Kako je s tem?
Lepo pozdravljeni!
Moja situacija in vprašanje sta sledeča: sem noseča 2 meseca. Trenutno sem zaposlena, pogodba se mi izteče 16.8. (določen čas). Do sedaj sem bila skupaj zaposlena 6 mesecev. Skupaj bom torej še po teh treh mesecih zaposlena 9 mesecev. Delodajalec mi je že dal vedeti, da me po izteku pogodbe ne bo več zaposlil. Kot sem se pozanimala, mi zaradi 9 mesecev delovne dobe pripada 3 mesece nadomestila na zavodu. A to drži? A se mi torej ti 3-je meseci štejejo kot delovna doba? Če se mi, a to pomeni da bom dobila porodniško (skupaj bi tako bila zaposlena 12 mesecev) in kako se ta znesek preračuna? Glede na to da imam rok 27.12., bom v porodniško odšla mesec prej, se pravi okoli 25.11., tako da takrat po preračunih, mi zavod že ne bo več pripadal… Upam da sem napisala dovolj jasno…
Hvala za odgovore in lp,
Mateja
Pozdravljeni,
1. Čas prejemanja denarnega nadomestila je odvisen od zavarovalne dobe, in sicer:
3 mesece za zavarovanje od devet mesecev do 5 let,
6 mesecev za zavarovanje od 5 do 15 let,
9 mesecev za zavarovanje od 15 do 25 let ,
12 mesecev za zavarovanje nad 25 let,
19 mesecev za zavarovance, starejše od 50 let in za zavarovanje nad 25 let ,
25 mesecev za zavarovance, starejše od 55 let in za zavarovanje nad 25 let.
http://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/prijava_brezposelne_osebe/denarno_nadomestilo
2. Navedeni 3 meseci se Vam štejejo v delovno dobo.
3. Višina porodniškega nadomestila v času porodniškega dopusta je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12. mesecih pred vložitvijo vloge za uveljavitev pravice do porodniškega dopusta. Če so bili za zavarovanko obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje kot je to določeno v zakonu, se ji za manjkajoče mesece kot osnova upošteva 55% minimalne plače.
Srečno in še kaj se oglasite, če bo treba,
Daša Modic Gorjup
Hvala za hiter odgovor.
Se pravi, da kljub temu da z nastopom dneva porodniške ne bom več prejemala nadomestila in takrat ne bom zaposlena, bom dobivala porodniško po naslednjem sistemu:
9 mesecev se mi bo obračunala moja bruta plača, 3 mesece pa 55% minimalne plače? Ali
je to pravo sklepanje? Hvala za Vaš odgovor,
LP,
Mateja
Samo povzemam nekaj, kar je že napisano: Če so bili za zavarovanko obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje kot je to določeno v zakonu, se ji za manjkajoče mesece kot osnova upošteva 55% minimalne plače.
Po mojem mnenju bodo za Vas obračunani prispevki za vseh 12 mesecev. Najprej Vam jih je plačeval delodajalec, potem pa Vam jih bo Zavod RS za zaposlovanje.
Lahko pa preverite pri Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.
Pozdrave,
Daša Modic Gorjup
Forum je zaprt za komentiranje.