Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Nadomestilo

Nadomestilo

Pozdravljeni,

prosila bi za odgovor na sledeče vprašanje:

Imam skoraj 16 let delovne dobe. Pred 8. leti sem bila en mesec na zavodu, ker sem ostala brez službe. Do denarnega nadomestila sem bila upravičena za dobo 6-ih mesecev. ker sem dobila zaposlitev po enem mesecu, sem denarno nadomestilo prejela za 1 mesec. Sedaj po 8. letih sem ponovno pristala na zavodu, kjer sem ponovno upravičena do denarnega nadomestila.
Zanima me ali bom denarno nadomestilo dobivala za obdobje 6-tih ali 9-tih mesecev.
Če sem prav razumela gospo na zavodu, sem ne glede na to, da imam 16 let delovne dobe upravičena do 6 mesečnega nadomestila, ker sem 8 let nazaj za en mesec že izkoristila. Ne glede na to, da bi jih lahko 6 mesecev. Morala sem oddati tudi pisno izjavo o neizkoriščeni pravici do denarnega nadomestila izpred 8. let.
Zanima me ali sem res upravičena samo do 6-tih mesecev nadomestila?
Ali ni mogoče, da bi dobila nadomestilo vsaj 8 mesecev, ko sem pa pred 8. leti izkoristila samo en mesec nadomestila?

Hvala za odgovor

Pozdravljeni,

v delovno (zavarovalno) dobo, ki jo upoštevajo za odmero časa trajanja prejemanja nadomestila, se šteje delovna (zavarovalna doba) od takrat naprej, ko ste bili zadnjič prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje. V Vašem primeru je to 8 let, če sem Vas prav razumela. Glede na to, da Vam je prejšnjič pripadalo nadomestilo za čas 6 mesecev, prejemali ste ga pa samo 1 mesec, se Vam k dobi 8 let prišteje še teh 5 mesecev.
Mislim, da Vam skladno z določili Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti pripada nadomestilo v trajanju 6 mesecev. Nadomestilo v trajanju 9 mesecev bi Vam pripadalo, če bi bili zavarovani, skladno z zgoraj navedenim, od 15 do 25 mesecev.
Prilagam Vam še link do navedenih določil:
http://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/prijava_brezposelne_osebe/denarno_nadomestilo.

Pogumno naprej,

Daša Modic Gorjup

Spoštovana gospa Daša,

najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav,

Goya

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close