Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Vse o avtorski pogodbi

Vse o avtorski pogodbi

Pozdravljeni!

Delo iščem že dlje časa, včeraj pa mi je neka gospa ponudila delo preko avtorske pogodbe. Ker še nikoli nisem delala preko nje, me zanima par reči. Če želim dobiti jaz npr. 100 eurov neto, ji moram za enkraten projekt računato 125 eurov? Ker kolikor sem razbrala na internetu, gre 25% za davke. Zanima me pa tudi ali moram jaz te davke plačevati sama (mesečno) ali jih že direktno delodajalec? Me pa še zanima ali imam še kakšne dajatve od teh 125 eurov? 25 eurov gre za davke, ali 100 eurov ostane meni ali se trgajo še kakšni prispevki oziroma kaj podobnega? Zanimajo me pasti, da ne bi potem zastonj delala.

Hvala vsem za odgovore!

Pri avtorskih pogodbah akontacijo dohodnine odvede naročnik. Tebi se pri sto evrov neto prizna deset procentov normiranih stroškov, zato bruto znesek ni 125 evrov, ampak nekaj manj (122,5 evra).

Na zneske, ki jih boš dobila nakazane kot honorar, boš normalno, kot vsi državljani, ki služimo, plačala dohodnino. Če boš zaslužila malo, boš od akontacije dobila nekaj nazaj, če pa zelo veliko, boš morala doplačati “po dursovem ceniku” :).

Pri 100 eur neto pride bruto 129,03 – 25% dohodnine se namreč plača od 90% bruta in ne na neto. Dohodnina je pač akontacija in gredo ti dohodki v letno osnovo, pri izplačilu avtorskega honorarja jo plača izplačevalec in ne prejemnik. Na koncu leta se vsi dohodki seštejejo in plačaš dohodnino po lestvici.
Pa še glede avtorske pogodbe – sklepa se samo za določena dela, ne kar za vsa po spisku…

Joj, seveda …

Kakšno bedarijo sem napisala.

Jo tudi jaz kakšno včasih, ko hitim…tako, da te čisto razumem 🙂

Kaj pa ne smeš delati?

Računanje, risanje načrtov, je to avtorsko delo?

Jo tudi jaz kakšno včasih, ko hitim…tako, da te čisto razumem :)[/quote]

Iz zakona o avtorski in sorodnih pravicah (U.l. RS 21/1995)

5. člen

(1) Avtorska dela so individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti, ki so na kakršenkoli način izražene, če ni s tem zakonom drugače določeno.

(2) Za avtorska dela veljajo zlasti:

1. govorjena dela, kot npr. govori, pridige, predavanja;
2. pisana dela, kot npr. leposlovna dela, članki, priročniki, študije ter računalniški programi;
3. glasbena dela z besedilom ali brez besedila;
4. gledališka, gledališko-glasbena in lutkovna dela;
5. koreografska in pantomimska dela;
6. fotografska dela in dela, narejena po postopku, podobnem fotografiranju;
7. avdiovizualna dela;
8. likovna dela, kot npr. slike, grafike in kipi;
9. arhitekturna dela, kot npr. skice, načrti ter izvedeni objekti s področja arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture;
10. dela uporabne umetnosti in industrijskega oblikovanja;
11. kartografska dela;
12. predstavitve znanstvene, izobraževalne ali tehnične narave (tehnične risbe, načrti, skice, tabele, izvedenska mnenja, plastične predstavitve in druga dela enake narave).

Jo tudi jaz kakšno včasih, ko hitim…tako, da te čisto razumem :)[/quote]

Iz zakona o avtorski in sorodnih pravicah (U.l. RS 21/1995)

5. člen

(1) Avtorska dela so individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti, ki so na kakršenkoli način izražene, če ni s tem zakonom drugače določeno.

(2) Za avtorska dela veljajo zlasti:

1. govorjena dela, kot npr. govori, pridige, predavanja;
2. pisana dela, kot npr. leposlovna dela, članki, priročniki, študije ter računalniški programi;
3. glasbena dela z besedilom ali brez besedila;
4. gledališka, gledališko-glasbena in lutkovna dela;
5. koreografska in pantomimska dela;
6. fotografska dela in dela, narejena po postopku, podobnem fotografiranju;
7. avdiovizualna dela;
8. likovna dela, kot npr. slike, grafike in kipi;
9. arhitekturna dela, kot npr. skice, načrti ter izvedeni objekti s področja arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture;
10. dela uporabne umetnosti in industrijskega oblikovanja;
11. kartografska dela;
12. predstavitve znanstvene, izobraževalne ali tehnične narave (tehnične risbe, načrti, skice, tabele, izvedenska mnenja, plastične predstavitve in druga dela enake narave).[/quote]

najprej hvala.

načrti ter izvedeni objekti s področja arhitekture,

kako si tolmačiš to?

V obeh primerih gre za arhitekturne načrte, le da so eni (zaenkrat ali za vedno) samo načrti, drugi pa so ne samo načrti, ampak že izvedeni, izdelani, objekti, ki so že zgrajeni in stojijo, lahko celo brez načrtov :))

Kaj pa izračuni, recimo statika?

Hmm, tega pa ne vem. A še uporabljate nek program Okvir za izračun statike?

Da, precej je te progr. opreme.

Gre za to, na kak način delati, ali podjemno (dražje) ali omenjeno.

Glede na to, da je statika del večjega arhitekturnega načrta …

Lej, to je bolj problem izplačevalca kot tebe, kaj pa ti kot fizična oseba veš.

Bi se tudi jaz kar strinjala.

Po avtorski pogodbi se plačuje avtorska dela, tj. moraš biti avtor nečesa. Izris načrtov, katerih avtor ideje je nekdo drug ni tvoje avtorsko delo, tj. avtorska pogodba ni prava za izvedbo izrisa. Statični izračun nikakor ne sodi med avtorska dela, zato tudi plačilo po avtorski ni primerno. Nikakor se tudi ne strinjam, da je plačilo po neustrezni pogodbi stvar samo delodajalca. Tudi če ti kot fizična oseba nimaš pojma, te to ne ščiti pred pravnimi posledicami oz. kot velja na splošno – nevednost ne ščiti pred kaznijo.

Če sicer nisi nikjer zaposlena ali samozaposlena, tj. nimaš nobenega statusa, potem mora tisti s katerim boš pogodbo sklenila namero o sklenitvi in potem sklenitev avtorske prijaviti zavodu za zaposlovanje: http://www.racunovodja.com/clanki.aspclanek=2101/Prijava_avtorske_in_podjemne_pogodbe_na_Zavodu_za_zaposlovanje

Takšna prijava je potrebna tudi za podjemno pogodbo. Večkratno sklepanje avtorske pogodbe z istim delodajalcem lahko dobi lastnosti delovnega razmerja in potem imata ti in/ali delodajalec spet lahko težave.

V praksi je tako, da se sklepajo avtorske za vse mogoče, da se za dela, za katera se ve, da se bodo perioično ponavljaja sklene in prijavi ena avtorska za daljše obdobje,… Verjetnost, da bodo dobili ravno tebe je sicer majhna a obstaja. Prav je, da o tem veš čim več in da če že z delodajalcem/naročnikom kršita predpise vsaj veš kaj počneš in kakšen je morebiten riziko in posledice. Jaz osebno se tega ne bi šla. Glede na to, koliko si povedala o delu, ki naj bi ga opravljala mislim, da bi morala skleniti podjemno pogodbo.

Napisano vzemi le kot navset laika, nisem pravnica in zakonodaje ne poznam(več) natančno. Pred leti sem delala po avtorski pogodbi brez statusa in to je napisano po spominu iz tistega časa. Zato je seveda možno, da sem napisala kako “neumnost” ali da se je zakonodaja na tem področju spremenila. A eno vsekakor drži – nobenih pogodb ne sklepaj nevedna!

Samo majhen popravek – od 1.1.2011 ne avtorskih ne podjemnih pogodb ni več potrebno prijavljati – z vsem ostalim se pa kar strinjam.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close