kako glede dopusta
V firmi je bilo prejšnji teden rečeno, da moramo do konec decembra javiti dopust za naslednje leto 2012.
Jaz imam pogodbo do 10.6.2012. Naj javim tudi poletni dopust ali ne, ne vem če bom takrat še delala?Kaj v primeru, da ga javim npr. za julij ali avgust, potem pa mi ne podaljšajo? Mi pol propade?
Glede na to, da naj bi delodajalec v začetku leta pripavil plan dela, je čisto možno, da želi prilagoditi kolektivni dopust glede na večinske želje po dopustu.
Ti osebno pa – ker imaš pogodbo do 10.6., imaš samo sorazmerni del dopusta, ki ga moraš izkoristiti pred iztekom pogodbe.
Če pa ti pogodbo podaljšajo še za naprej, pa ob podaljšanju dobiš dodaten dopust.
Hvala Barca. Še nekaj me zanima. Jaz sem dopust že javila tudi za julij, čeprav še ne vem ali bom takrat še delala ali ne? Kaj v tem primeru? Kaj storiti v primeru, da mi pogodbe ne podaljšajo, dopusta pa ne izkoristim? Mi ga lahko izplačajo, lahko to zahtevam? Koliko prej me morajo obvestiti, če mi bodo pogodbo sploh podaljšali ali ne?
Je sicer fer, če te prej obvestijo, ali ti bodo pogodbo podaljšali ali ne, ni pa jim potrebno. Pogodba je sklenjena z določenim namenom in za določen čas in ko ta čas poteče, sta “prosti” obe strani.
Če dopusta pred iztekom ne izkoristiš zaradi delodajalčeve potrebe (torej da si dala zahtevek, pa ti ga niso odobrili), so ti ta neizkoriščen dopust dolžni izplačati.
Le pri prenehanju delovnega razmerja je namreč možno izplačilo neizkoriščenega dopusta, sodna praksa (ob morebitni tožbi) pa kaže na to, da mora delavec dokazati, da ga je želel izkoristiti, pa ga ni mogel.
Rečeno je bilo, da moramo do konec decembra povedati termine dopustov. Jaz sem ga napisala tudi za julija, čeprav ne vem ali bom takrat še zaposlena ali ne. Kaj naj torej storim z dopustom, če ga ne bom mogla koristiti (če ne bom več zaposlena)?Še vedno ne vem. Lahko potem zahtevam, da mi ga izplačajo?
Izkoristiš ga do takrat, ko si še v delovnem razmerju.
Pač reči, da spreminjaš termin dopusta in napiši nov datum.
In žal ne, ker si imela možnost izbrati datum koriščenja, nimaš pravice do izplačila.
Če ti bodo pogodbo podaljšali, itak dobiš dodaten dopust.
ZDR namreč govori, da imajo tisti, ki jim delovno razmerje preneha po 1.7. (prej pa so delali vsaj 6 mesecev), pravico do polnega in dopusta (in seveda tudi regresa).
ne ne propade. če ti ne podaljšajo ga preneseš v drugo firmo, ali pa daš vlogo za izplačilo neizrabljenega dopusta.[/quote]
Letošnji neizrabljen se v drugo leto prenese le v isti firmi. Dopust tekočega leta pa se prenese le, če med eno in drugo zaposlitvijo ni nobene prekinitve.
Sodna praksa pa glede tožb za odškodnine za neizplačan dopust gre v smer, da mora delavec dokazati, da je hotel izkoristiti dopust, a ga zaradi potreb delodajalca ni mogel.
Kar pa je v tem primeru problem, saj ima možnost koristiti dopust, kadarkoli želi (pač v času trajanja DR).
DR ti predvidoma poteče 6/2012 -> pripada ti sorazmeren del dopusta, julija pa nisi več v delovnem razmerju in greš brez težav (časovnih) na morje.
DR ti podaljšajo -> dobiš nov, dodaten dopust (ker delaš dlje kot pa do 1.7. ti pripada celoten!) in imaš dovolj dopusta za morje julija.
Izplačilo ti ne pripada, ker te delodajalec ni omejeval pri koriščenju dopusta in ni zavrnil tvojega zahtevka pri koriščenju.
V 2011 ti pripada 1/12 letnega dopusta za vsak mesec delovnega razmerja (skupaj 4/12), saj ne boš v delovnem razmerju vsaj 6 mesecev.
V letu 2012 ti pripada 1/12 letnega dopusta za vsak mesec delovnega razmerja (skupaj 6/12), saj ti bo DR prenehalo pred 1.7.
Če pa ti bodo pogodbo podaljšali, pa dobiš DODATNIH 6/12 dopusta in brez težav greš julija na morje.
Ta dopust, ki pa ga že imaš, pa pokoristiš npr. za prvi maj, pač kadarkoli PRED iztekom zdajšnje pogodbe.
V 2011 ti pripada 1/12 letnega dopusta za vsak mesec delovnega razmerja (skupaj 4/12), saj ne boš v delovnem razmerju vsaj 6 mesecev.
V letu 2012 ti pripada 1/12 letnega dopusta za vsak mesec delovnega razmerja (skupaj 6/12), saj ti bo DR prenehalo pred 1.7.
Če pa ti bodo pogodbo podaljšali, pa dobiš DODATNIH 6/12 dopusta in brez težav greš julija na morje.
Ta dopust, ki pa ga že imaš, pa pokoristiš npr. za prvi maj, pač kadarkoli PRED iztekom zdajšnje pogodbe.[/quote]
glede na to, da ji razmerje poteče 10.6. je verjetno 5/12 in 7/12…
Ta dopust, ki pa ga že imaš, pa pokoristiš npr. za prvi maj, pač kadarkoli PRED iztekom zdajšnje pogodbe.[/quote]
glede na to, da ji razmerje poteče 10.6. je verjetno 5/12 in 7/12…[/quote]
V bistvu 161/365 letnega dopusta, zaokroženo navzgor.
Forum je zaprt za komentiranje.