Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev dopust na otroka do 15. leta

dopust na otroka do 15. leta

eno vprašanje, če je kamu jasno…na otroka do 15. leta dobiš dan dopusta…

ali lahko dobim in koristim ta dan dopusta preden je otrok dejansko rojen? Ker potem mi dolgujejo že dopust za leto 2010, ko so mi rekli da pred rojstvom (avgusta 2010) ga ne morem dobiti, ko pa sem prišla (avgust 2011) pa je že propadel oz. ta dan ni bil nikjer napisan na sklepu o dopustu…Kakšna je praksa oz. kakšne izkušnje imate?

Seveda ne moreš koristiti dopusta za otroka pred rojstvom … kaj pa če bi se (bognedaj) pri porodu ali v nosečnosti kaj zakompliciralo in bi umrl?

Avgusta 2011 pa ti je dopust za leto 2010 res že propadel.

Bo vprašala kar tukaj, če mi lahko kdo pomaga. Lansko leto sem bila celo leto na porodniškem. Ali mi lanski dopust cel propade? Ali propade le 10 dni, ostalo pa lahko pokoristim letos do junij?

Pred rojstvom se to ne da. V odločbi za dopust 2011 bi morala imeti en dodaten dan, verjetno ga tudi imaš. Ti bi pa rada, da dobiš ta dan že za 2010? Lahko bi ti ga dodelili takoj po rojstvu in lahko da ti je res propadel, če si prišla v službo nazaj avgusta 2011.

Tako je, 10 dni propade, ostalo do 30.6.

Ja, če si delala (bila prisotna na delovnem mestu) manj kot 6 mesecev, se ti prenese ves neizkoriščen dopust (minus 2 tedna, če jih nisi pokoristila), pravico do koriščenja imaš do 30.6.

Obstaja pa tudi druga možnost, za katero malo ljudi ve, še manj pa jo izkoristi. Dopust na varstvo in nego lahko prekines. In vmes pokoristiš dopust in se vrnes nazaj na dopust za nego. Če je luknja krajša od 75 dni (nisem cisto prepričana), je nadomestilo še naprej enako.

Ti morajo pa ob rojstvu izdat popravljen sklep glede dopusta. Tudi očetu, ne samo tebi.

Kolegica je zaposlena na upravni enoti in je dobila 1 dan LD za otroka v starosti do 10 let!!! potem pa več ne, temu se reče enakopravnost 🙁

Javna uprava ima tukaj drugačne dogovore.

ZDR govori

2. člen
(urejanje delovnih razmerij)
Če ni s posebnim zakonom drugače določeno, ureja ta zakon tudi delovna razmerja delavcev, zaposlenih v državnih organih, lokalnih skupnostih in v zavodih, drugih organizacijah ter zasebnikih, ki opravljajo javno službo.

Na osnovi tega člena je tudi Interventni zakon “povozil” člen v ZDR, ki govori, da mora biti minimalni regres najmanj v višini minimalne plače in ga je predpisal nižjega.. Enako tudi zdaj Zakon o uravnoteženju javnih financ.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close