4 dni ze porabila, in ker odhajam cez 2 meseca, me zanima koliko imam sorazmernega dopusta za pokoristit ??ali pa mi vseeno pripada cel dopust? ker nekje sem brala da kao sorazerni dopust je do 30.6. oz 1.7.,potem je normalno letni dopust?? nisem sigurna a useeno uprasam, da me ne bodo zafrknile.
.nato se eno uprasanje. Počasi zgubljam zivce,dobesedno,domov prihajam objokana,zivcna,cez vikend ceu dan prespim, v stresu totalno, skusam se skolirati,a se ne da, ker 8ur sedim v tej pisarni in ju poslusam..nimam se kam skrit,sprehodit ali kar koli,da bi odmislila njih dve..
Razmisljam da bi sla k zdravnici, da mi odpre bolnisko in da ostanem na bolniski kolikor je najvec mozno..
In uprasanje koliko je to dni? ali je to 30 delovnih dni ali je nasplosno 30 dni (+vikend se steje)…Polozaj je resen, v kaj takega se niti v sanjah nisem mislila da bom se kdaj spuscala, zato prosim za pomoc, kako naj to speljem,da cim manj ostajam na sihtu..zdravnica za situacijo ve, vendar ji tega nisem omenjala,zato hocem najprej se na forumu pozanimat…Upam da mi bo kdo znal pomagaaati, oz. odgovoriti na ta dva glavna uprasanja.. Hvala vsem vnaprej..
Lp.
Nanika87,
hvala za vprašanja. Na del teh – v zvezi z dopustom in formalnostmi okrog bolniške, se dajte čim prej obrniti na kadrovsko službo, na spletu pa medtem preverite na ustreznih forumih, glede bolniške pa kar zdravnici zaupajte, saj vam bo svetovala kaj in kako glede na stanje in vaše počutje. Ne pozabimo, da smo sami najbolj odgovorni zase in da sami lahko tudi največ storimo za to, da bo za nas bolje.
Kot psihoterapevt, ki raziskujem tudi delovne odnose, lahko rečem, da po opisu sodeč imate na delovnem mestu opraviti najprej z odsotnostjo zdrave vodstvene strukture ter organizacijske kulture in problemom nespecificiranih del, nalog in odgovornosti, za kar je odgovoren najprej direktor oz. uprava podetja. Ne vem kaj od tega imate določeno po pogodbi, toda neorganizirano del. mesto lahko vodi ravno do teh in podobnih težav. To je kot če bi v družini ne veljala pravila, jasne vloge in razmejitve. Torej če uprava tega ni pripravljena upoštevati in ukrepati, ima zaposleni na razpolago druge poti, formalne – pisna pritožba na upravo, prijava ustreznemu inšpektoratu, na kar delodajalec mora zakonsko reagirati v določenem roku. Drugi pristop je neformalni: pogodba vam resda poteče čez 2 meseca, toda nič ne omenjate koliko časa se dogaja to, kar obravnavate kot trpinčenje (kaj se še poleg neutreznega delegiranja nalog dogaja v odnosih, kaj pomeni »mi pijeta kri« itn.)? Več o definicijah trpinčenja in ukrepih – prišlo vam bo prav, v kolikor bi razmišljala o kazenski prijavi ali odškodnini.
Če ste se že odločila zamenjati delodajalca, potem bo v teh okoliščinah treba zdržati še ta čas, ki vam preostaja, saj sprememb na bolje v kratkem času ni pričakovati. Ste v situaciji nepredelanega stresa že dalj časa, zato vam telo kaže tipične psihosomatske simptome zgorevanja (tudi o tem bo pogovor z zdravnico koristen). Predlagam, da se posvetite predvsem sebi in psihični kondiciji, ker le dovolj samozavestna in odločna oseba lahko naredi potrebne korake za spremembe. O tem se lahko diskretno posvetujete bodisi z menoj ali bližnjimi terapevti oz. psihologi, ki delajo na področju delovnih odnosov. V tej fazi običajno potrebujemo predvsem čustveno regeneracijo, varen odnos in voden pogovor v zvezi z dinamikami in težavami, ki se nam kažejo v odnosih. Da pridemo k sebi in se spravimo skupaj, kot pravimo. Pri žrtvah trpinčenja na delu so zadaj pogosto nezaceljene čustvene rane primarnih odnosov, ki jih posameznik še ni predelal in mu to v obliki motečih vzorcev in konstruktov povzročajo težave v aktualnih (delovnih) odnosih.
Skratka, stvari se bodo uredile, le zaupajte si, vzemite si čas za razmislek, medtem si privoščite počitek in zdravo prehrano, sprostitvene dejavnosti, sprehode v naravi, varno druženje, tu sem pripravil nekaj nasvetov[/url]. Počakajte še na odzive uporabnikov.
Srečno!
Forum je zaprt za komentiranje.