kršitve delodajalca
Spoštovani!
Pred časom sem se zaposlil na delovnem mestu za katerega je potreben strokovni izpit. V pogodbi mi je delodajalec določil da za čas, dokler ne opravim strokovnega izpita, prejemam nižjo plačo, prav tako pa mi je določil tudi, da mi za opravo izpita pripada določeno število dni študijskega dopusta.
Po določenem času sem izpit opravil in višja plača se mi je začela obračunavat s 1. dnem naslednjega meseca.
Ker si nisem želel takrat zamerit delodajalcu, sem sprejel zgoraj navedene stvari, kljub temu da:
– delodajalec ni imel nobene pravne podlage, da mi je plačo znižal, saj nikjer ni določeno, da bi se plača znižala, dokler oseba ne opravi strokovnega izpita, prav tako tudi nisem bil pripravnik, da bi prejemal nižjo plačo. Posledično so se mi v navedenem obdobju izplačevali tudi nižji prispevki za pokojninsko itd. zavarovanje,
– v kolektivni pogodbi za naše področje je določeno, da mi je pripadalo več dni dopusta za opravljanje strokovnega izpita, kot mi ga je delodajalec določil v pogodbi in kolikor sem ga sploh lahko koristil.
Zanima me, kakšne so sedaj moje pravne možnosti glede navedene situacije. Vem, da je zastaralni rok za denarne zahtevke iz delovnih razmerij 5 let, tako da domnevam, da lahko delodajalca tožim, da mi izplača razliko plač, ki mi jih je neupravičeno izplačeval nižje (po poprejšnjem pozivu na odpravo kršitev), a sem upravičen do odškodnine tudi za to, ker mi je določil manj dopusta, kot mi pripada po kolektivni pogodbi? A prav razmišljam, ali sem kaj spregledal? Gre za zaposlitev v javnem sektorju.
Hvala za odgovor!
Forum je zaprt za komentiranje.