Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Vzdrževani družinski član – veliko vprašanj, prosim pomoč

Vzdrževani družinski član – veliko vprašanj, prosim pomoč

V kratkem se mi izteče porodniška, služba me ne čaka. Kljub temu, da sem ves čas zraven iskala, trenutno ni nič na vidiku. V bistvu se počutim kot kupček kakca, saj sem delati začela že v srednji šoli med počitnicami, si sama z delom plačala študij, skratka, nikoli še nisem bila brez dela. Kakorkoli, tudi vrtca nimamo, ker smo aprilčki in nas MOL ignorira do naslednjega šolskega leta, pa tudi takrat vprašanje, če ga bomo dobili. Ker so privat varstva v LJ nesramno draga, bom pač ostala z otrokom doma, mož pa bi me lahko prijavil kot vzdrževanega družinskega člana.

S tem v zvezi me zanima, pod kakšnimi pogoji me lahko prijavi in kako je s prispevki za socialno varnost? Kakšne so sploh moje pravice? Kako je z delovno dobo; si jo kasneje, ko bodo (upam) boljši časi, lahko dokupim? Morda še kaj drugega, kar bi morala vedeti?

Hvala za odgovore že vnaprej.

Še eno vprašanje se mi je porodilo. Ali imam lahko kot vzdrževani družinski član odprt popoldanski s.p. v primeru, da bi se mi seveda ponudilo kakkšno občasno delo?

Glede pokojninske dobe; bistveno ceneje je, da si jo sproti plačujete zdaj kot pa kasneje, ko boste zaposleni. Zdaj je cena za ožji obseg zavarovanja cca 60€, kasneje znaša 24,35% vaše plače.
Popoldanski s.p. pa lahko ima samo nekdo, ki je že redno zavarovan iz delovnega razmerja, torej vzdrževani družinski član ne.

Možnost dela je po podjemni pogodbi, avtorski pogodbi ali pa kot osebno dopolnilno delo, pač odvisno od tega, kaj točno bi se delalo.

Najlepša hvala za odgovor. Morda neumno vprašanje, ampak kje pa to uredim? In kako je z drugimi socialnimi prispevki?

Za obvezno zdravstveno za Zavodu za zdravstveno zavarovanje, za pokojninsko dobo na ZPIZ-u.

Še enkrat hvala.
Otrok je kot vzdrževani družinski član zavarovan po staršu, a za druge vzdrževane družinske člane to ne velja?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close