Zaposlovanje v šolstvu
Na razpisu ene izmed osnovnih šol je bila izbrana, po ustnem zagotovilu vodstva, kandidatka z vsemi pogoji.
Poslala sem prošnjo, imam vse pogoje in sem zagotovo v kar nekaj točkah v prednosti pred ostalimi kandidati. Ne pričakujem, da bom zaradi tega izbrana, pričakujem pa, da bom vsaj povabljena na razgovor. Vse skupaj je zelo očitno – izbran je bil kandidat po predhodnem dogovoru.
Hočem povedat, da sem klicala na inšpektorat za delo za nasvet in dejasnko lahko vložiš tožbo, ampak težko pa npr. dokazuješ diskriminacijo, zaposlovanje po vezah ipd… Ne moreš. Znane je pred leti šel v tožbo, ker so dejansko kršili zakonodajo, pa jo je izgubil.
Že nekaj let vlagam v taka in drugačna znanja na drugih področjih, ker se tega problema dejansko zavedam in pač ne pustim, da se dobesedno delajo norca iz nas. Kar dobro poznam zakonodajo, ker jo na drugem področju morma poznat, nisem šla sicer v pravo, ampak lahko pa rečem, da je vsa zakonodaja en larifari… Napisana ne vem za koga, vsekakor ne deluje. Še inšpektorat za delo ne zna odgovorit na vprašanja in dejansko te odpravijo v nekaj sekundah, da nimaš kaj naredit. Dejansko verjento nimaš, mogoče z dobrim odvetnikom.
Osebno se ne mislim it tožit, ker potrebujem energijo in denar za druge projekte. Po eni strani sicer na to gledam kot dolžnost, ampak žal v taki ne rvno zavidljivi finančni situaciji, ne morem. Vseeno se mi pa zdi grdo n mi je žal, da se tu kaj ne naredi – ker je dejansko ista situacija na vseh področjih v Sloveniji. Hkrati pa na tak način v sistem šolstva ne pridejo mogoče kaki res dobri učitelji in tega me je strah, ker dejansko bodo tudi moji otroci enkrat v šoli.
Jezna, popolnoma te razumem! Tako ali tako je danes cca. 80% javno objavljenih razpisov samo formalna oblika, kjer imajo kandidata že vnaprej izbranega. Tudi druge, ki si ne iščejo zaposlitve v šolstvu, to jezi, verjemi! Ko veš, da si precej bolj kompetenten za neko delo kot nekdo drug, ko delaš tekom celotnega študija- tako prostovoljno kot za plačilo- pa ti tisti, ki te vabi na razgovor ne “prizna” niti dneva delovnih izkušenj… In potem se ti zdi tako zelo neumno, da dobi delo pred teboj nekdo, ki diplomira iz RPja, in ki tekom študija nič ne dela s svojega področja, ampak pač pozna nekoga, ki mu lahko uredi zaposlitev na šoli… Ogromno je tega, Jezna! Preveč! S tem se dejansko “spušča” iz sistema res dobre učitelje oz. si svoj položaj izborijo kasneje.
Tudi mene je nedavno klical moj bivši delodajalec in se pozanimal če bi delala pri njih, še preden je objavil prosto delovno mesto. Potem je sledil razpis, ki je bil prirejen posebej zame. Meni je logično, da delodajalec najprej poišče nekoga, ki že ima delovne izkušnje in pridobljena znanja, še posebej če je delavec delal na istem delovnem mestu. Ne zdi pa se mi pošteno, da se potem to delovno mesto objavlja kot prosto, ker to dejansko ni. Zraven pa navede še en kup alternativnih izobrazb, ki lahko prav tako opravljajo omenjeno delo. Za vse bi bilo bolj enostavno, če bi se na razpisu označilo da je kandidat že izbran. Če se ne motim, ta možnost na zavodu že obstaja. Delodajalec bi tako se izognil kupu pošte, ki je nima namena brat, iskalci zaposlitve pa ne bi pošiljali nepotrebnih prošenj in čakali odgovora.
Sem pa pred kratkim brala zgodbo, prav tako iz šolstva, kjer je bila kandidatka celo povabljena na razgovor, kjer so ji še pred predstavitvijo povedali da imajo izbranega kandidata.
Vse lepo in prav, jasno je, da se lažje odločiš za kandidata, ki ga poznaš od prej. Kar pa ne pomeni, da ni mogoče kdo boljši in ima mogoče več izkušen, mogoče kaka posebna znanja, v tem primeru bi bilo korektno tudi tega drugega povabit na razgovor in če si direktor javnega zavoda zasluži opravljanje te funkcije, bi moral izbrati bolj ustreznega, v nasprotnem primeru pa je to diskriminacija. Seveda je to praktično nemogoče dokazat… Poznam ljudi, ki so iskali službo po par let, pa je niso dobili, pa mislim, da si tega ne zaslužijo, stroški študija niso zanemarljivi.
Jezna, razumem tvojo jezo. Se še dobro spominjam, kako sem po opravljeni diplomi več mesecev iskala svojo prvo zaposlitev.
Nisem rekla da je sistem pošten. Ampak postavi se v vlogo delodajalca. Na eni strani imaš izkušenega delavca, ki je korektno opravljal svoje naloge, na drugi strani nekoga, ki je MOGOČE šele včeraj diplomiral, ima sicer en kup teoretičnega znanja, delal pa še nikoli ni. Torej ga boš moral najprej nekaj tednov uvajati. Zakaj bi menjal zmagovalnega konja?
Narobe si razumela, kar sem hotela povedat – nič hudega. Ker če bi bil izbran kandidat z več izkušnjami, ta post ne bi bil napisan. Čestitam in ti privoščim, da te je poklical bivši delodajalec, tudi meni se je že to zgodilo – in nekako živim v prepričanju, da so na razgovore prišli še drugi, pa je pač izbral mene. Imeli so pa možnost, da se tudi oni predstavijo. Jaz je sedaj nisem imela.
Ge se zato, da delodajalec izbere nekoga po vezah, ki ima manj izkušen. In da imam jaz osebno določena znanja, ki jih ima zelo malo ljudi v šolstvu in bi bila pri poučevanju zelo dobrodošla. Kar sicer ni merilo, bi pa pričakoval, da bodo tvojo prošnjo vsaj prebrali in te povabili na razgovor.
Sistem dobesedno razpada – kak zgled je to sploh za otroke? Tega, da se splača vlagat v izobrazbo od mene ne boste več slišali, da bom rekla otrokom.
Pa kaj mislite, da je v zadnjih 2 mesecih toliko prostih mest učiteljev, vzgojiteljic in pom. vzgojiteljev, kot jih je objavljenih ali kaj? So vse pometali ven? Logično, da je vse naprej zmenjeno, še več-kolegica v vrtcu dela tam že 2 leti za DČ, sedaj ko jo bodo zaposlili za NDČ pa so objavili prosto mesto na zavodu.
Pozdravljeni,
iščem rešitev iz zagate. Delam desetmesečno pripravništvo na OŠ, od februarja do konca novembra. V tem času sem zanosila, rok imam v začetku januarja. Kolikor razumem, če si pač 28 dni pred rokom poroda zaposlen, greš normalno na porodniški dopust in pripada ti normalna porodniška (plačilo). Vendar se meni le 10 dni pred temi 28 dni izteče pogodba in bom najverjetneje potem brezposelna.
Ne vem, kaj naj storim, ali na nek način podaljšam pripravništvo (grem prej na bolniško) – ali sem potem upravičenado porodniškega nadomestila, ali naj poskusim pri ginekologinji, da mi pač poskusi izdati potrdilo s 10 dnevnim predhodnjim rokom? Res bi rada nekje dobila teh 10 dni.
Če mi kdo razume moje vprašanje oz. mi zna pomagati, mi prosim naj odgovori.
Kot je že napislala brez imena
Če si bila zaposlena 10 mesecev imaš pravico do 3 mesecev nadomestila za brezposelnost iz zavoda, če pa dan pred nastopom porodniške prejemaš nadomestilo z zavoda, se pa to šteje ISTO, kot če bi bila zaposlena in ti pripada normalna porodniška, ki se računa kot povprečje zadnjih 12 mesecev.
Tudi jaz sem jezna na situacijo v šolstvo. Študirala sem dvopredmetni študij in šele pred kratkim sem končala obe smeri. Zelo si želim spet delati v šoli, vendar nikakor ne pridem notri, kljub, za moje pojme, dodatni vrednosti, ki sem si jo pridobila z delom drugod. Zdi se mi butasto, da sem kot študentka lahko delala skoraj 2 leti v šoli, sedaj pa me nihče noče, čeprav sem pravi pedagog.
In ja, veze so povsod. Za dodatno strokovno pomoč nonstop oglašujejo, da hočejo defektologe, potem pa se znajde na tem mestu nekdo, ki je študiral kemijo – nepedagoško!! Po vezah seveda! Kakšno strokovno podlago lahko ima in kako lahko na ministrstvu to opravičijo?!
Forum je zaprt za komentiranje.