Nujna Pomoč!-Zaposlitev v javni upravi
Pozdravljeni, rabil bi en nasvet.
V 1. in 2. letniku sem delal v Javni upravi prek praktična izobraževanje preko šole ( 2x po 400 ur= 800 ur) Po praktičnem izobraževanju sem dobil možnost dela preko študentskega dela saj sem imel status celo leto, do sedaj. Torej sem delal prek študenskega servisa točno 1 leto s polnim delovnim časom ( 40 ur na teden to je = 2080 ur v tem 1 letu).Pravkar sem diplomiral. Sedaj pa bi me zaposlili za 9. mesecev kot pripravnika. WTF??? Nisem samovšečen vendar vem kaj sem sposoben in kake izkušnje imam glede na ostale zaposlene in še to imam enako stopnjo izobrazbe kot vodja.(najvišjo v upravi) To je VI. stopnja, ostali zaposleni pa V. Pa vem kakšne zahtevne naloge opravljam, ki so najmanj v istem rangu kot ostali oz. lahko rečem še višja strokovna dela, sicer sem računovodja opravljam pa še stvari iz informatike itd… saj imam veliko izkušenj in znanj s tem, praktično jim ni treba klicat nobenega informatika. Saj ok ne razburjam se, vendar ko sem izvedel da bom delal za 70% redne plače? to je nekje 400-500€ mesečno. Saj ok če bi opravljal navadna pisarniška dela, ampak opravljam strokovna. Vodja bi pa še seveda dobival 30% za mentorstvo, kar menim da je še eden glavnih vzrokov zakaj bi me zaposlili na ta način in vem da meni nobenega mentorstva ni potrebno, saj delam s polno paro->razen tega da je baje v javni upravi pripravništvo obvezno. Študentsko delo se mi ne šteje? hmm svetovalka na zavodu za zaposlovanje pa mi celo rekla direktno da pripravništvo ni obvezno in da je le “izkoriščavanje” s strani delodajalca.
No upam, da mi bo kdo lahko kaj pomagal. Hvala že vnaprej.
Lep pozdrav
In kaj bi še radi vedeli? Saj ste si na vse odgovorili že sami.
Pripravništvo je v javni upravi obvezno, plača je minus 6 plačnih razredov od izhodiščnega plačnega razreda delovneg mesta, mentor pa je plačan po mentorskih urah.
Še vedno lahko prepustite mesto drugemu, ki bo s tem zadovoljen.
Lahko pa delovno mesto sprejmete in se še česa naučite. Slednje ne bi škodilo niti omenjeni svetovalki z zavoda, ki je mimogrede tudi javna uslužbenka.
Saj sem si mislil, da boste nekaj takega odgovorili, sem daleč od samovšečnosti, pa samozavestosti. Ne rečem da sem bog, daleč od tega, nemorem prekosati nekoga, ki ima 10 let delovnih izkušenj to je res… imam pa določene sposobnosti, ki jih rabijo in jih nobeden od zaposlenih nima…. težko je nekomu dati vpogled v te zadeve, saj v bistvu me sam zanimalo zato obvezno pripravništvo… Pregorel nebi od samovšečnosti kvečjemu od jeze, ker ena zaposlena cel dan po netu brska, igra igre… delovna efektivnost je na ničli… ima srednjo izobrazbo in pol bi naj še jaz mel manjšo plačo… odkdaj pa je lenoba tako dobro poplačana? mislim da bom raj po poklicu LENUH:P hehe malo heca, niti nebi mogel, ker čutim preveliko odgovorsnost v sebi …
Hvala za odgovor 🙂
Plača je minus 6 plačilnih razredov ? aha hmm to je zakonsko ali je to stvar pogajanja? No mogoče sem se mal preveč razburil, to tisto začetno, ko malo premislim, mi verjetno tako, ali tako drugo nebi preostalo, samo tako bedne finte imajo…. imam informacijo da v avstriji, še pri praktičnem izobraževanju imajo skoraj polno oz. polno plačo. Če te zaposlijo, te pa zaposlijo, nobenega pripravništva ni, poskusno delo edino ( če sem prav obveščen) tako da, tako bednih zadev obstaja, to glih ne spodbuja zaposlitev, ampak izkoriščenje… ni čudo da obstajajo večni študenti, sam ta tude čaka sedaj sprememba t.i. malo delo hehe bedna, butasta vlada…. Hvala tudi tebi za odgovore 🙂 LP
Hem, od kdaj je najvišja stopnja v javni upravi VI. stopnja? Po novem sistemu je višješolski program tretiran skozi stopnjo 6/I, višješolski 6/II (1. stopnja), magisterski 7, po starem programu, tisti, ki imajo znanstveni magisterij, imajo 8/I (2. stopnja), doktorski študij pa ima stopnjo 8/II.
VI. stopnja je bila po starem programu višješolski program.
V javni upravi je obvezno pripravništvo. Temu primerna je tudi plača, ki ne more biti enakakovredna nekomu, ki ima redni status zaposlitve. Študentsko delo se v JU šteje v izkušnje, vendar, če še nimate pripravništva opravljenega, je potrebno najprej opraviti tega. Če bi ga imeli, bi se vam leto dni skozi študentsko delo priznale tudi izkušnje.
Nadalje, vsak pripravnik v JU spozna vsa delovna področja, torej, si en teden (ali pač, kolikor dni ti dajo), na enem oddelku, potem na drugem, potem na tretjem in opravljaš različna dela ter jih spoznavaš.
Kot so vam že odgovorili, svetovalki na Zavodu ne bi nič škodvalo, če bi se poslužila kakšnega dodatnega izobraževanja, ravno tako pa, če nekdo obvlada enostransko strokovno delo, ne pomeni, da ve vsega in da je na vseh področjih podkovan. Sedaj veste, da VI. stopnja ni najvišja stopnja in da se po novem sistemu, ki že nekaj časa velja, stopnje tretirajo drugače.
Vsak pripravnik pa dobi mentorja, ki mu tudi pripada dodatek za mentorstvo. Torej, tu ne gre, da zato, da vas bodo zaposlili kot pripravnika zato, da bo mentor pokasiral procente.
Če boste želeli delati v JU, bo pač pripravništvo prva stvar, ki bo potrebna za naprej, če vas bodo zaposlili v nadalje, kajti, poslušati je vsak dan, kako naj bi se število zaposlenih v JU vsako leto zmanjševalo. Odločitev je vaša.
Sicer so pa dolgoletne izkušnje namenjene tudi razširjanju obzorij, ko se sproti vedno kaj novega naučiš.
Seveda morate najprej opraviti pripravništvo. To kar delate DO diplome se ne šteje med delovne izkušnje, delovne izkušnje se vam začnejo šteti PO diplomi, kar je tudi usmetitev MJU. Če nimate delovnih izkušenj po diplomi dovolj, jih morate dobiti s pripravništvom. Je pa edino to res, da ti jih lahko izobrazba skrajša.
V javni upravi se med izkušnje šteje tudi delo pred diplomo (skladno z navodili Vlade), seveda so tukaj strožja merila za upoštevanje teh izkušenj, npr. da je za delo zahtevana določena stopnja strokovne izobrazbe, pripravništvo pa lahko omogoči pridobitev ustreznih delovnih izkušenj, ki so potrebne za določeno delovno mesto, ta čas lahko opraviš strokovni izpit, razna usposabljanja.
Forum je zaprt za komentiranje.