Nadomestilo za čas čakanja na ustrezno zaposlitev
Pozdravljeni,
mene zanima naslednje:
Star sem 23 let, in imam 2 leti, 10 mesecev delovne dobe.
decembra 2008 mi delodajalec ni podaljšal pogodbe za zaposlitev, tako da sem pristal na zavodu za zaposlovanje. V času prenehanja delovnega razmerja sem bil na bolniškem, tako da se je bolniška nadaljevala tudi na zavodu.
Maja letos, so mi priznali invalidnost III stopnje z delovnim časom 4 ure/dan.
Iz zavoda ZPIZ-a sem prejel odločbo in navodilo, naj potem, ko ne bom več prejemal nadomestila na zavodu za zaposlovanje, pošljem zahtevek za delno invalidsko pokojnino, kar sem tudi storil.
Ko sem prejel odločbo o delni invalidski pokojnini, je bil določen znesek 206 €.
Sedaj pa imam ta problem: ko sem šel pred komisijo na ZPIZ, so mi tam omenjali nadomestilo za čas čakanja na ustrezno zaposlitev, ki naj bi bila po besedah njihove uslužbenke okoli 400 €.
Komaj potem, ko sem dobil odločbo o delni invalidski pokojnini, sem opazil, da ne gre za iste zadeve, kot so mi takrat govorili na ZPIZ-u.
Ko sem jih poklical, so mi rekli, da bom ta čas, ko bom na zavodu za zaposlovanje, prejemal znesek, ki je napisan na odločbi, in nobenega drugega zneska, se pravi 206 € na mesec.
Torej, sem res sedaj, ko sem prijavljen na zavodu za zaposlovanje, upravičen do delne invalidske pokojnine v višini 206 €, ali je tukaj kakšno drugo nadomestilo-za čas čakanja na ustrezno zaposlitev in če je znesek veči od teh 206 €?
V času, ko sem bil na zavodu, oz. so mi priznali invalidnost, sem bil vključen v pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Hvala za kakršno koli informacijo!
nadomestilo za čas čakanja na ustrezno delo gre invalidom po starem zakonu ZPIZ (veljal je do leta 2002). ti si invalid po ZPIZ-1, ki velja od leta 2003 dalje, tako da je tvoja dajatev pravilna.
400€, ki jih omenjaš pa je bilo verjetno mišljeno za primer nadomestila za čas poklicne rehabilitacije, kar je že druga zgodba….
Mislim, daj je mišljeno tistih 400€ res kot nadomestilo za čas čakanja na ustrezno delo vendar le v primeru(osebne izkušnje) ko invalidnost nastane kot posledica bolezni in to na delovnem mestu oziroma delu, katerega po nastali invalidnosti nisi več sposoben opravljat. In s tem si upravičen do ustreznega dela…..
Forum je zaprt za komentiranje.