Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev zopet dopust

zopet dopust

Nekaj mi še vedno ni jasno, zato sprašujem še enkrat.
V firmi je bilo prejšnji teden rečeno, da moramo do konec decembra javiti dopust za naslednje leto 2012.
Jaz imam pogodbo do 10.6.2012.

Šefica mi je rekla, da morajo biti do septembra vsi dopusti splanirani. Rekla sem za termin julija, da ne bomo potem brez morja. Če pred iztekom pogodbe porabim ves dopust, mi ga ne preostane nič, če mi jo slučajno podaljšajo. Zakaj mi ga ne morejo izplačati, če ga slučajno ne porabim? Ne razumem. Bi morala res do izteka vse porabiti?

Ni mi jasno – ti bi dopust koristila po izteku pogodbe?
Ta je dobra.
Koristiš ga lahko do izteka pogodbe.

Sem ti odgovorila spodaj.

Predvidevam, da je to plan in da se lahko še kaj spremeni. Ti vpiši dopust kot da ti ne bodo podaljšali pogodbe, če pa ti jo bodo, pa boš takrat prišla delat (oz. ga boš skrajšala) in boš doma kdaj drugič (takrat se boš pač morala prilagajati).

Kaj pa v primeru, da nekdo zboli? Ali takrat drugemu “brišejo” dopust?

Lp, M

http://staro.sodisce.si/znanje/sodna_praksa/visje_del_in_soc_sodisce/34094/

JEDRO:
Delavec je upravičen do odškodnine zaradi neizkoriščenega letnega dopusta, če izkaže, da je od delodajalca izrecno zahteval koriščenje letnega dopusta in da mu je delodajalec to pravico izrecno odklanjal.

Sodna praksa (pa ne samo v tem primeru) govori takole in zato nisi upravičena do odškodnine.

Rečeno je bilo, da se lahko kaj spremeni. A sedaj naj kličem v kadrovsko za spremembo?

Pa kaj hudiča bi ti rada?????????????
Uradno si zaposlena do 10.6.2012. Do takrat moraš porabiti dopust. PIKA.
Kaj ti ni jasno in logično?

A kaj bi rada, nič, pričakujem da mi bodo pogodbo po izteku podaljšali, zato se postavila termin julija. V primeru, da mi ne podaljšajo, pa bom zahtevala izplačilo. Zakaj pa mi potem ni nihče rekel, da ga moram do izteka pogodbe pokoristiti? Rečeno je bilo, da bodo tudi možne spremembe. Bom potem spremenila, a ne?

Samo če imaš pogodbo samo do 10.6, potem ti do tedaj pripada tudi manj dni dopusta za koristi, kot pa bi ti, če bi imela do konca leta.

Pa tebi res ni nič jasno, kaj?
1. Zaposlena si do 10.6.2012. Kaj ti naprej pričakuješ ali ne, tu nima nobene veze.
2. Dopust imaš možnost izkoristiti v času trajanja zaposlitve (to je do 10.6.2012) in si to tudi dolžna storiti.
3. Odškodnine za neizkoriščen dopust nimaš pravice zahtevati, ker ti je delodajalec omogočil koriščenje dopusta. Če ga sama nisi hotela, je to pač tvoj problem.
4. Seveda ti nihče ni rekel, da ga pokoristi do izteka pogodbe, ker je to normalnim ljudem jasno; da dopust koristijo v času ko so zaposleni. Po 10.6.2012 ne boš več zaposlena (kakor se na situacijo gleda ta trenutek).

🙂

Eni res samo iščete težave. In potem se boš tožila nadaljnih pet let in izgubila tožbo in plačala še vse stroške. Pametno!

Koristi dopust, Lojzka!

Če si zaposlen več kot 6 mesecev, ti pripada cel dopust, a ne?

Ne, pripada ti samo sorazmerni del, ker ti delovno razmerje poteče pred 1.7.

162. člen
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
– če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
– če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
– če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
(2) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.

Za več kot 6 mesecev se šteje zaposlitev DO 1.7.

Mislim, da, če si zaposlena do 30.6, se vseeno šteje, da si manj kot pol leta in lahko koristiš samo sorazmeren delež.

Barca ali se motim?

Za več kot 6 mesecev se šteje zaposlitev DO 1.7.

Mislim, da, če si zaposlena do 30.6, se vseeno šteje, da si manj kot pol leta in lahko koristiš samo sorazmeren delež.

Barca ali se motim?[/quote]

Ne motiš se.

162. člen
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
– če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
– če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
– če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
(2) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta

kITTKKI se gre v glavnem za to, da ne bo pač mogla julija NA MORJE, ker bo morala izkoristiti dopust do 10.6.12.. Ampak tako je pač, če gre za službo.

Jaz sem tudi nekoč ravno julija menjavala službo in se prostovoljno odpovedala morju za tisto leto. Mi je bilo več do nove službe kakor do morja.

Pa saj je tudi junija že toplo morje, ne…..???

Vpiši dopust (tisti sorazmeren del, ki ti bo pripadal za 2012, glede na to, da se ti pogodba izteče pred 1.7.), kako ga misliš porabit do 10.6.. Če bo pogodba podaljšana, boš itak dobila novo odmero dopusta, ki ga boš pač koristila julija ali pa kadar koli do izteka morebitne nove pogodbe.

Trenutno ne moreš razpolagati z dopustom, za katerega sploh ne veš ali ti bo pripradal.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close