Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev letni dopust in upokojitev

letni dopust in upokojitev

Pozdravljeni,

mene pa zanima, kako je z letnim dopustom za tekoče leto (konkretno za leto 2012), če se delavec upokoji s 1.4.2012? Mu je delodajalec dolžan odmeriti celotni letni dopust ali samo sorazmerni del? Delavec je v podjetju zaposlen neprekinjeno od leta 1995.

LP

Sorazmerni, ker delovno razmerje poteče pred 1.7.

162. člen ZDR
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
– če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
– če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
– če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
(2) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.

Imam vprašanje z ozirom da odjajam v penzijo ,moram dati odpoved..
Vprašanje pa je koliko časa je odpovedni rok grem v redno penzijo starost in delovna doba sta dosežena,sem stalno zaposlen delavec delam 4 ure 4 sem invalidsko upokojen..
Hvala

Odvisno od Pogodbe o zaposlitvi, Panožne kolektivne pogodbe in morebitne Podjetniške kolektivne pogodbe.

Zakon o delovnih razmerjih pa govori takole

92. člen
(minimalni odpovedni roki)
(1) Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delavec, je odpovedni rok en mesec. S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot tri mesece.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close