Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev bolniška in dopust

bolniška in dopust

Pozdravljeni!
Imam vprašanje ki me muči.Noseča sem že 22 tednov,in sem zaradi raznih zdravstvenih problemov odsotna od dela že od 23.12.2011. Od takrat naprej mi komisija podaljšuje bolniški stalež. Sedaj so mi bolniško spet podaljšali do 11.5.2012 Predviden datum poroda imam 11.8.2012
Problem je v tem da imam še 5 dni starega in 27 dni novega dopusta ki bi se mi ga zdelo pametno porabiti. Ko sem govorila z odgovorno osebo za ure v našem podjetju mi je dejala da če sem v bolniškem staležu in če nisem sposobna za delat ,da ga moram voditi do porodniške in da dopust pripada če delavec dela. In da enostavno moram potem priti delat če mi komisija ne podaljša,ali jo sama opustim. Meni pa se zdi neumno zakaj bi zavrgla ves dopust,saj je bolje plačan kot bolniška in se mi bo vsaj malo poznalo tudi na porodniški. Zdelo se mi je kot da mi dopust ne pripada zato ker sem na bolniški,in si ga očitno z problemi v nosečnosti nisem zaslužila.Niti nisem breme delodajalca ampak zzzs.
Zanima me kakšne pravice do dopusta imam v tem primeru. Mislim da jih imam,samo ne vem ali so mi dopust dolžni odobriti v celoti pred porodniško. naprimer da si pustim bolniško do tistega dne ko bi lahko začela koristiti ves dopust naenkrat in nato direktno v porodniško.??
Kakšno je vaše mnenje in kakšne so moje pravice?
Hvala.
Lep pozdrav: Anja

dopust in bolniška hkrati nikdar nista šla skupaj. ali imaš samo dopust ali imaš samo bolniško. če boš na bolniški do nastopa porodniške, ti bo tako propadel stari dopust in tudi novi, ker boš na porodniški.
tako da, če ti komisija ne bo podaljšala odločbe, boš pač morala v službo. in šele takrat do nastopa porodniške lahko koristiš tudi dopust. lahko pa prekineš tudi sama bolniško in greš delati zato, da boš koristila dopust. samo, a ti bo potem kdo verjel, da si res tako bolna. verjetno ne niti zdravnik, ker se boš po dopustu pa kar naenkrat spet počutila slabo.

skratka, eno ali drugo in v firmi so ti čisto prav povedali.

Ampak jaz nebi šla več nazaj na bolniško. mislila sem da bi namesto bolniške pokoristila dopust,ne glede na moje stanje.Recimo zadnji mesec pred porodniško kar je kmalu.

Zavedaj se, da imaš po ZDR samo en dan pravico do izbire dopusta (po nekaterih kolektivnih pa 3 dni) in ti delodajalec enostavno dopusta ne bo odobril in boš morala v službo!

Oprosti, vedno pomagam, če je le mogoče, a tole zame ni sprejemljivo in bi te pozvala v službo. Če imaš težave, bodi v bolniški, če jih nimaš, pojdi v službo.

Najlepša hvala za odgovore!!
Lep pozdrav!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close