Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Bolniška nad 30 dni

Bolniška nad 30 dni

Spoštovani!

Sem na bolniški zaradi bolezni. Zanima me kako ZZZS obračunava nadomestilo za bolniški stalež? Nekako mi ni najbolj jasno. Brala sem, da se za bolezen vzame 90% povprečne plače prejšnjega leta. Mene pa zanima ali je to osnovna plača (t.im.”gola plača”) brez naprimer stimulacij, potnih stroškov, malice? V našem podjetju sem v lanskem letu namreč prejemala kar lepo stimulacijo, tako da mi majhno plačo malo dvigne. Sem pa zaposlena za nedoločen čas. Lahko to gledam list za obračun dohodnine, pa si nato izračunam povprečje in neto?

Za odgovor bi Vam bila zelo hvaležna in se najlepše zahvaljujem zanj!!

Lep pozdrav!

Če vam bo kaj pomagalo:
Pravilnikko obračunu bruto nadomestil plač med začasno zadržanostjo od dela v breme obveznegazdravstvenega zavarovanja in o načinu vlaganja zahtevkov delodajalcev za povračilo izplačanih nadomestil (Uradni list RS, št. 130/2004; obstajajo še spremembe pravilnika).

Se pa ne vštevajo dodatki, ki ste jih navedla.

Vzame se isti podatek, kot pa je na dohodninski odločbi; torej osnovna plača z vsemi dodatki (nadure, stimulacije, dadatki za popoldansko/nočno/praznično delo…), na všteva pa se regres in povračila (prehrana, prevoz, dnevnice, kilometrine..).

Če gledam odgovor STEFFY – to pomeni osnovna plača BREZ stimulacije in nadur, drugega jaz tako nimam.
Če pa gledam odgovor BARCE – pa je to zraven.
??

No, kakorkoli, hvala vseeno, se bom pozanimala pri delodajalcu ali ZZZS.
Hvala. LP

Prvotno ste omenjala sicer tudi stimulacijo, katera mi je “ušla”, se je pa moj odgovor nanašal na del, ko sprašujete po malici, vožnji.

Je pa iz pravilnika, kaj ne spada oziroma kaj spada:

10. člen

V osnovo za izračun nadomestila plače se ne vštevajo:

1. dohodki iz drugega pogodbenega razmerja,

2. regres, jubilejna nagrada, odpravnina ob upokojitvi, solidarnostna pomoč,

3. povračila stroškov v zvezi z delom,

4. dohodek prejet v naravi,

5. poračuni plač v tekočem letu za obdobja, na katera se nanaša osnova za obračun nadomestila,

6. nadomestila izplačana v breme pokojninskega in invalidskega zavarovanja,

7. bonitete.

V osnovo se štejejo vsa nadomestila, ki jih je delavec prejel iz naslova delovnega razmerja, nadomestila za brezposelnost, starševska nadomestila in nadomestila, izplačana v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Če je delavec v delovnem razmerju pri več delodajalcih in s tem dosega polni delovni čas ali če je v delovnem razmerju pri enem ali več delodajalcih za polni delovni čas, pri drugem pa največ za 8 ur na teden, se v osnovo za izračun nadomestila vštevajo plače in nadomestila, ki jih je prejel pri vseh delodajalcih.

STEFFY – najlepša hvala vam za odgovor!! To sem iskala;))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close