odpoved in dopust
Pozdravljeni!
Zaradi prevelikih pritiskov v službi, ki se na veliko odražajo na mojem zdravju, sem se po tehtnem premisleku odločil, da dam odpoved. Ker sem v podjetju zaposlen od samega začetka in imam do pokojnine slabi dve leti, sem se želel pogovoriti o možnostih odpovedi s strani delodajalca, saj je tudi slednjega prizadela svetovna kriza in bi mu mogoče kakšen delavec manj dobro prišel. Pri tem sem opozoril, da ni nujno, da mi oni dajo odpoved, da lahko to storim tudi sam, kajti delati več ne morem pod takimi pogoji, le da me pokličejo na razgovor, da vidim, koliko sploh imam odpovednega roka in kako bi lahko koristil dopust, ki ga mimogrede imam skoraj celega.
Pisal sem po elektronski pošti, nato še priporočeno, a kakršnegakoli odgovora še po 14-ih dneh ni.
Moja odločitev je dokončna, zato me zanima, kako naj sploh dobim podatek, koliko imam odpovednega roka (kajti do dotičnih oseb fizično ne moreš priti), dopusta pa ne podpišejo, čeprav nimamo toliko dela, da ne bi mogel biti nepogrešljiv. ALi naj pustim, da mi več kot 20 dni dopusta propade?
Ustavil sem se in ne vem, kako naj naredim korak naprej. Prosim za kakršenkoli nasvet.
Hvala
Za odpravnino in zavod mi je jasno, da mi ne pripada, če sam dam odpoved, a tudi drugi, ki so jim dali odpoved, so dobili tako nizke zneske kljub podobni situaciji, da ni omembe vredno.
Bolj me zanima, kako je z dopustom, če sam dam odpoved, saj nam vsem kar po vrsti propade. V letošnjem letu sem ga koristil samo 5 dni, ga ne podpišejo, do odgovornih ni moč priti.
Kar nekaj mojih sodelavcev je odšlo na psihično zdravljenje. Razmere so grozne, zato bi rad dal odpoved ne glede na to, da izgubim vse pravice. Otroci so mi tako predlagali in dejali, da mi bodo oni finančno pomagali.
Če kdo mogoče ve, kako bi zakonito lahko zahteval svoj dopust in ali imajo pravico, da mi ga ne podpišejo, bi bil zelo vesel odgovora.
Hvala.
Imaš pravico zahtevati koriščenje dopusta in delodajalec ti ga mora omogočiti (če to ne ovira delovnega procesa).
Če pa ti ga kljub tvojim zahtevam ne omogočijo, pa imaš pravico do izplačila.
Verjetno pa bo potrebna tožba in dokazovanje, da ga delodajalec ni dovolil (vsaj taka je sodna praksa pri nas do sedaj).
Odpovedni rok mora biti zapisan v Pogodbi o zaposlitvi, drugače pa so odpovedni roki določeni tudi v Zakonu o delovnih razmerji (iz leta 2002, dopolnitev leta 2007).
Prav tako je tam določena minimalna višina odpravnine, glede na delavčevo povprečno plačo in čas zaposlitve pri delodajalcu (in tudi njegovih pravnih prednikih).
Tudi glede izplačila dopusta ob prenehanju delovnega razmerja in tega, da so vse terjatve iztožljive 5 let, je zapisano tam.
Ni res.
Pravica do polnega dopusta pripada, ko delaš več kot pol leta oz.ko ti delovno razmerje preneha po 1.7.
Po ZDR 2007 ti sicer pripada sorazmerni del dopusta tudi kasneje, vendar le pri medletni menjavi zaposlitve, takrat pripada sorazmerni del pri vsakem delodajalcu.
Torej čisto enostavno -> prenehanje delovnega razmerja decembra (brez nove zaposlitve) pomeni celoten dopust in celoten regres.
Forum je zaprt za komentiranje.