Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Minus ure?

Minus ure?

Ponovno prosim za mnenje glede krešenja pravic, tokrat me zanima, če ima kdo izkušnje oz. če je kdo poučen kako je v primeru, ko delodajalec prvi mesec ne zagotovi dovolj ur dela in kasneje zahteva, da te “minus ure” oddelam? Greza 180 minus ur v roku dveh mesecev in pol, ker ni bilo dela, sedaj pa me nadrejena izsiljuje, da delam več kot po zakonu sploh lahko (opisano v moji drugi temi, kjer sem opisala, da delam po tri tedne brez enega prostega dneva in tudi po 12 ur dnevno, kar je oboje v nasprotju z zakonom).

Upam, da ima kdo izkušnje s tem. Če jaz prav razumem “nevemvečkateri” člen zakona delovnih razmerij, piše jasno, da je delodajalec dolžan delavcu zagotoviti delo po pogodbi in mu tudi plačati plačo po pogodbi. Iz tega pač sklepam, da nimajo pravice zdaj zahtevati, da to oddelam. Sploh pa ne v takem kratkem času. Imam prav?

Kolega ki dela v enem večjih trgovcev ima podoben problem. Spomladi ni bilo nobenega dela in so jih predčasno naganjali domov (vsak dan eno do dve ure prej).Sedaj imajo pa preveč dela pa morajo delati po 10-12 ur na dan. Nadrejeni pravijo da sedaj prinašajo notri tiste ure od spomladi.
Oni se ne pritožujejo preveč saj so jim spomladi dajali normalno plačo, čeprav so delali manj.

Mene pa vseeno zanima, ali te t.i. minus ure dejansko po zakonu sploh obstajajo? V ZDR piše, da je delodajalec dolžan zagotavljati delo po pogodbi in tako tudi plačati. Če nima dovolj dela, pa je dolžan plačati nadomestilo, ampak po zakonu. To sem brala zdaj na enem portalu, kjer ravno tako sprašujejo in nekdo odgovarja, ki je pravno podkovan.

Zanimivo pa je, da v nobeni pogodbi to sploh ni omenjeno. Niti v ZDR, niti v kolektivni pogodbi…

Največ ur kar jih sploh lahko delodajalec zahteva na teden je 56 – to je maximum, vendar se te ure potem morajo razporediti tako, da en teden ali kdaj v pol leta pač delaš manj – to je prerazporeditev delovnega časa. 56 ur je samo zgornja omejitev, da ima delavec še dovolj počitka (to je po ZDR). Počitka med delom v tednu mora biti vsaj 12 ur.Pomeni navajam samo primer: če se dela v ponedeljek do 21. ure ne smete v torek začeti z delom ob 8. zjutraj ampak šele ob 9. uri ali pa kasneje; to naj bi bil 12- urni počitek. V tednu imate tudi pravico do enega dneva počitka. Če je narava dela taka da to ne more biti sobota ali nedelja potem je lahko katerikoli dan v tednu. Ne glede na minus ure en dan počitka vam pripada. Preberite si dobro pogodbo o zaposlitvi. Morda ste podpisali nekaj kar ni v skladu z zakonom ampak ste bili nepozorni in podpisali. Toplo vam priporočam, da si poiščete brezplačno pravno pomoč, ki pa jo ponavadi nudijo samo sindikati. Vem, da včasih ni vse tako kot bi želeli s sindikati, vendar je v večini primerov dobrodošlo članstvo. Jaz osebno sem z njihovo pomočjo dobila izplačane vse ure (višek ur), ki mi jih niso hoteli priznati kajti sklicevali so se na odločbo, ki jo niso izdajali za opravljen presezek ur.Dobila sem tudi sorazmerni del regres in pa plačane ure dopusta, ki ga nisem mogla koristiti.

Hvala za izčrpen odgovor.

Še vedno pa me zanima, če te minus ure sploh obstajajo in jih moram oddelati, če pa niso nastale po moji krivdi? Nekateri strokovnjaki pravijo, da bi mi podjetje moralo takrat, ko nisem delala, dati nadomestilo plače in da ne rabim tega oddelati. Gre namreč za precej minus ur, baje 180 (čeprav mi to ne gre v račun od kod, ampak tako mi pravijo v službi).
Če pa po zakonu vendarle moram to oddelati, me zanima v kolikšnem času?

Minus ure so zanimivo vprašanje.

Kar tako, same po sebi ne obstajajo. Vendar pa Zakon o delovnih razmrejih pozna institut neenakomerne razporeditve delovnega časa. V primeru, da bi se s pogodbo o zaposlitvi tako dogovorila, bi delodajalec delovni čas lahko razporedil neenakomerno, torej, da bi določen čas delala manj ur, potem pa določen čas več ur. Če to s pogodbo o zaposlitvni ni določeno, potem tega ne more storiti. Običajno v pogodbi o zaposlitvi piše, kako je razporejen delovni čas. Tam si lahko prebereš, ali znaša tvoja delovna obveznost 40 ur na teden po 8 ur na dan ali pa kako drugače.
Če ste se dogovorili, da lahko delodajalec delovni čas razporedi drugače, potem je moral delodajalec na začetku leta pripraviti plan dela, v katerem je določil, kako bo razporejen delovni čas. Ker pa gre v tvojem primeru za pomanjkanje dela, tega verjetno ni storil. V tem primeru bi moral vsaj en dan pred drugačno razporeditvijo pisno obvestiti delavce, da se delovni čas prerazporeja in kako se prerazporeja. Tudi v takem primeru delovni čas v enem tednu ne sme preseči 56 delovnih ur.

147. člen Zakona o delovnih razmerjnih:

(1) Razporeditev in pogoji za začasno prerazporeditev delovnega
časa se določijo s pogodbo o zaposlitvi v skladu z zakonom in
kolektivno pogodbo.

(2) Pred začetkom koledarskega oziroma poslovnega leta
delodajalec določi letni razpored delovnega časa in o tem obvesti
delavce in sindikate pri delodajalcu.

(3) Če delavec v času trajanja delovnega razmerja zaradi
potreb usklajevanja družinskega in poklicnega življenja predlaga
drugačno razporeditev delovnega časa, mu mora delodajalec,
upoštevaje potrebe delovnega procesa, pisno utemeljiti svojo
odločitev.

(4) Delodajalec mora v pisni obliki obvestiti delavce o začasni
prerazporeditvi delovnega časa najmanj en dan pred razporeditvijo
delovnega časa.

(5) Pri enakomerni razporeditvi polni delovni čas ne sme biti
razporejen na manj kot štiri dni v tednu.

(6) Zaradi narave ali organizacije dela ali potreb uporabnikov je
delovni čas lahko neenakomerno razporejen. Pri neenakomerni
razporeditvi ter začasni prerazporeditvi polnega delovnega časa,
delovni čas ne sme trajati več kot 56 ur na teden.

(7) Pri neenakomerni razporeditvi ter začasni prerazporeditvi
delovnega časa se upošteva polni delovni čas kot povprečna
delovna obveznost v obdobju, ki ne sme biti daljše od šest
mesecev.

(8) Določba 145. člena tega zakona o prepovedi dela preko polnega
delovnega časa velja tudi v primeru neenakomerne razporeditve ali
prerazporeditve delovnega časa.

Drugače pa imaš prav. Če ni prišlo do uradne prerazporeditve delovnega časa po mojem mnenju nisi dolžna oddelati dodatnih ur. Če delodajalec ni zagotovil dela, si je pač kriv sam. Vendar pa zna delodajalec potem potegniti kakšno drugo potezo. (predvidevam, da so sedaj vsi precej živčni zaradi recesije, ogromnih naročil in pomanjkanja denarja za izvedbo teh naročil)

Avstralija pozdravljena,
Andrej 1980 ima kar prav. Dobro bi bilo, če nam vsaj toliko poveš kaj ti piše v pogodbi, kajti delodajalec se lahko sklicuje na to. Pa tudi to katero pogodbo imaš, ker so lahko različno pisane: za gospodarsko dejavnost, za trgovino, za javno upravo itd…….seveda obstaja neka splošna, ki pa se potem specificira in nanaša na dejavnost. Dobro poglej kaj piše in sporoči. Seveda če želiš.

pozdravljeni,

najprej hvala za odgovore. sem poklicala na inšpektorat in so mi danes vse pojasnili. gre za kolektivno pogodbo za gostinstvo in turizem… v moji delovni pogodbi pa piše zelo zelo malo, skoraj nič. razen, da imam neenakomerno razporejen delovni čas.

Še vedno imam problem s temi t.i. “minus urami”. V pogodbi sicer imam neenakomerno razporejen delovni čas, ampak je to dovolj, da dva cela meseca zame ni bilo dela za več kot 56ur/mesec, sedaj pa zahtevajo, da kar 180 ur spravim not v roku 3 mesecev, ker mi potem poteče pogodba??? Je to zakonito, lahko to zahtevajo ali ne??????

Še en primer: kolegica je delala isto in je dala odpoved, ampak so ji plačali samo ure namesto celo plačo. Ker je vedela, da je to nezakoniti in da ji pripada cela plača, ker minus ure niso njena krivda, je zahtevala dodaten denar, nakar so se zmenili in ji nakazali še nek drobiž. A v resnici so pa grozili že s tožbo, če bi ona zahtevala ves denar, ki ji pripada!! A sploh imajo v takem primeru kakšne možnosti, da dobijo tožbo? Samo na podlagi tega, ker ni oddelala dovolj ur?

Upam, da se kdo spozna… ker razmišljam, da bi dala odpoved, ampak me skrbi, da me bodo tožili, ko bom zahtevala normalno plačo in še sorazmeren del dopusta in regresa… Kaj mi v resnici sploh pripada po zakonu?

Zanima me, ali mi delodajalec lahko piše minus ure, čeprav nisem sam kriv ker ni dela in moram zato ostati doma, in če mi lahko podaljšuje pogodbo za 15 dni? Namreč po dveh leth ko sem delal preko agencije so me junjia zaposlili preko firme in nastal je problem pri kolektivnem dopustu ker nisem imel dovolj dopusta so mi pisali minus ure. Nekje sem slišal da naj bi v tem primeru firme ponudile 70procentno izplačilo, toda pri nas tega ni, saj konec koncev nisem jaz kriv, da mi firma podaljšuje pogodbo vsak mesec, sedaj na konec leta pa imam 8 dni dopusta ter 70ur minusa, mislim kaj se da storiti?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close