Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev delna invalidska pokojnina, koliko ?

delna invalidska pokojnina, koliko ?

Star sem 42 let, imam 20 let delovne dobe. Zaradi bolezni grem na Invalidsko komisijo. Pričakujem III kat. invalidnosti, ocena invalidnosti do 40 % in delo na 4 ure v svojem dosedanjem delovnem mestu.Takšen izvid so mi napisali na KC Ljubljana. Trenutno imam 1000 EUR plače. Povpreček plač za zadnjih 18 let – pokojninska osnova- imam 750 EUR (ocenjujem). Torej bi bila starostna pokojnina (80%) 600 EUR. Delna invalidska pa (45%) od starostne torej 270 EUR in deljeno z 2, ker je za 4 ure, rezultat 135 EUR !!! Kar se tiče morebitne invalidnine se lahko znesek poveča za pičlih cca 40 EUR.
Je to sploh mogoče – samo samo 175 EUR na mesec, pa še davek vstran ?
Na mesec bom oškodovan za več kot 300 EUR !!!
Pa še 45% sem morda narobe razumel(morda je samo 35 %) – člen 50 in 75 zakona ZPIZ.
Je kdo, ki bi potrdil moj približni izračun, še raje pa bi spoznal nekoga, ki je v podobni situaciji in že ima odmerjeno delno invalidsko pokojnino po zadnjem zakonu ZPIZ 4. Sploh ne vem kaj naj naredim, delat ne morem več kot nekoč, denarja bo pa BISTVENO manj.

Lep pozdrav! Mislim da so vaši izračuni napačni. Delna invalidska pokojnina se odmeti v višini 50% invalidske pokojnine, ki se izračuna na dan nastanka invalisnosti ki nikakor ne bi bila odmerjena v višini 80% pokojninske osnove ampak glede na vašo dobo manj. Približno nekje 65% pokojninske osnove, ki pa se izračuna na podlagi mesečnega povprečja plač iz zaporednih 18 let. Potem pa se ta invalidska pokojnina deli na pol in to je delna invalidska pokojnina.

Nena

Lp. Informativnega izračuna invalidske pokojnine vam na zpizu ne bodo naredili, ker je je pogoj za inv. pokojnino izvedensko mnenje o delazmožnosti. Na pamet pa je težko ocenit koliko bi znašala pokojninska osnova saj se plača za vsako leto množi z določenimi količniki.

Lep dan,

Nena

Ali delovni invalid, ki mu je prenehalo delovno razmerje iz razloga nesposobnosti zaradi bolezni (pozitivno mnenje Komisije za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi) in gre na zavod za zaposlovanje, kjer dobi nadomestilo (osnova plača zadnjih 8 mesecev za 4 ure ), izgubi pravico do delne invalidske pokojnine ?

Hvala za odgovor, Karmen

kaj pa če zaposleni nima še 18 let delovne dobe ima pa pogoje za 50% invalidnost?

Pozdravljeni,
sem brezposelna, prijavljena na zavodu in se že eno leto bojujem z boleznijo ki je prizadela moje sklepe. Prsti na rokah in nogah so boleči in nepokretni. Težko opravljam nujna opravila. Zdravljenje ne daje rezultatov, ne morem več plačevati dopolnilno zavarovanje a zdravnica me še ne pošilja na komisijo za ocenitev delovne sposobnosti. Ker zdravljenje ni končano se vrtimo v krogu in ne vidim izhoda. Brez urejenega zdr, zavarovanja ne morem niti zdravniku več. Kaj mi svetuhete?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close