Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev privatnik – je to možno

privatnik – je to možno

Sprašujem za moža – dela pri privatniku (d.o.o.).
In sicer – pogodba o delu je eno, dejansko stanje je drugo. No, nič novega. Ampak – mož dela dnevno po 12 ur (razen nedelje, pa še tu včasih mora kam skočit za par uric), ima službeni telefon in avto, za kar delodajalec zahteva 24 urno dosegljivost (ko je oboje želel vrniti direktorju, le-ta ni pustil, ker se mož nima pravice odločati o tem, ampak se lahko samo on kot direktor odloči!), delo, dopust mora lepo prositi, a se tudi zgodi, da ga ne dobi, ker pač je pomembno delo. Opravlja vsa dela – od vzdrževalca, šoferja, vodja, vse pač, kar se direktorju (ter še komu od sodelavcev) zazdi oz tisti sam ne zmore. Če koga zavrne, ga direktor kliče na zagovor, zakaj ni naredil to in ono, če ve da mora. Ob tem včasih uporablja tudi žaljivke. Če se ne javi na telefon takoj!(zvečer, ponoči, popoldan) je že naslednji dan zagovor pri direktorju kaj se ne javi, če ga potrebujejo,… Mož je tiho, trpi, o zdravju ne bom kako ima načeto, ampak – boji se da bi izgubil delo, saj je trenutno samo on zaposlen. (plača ni 1500€ ali več, ampak kar precej nižja!). Ampak ta služba ga ubija trenutno. Vem, da če bi moral kam na razgovor za novo službo nebi mogel, ker izmed vseh delovnih zaposlitev še niti na WC ne more, ker ga že kličejo kje je, zakaj ni to in ono narejeno. Dela svoje delo, delo še vsaj treh delavcev, ki odhajajo domov še prej kot po 6-7 urah, isto je na dopustu – telefon MORA imet zraven, klici venomer, bolniško je šel samo 1x (poškodba na delu), ampak je z berglami moral hodit delat, ker so ga nujno potrebovali (vsaj sodelavec je hodil ponj). Skratka – doma je pa nevzdržno z njim, ker mu vse to udari ven, k zdravniku ne gre, ker ga je želel dati v boliško, mož pa si naj tega nebi mogel privoščit, ker mu je direktor zagrozil, da bo dobil knjigo. Tudi poškodb na delu več ni, ker so delavci sami nesposobni in nepazljivi pri delu.
A res ni nobene zaščite ob takem obnašanju vodilnih? Kam se obrniti, kajti ob žaljenju že vpleta direktor tudi družino oz mene, da kao naj bo tiho in dela, ker ve, da sem jaz brez službe in da mora skrbet mož za kruh, kaj pa jaz nočem delati. Meni je to vse šlo predaleč in razmišljam o prijavi, ampak – ne želim škodovati možu, vendar ob takem tempu dela ter pranju možganov se bojim, da bo podlegel in si kaj naredil, kajti začel je razmišljat o samomoru.
Včasih ko poslušam in gledam moža, se vprašam – a je ta grozljivka resnična, ali mi laže? Kajti to tiho prenašati v službi se mi zdi mimo oz nečloveško. On pa kar tiho, dela, dela,…
Še ogromno je zadev ki bi jih lahko napisala, vendar upam, da se bo dalo svetovati kaj in kako že iz tega.
Hvala

A nobeden ne zna svetovati kaj storiti?

Žal je tvoj mož velika copata (sej jaz sem tudi bil, pa sem tudi še sedaj, čeprav dosti manj).
Glede 12 urnega delavnika obstajajo pravilniki koliko se lahko dela. To je 8ur/teden nadur oz 20ur na mesec.
Če mora delati več bi takega delodajalca prijavil.

Dopust je dopust. Služben telefon naj pusti v službi.
Prav tako mu pripada 20+ dni dopusta na leto, ki mu jih delodajalec MORA dovoliti izkoristit. To pač po dogovoru kdaj.

Če ima dovoljenje uporabe službenega vozila v privat namene…. naj ga veselo uporablja. Ste že bili kaj v Benetkah? Ali pa na Dunaju?

Med delavnim časom mu pripada 30 MINUT, MED KATERIMI SI LAHKO TUDI ČOHA JAJ*A ČE MU PAŠE. Lahko pa jih izkoristi za malico in WC.
Ponekod je določen točen čas, kdaj to je, po večini žal (ali na srečo) pač ni. Naj gre do šefa in reče ob 11.30 imam malico do 12h, če se ne da drugače zmenit.

Če da odpoved, ima med odpovednim rokom na teden 2 uri, ki ju lahko porabi za iskanje dela (razgovori,…)

Drugače pa… prebere si naj pogodbo. Dolžan ni niti mignit z palcem, če tako v pogodbi ne piše.

Hvala
V pogodbi ne piše to, ampak je čisto kontra, sploh delovni čas.
Vozilo – se lahko uporablja samo v službene namene, vse ostalo treba prosit za dovoljenje (ampak ne prakticiramo, ker bi mu vrgli pod nos)Malca – haloo, saj nima časa. Plus tega – če je kje na terenu, ga vmes preverjajo kje je, kaj dela, zakaj še ga ni… Da je v treh mesecih pokasiral za 2000€ kazni jih pa ne zanima. Samo hitro hitro….
Ja, copata je – ampak samo v službi, hahaha. (žal)

Vem da je lahko bit pameten ampak..če se pusti si je sam kriv.
Verjamem da ga ima delodajalec rad (čeprav tega ne bo nikoli priznal), saj ga lahko tako lepo izkorišča.

Sam sem tudi veliko na terenu in me pogosto preverjajo. Če ne hodi po svojih opravkih ampak striktno službeno se nima kaj sekirat. Od enega konca, če se rabi 15minut vozit se pač rabi toliko časa. Če je gneča na cesti je pač gneča. Če šef ne verjame, mu naj pa vsake 15 minutk pošlje slikco iz mobitela, kje je in kaka gneča je.
Če mu pa šef ne zaupa, naj pa pošlje koga drugega.

Upam da se tvoj mož kmalu spametuje in spozna, da so v službi poleg dolžnosti tudi pravice. Pravica do malice, do počitka, dopusta itd.

Ker slej ali prej bo pregorel, postal delodajalcu neuporaben in ga bo le-ta zamenjal. Kje bo pa potem našel drugo službo ves skurjen in za nobeno rabo?

kaj pa vaš mož dela in kaj zna?
mogoče mu pa lahko pomagam do druge službe, če je res tako priden.
pišite mi na 66breza66@gmail.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close