Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Neplačilo računa po zaprtju s.p. – posledice?

Neplačilo računa po zaprtju s.p. – posledice?

Ne vem, če tole sodi ravno sem, ampak vseeno upam na kak odgovor ali napotek.

Pred kratkim sem zaradi slabih rezultatov zaprla s.p., zdaj pa sem dobila račun za neko storitev, ki se mi zdi deloma povsem neosnovana, vendar se z izdajateljem ne moreva sporazumeti okoli tega. V življenju še nisem tega storila, vendar sem glede na trenutno situacijo pomislila, da tega računa ne bi plačala oz. bi plačala samo razliko (z večjim delom računa nimam težav). Glede na to, da s.p. ne obstaja več, izdajatelj verjetno ne more sprožiti izvršbe in mora iti v osebno tožbo? Kakšen je postopek oz. posledice?
Se opravičujem, če je tole malo zmedeno napisano, ampak res ne vem, kaj naj…

Upnik lahko tudi po izbrisu tvojega s.p.-ja sproži ustrezne postopke za poplačilo računa. Najhitrejša je običajno kar e-izvršba, upnik pa ob tem plača le 36 €. Sodišče (COVL ki je prejemnik e-izvršbe) ne preverja osnov za izvršbo. Tako, da upam, da si kaj pisno oporekala izdajatelju računa, če nisi to naredi.

Če bo vztrajal pri celotnem poplačilu, potem se ti lahko zgodi, da boš prejela izvršbo. Nanjo se lahko pritožiš, a moraš plačati 40 € takse. Ob dobrih argumentih in pisnih dokazih za delno oporekanje računu pa se da na sodišču kaj dosečt. Ampak gre pa potem za klasičen postopek in sodišče razpiše obravnavo, ti pa si moraš dobiti odvetnika, ki te bo zastopal. Preračunaj če se ti izplača vse to, ker če gre za manjši znesek so lahko stroški dokazovanja in vsega večji od računa. Najprej pa poskusi doseči dogovor z upnikom za znižanje računa.

Cebelica, hvala za izčrpno razlago. Pod črto se mi verjetno res ne splača, me pa žre princip in nefer odnos nekoga, s katerim sem imela nekajletno poslovno sodelovanje. Saj, 800 tisočakov prihodkov iz naslova opravljenih storitev mora nekje dobiti….

Cebelica, še eno vprašanje: Ali za pisno oporekanje šteje tudi elektronska pošta? Hvala že vnaprej.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close