izraba letnega dopusta – manj kot dva tedna skupaj
Pozdravljeni,
zakon pravi, da mora delavec izrabiti letni dopust v več delih, s tem, da en del mora trajati najmanj dva tedna skupaj (163. člen)
Na delodajalca sem naslovila prošnjo, da bi rada ta dva tedna izrabila ločeno, v celem letu bom kljub temu koristila ves dopust, ki mi pripada, vendar vsakokrat po en teden zaradi določenih osebnih razlogov. Podala sem tudi izjavo. Odgovora še nisem dobila, ker čakajo mnenje pravnika, ki je trenutno na dopustu.
Kaj menite, ali obstaja možnost, da bom predpisanih dveh tednov dopusta izrabila ločeno.
Hvala.
Menim, da bo formalen odgovor negativen. Tudi jaz bi dala takega, saj je zakon jasen. Dvotedenski dopust je določen v interesu delavca in nikjer ni podlage, da se delavec tej pravici lahko odpove.
V praksi je malo drugače. Dvomim, da delodajalci striktno preverjajo ali je delavec koristil dva tedna v kosu. Ponavadi se dopust reže le, če v koledarskem letu delavec ni koristil 10 dni. Delodajalcu je namreč ljubše, če te ni 2x po en teden,kot pa 14 dni v kosu.
Ne vem kaka praksa je pri vas, vendar pri nas in marsikje drugod zadostuje, da v koledarskem letu pokuriš 10 dni, pa nihče ne gleda v kolikih kosih.
Pozdravljena “dopustnicadrugič”,
glede Vašega vprašanja menimo, da ker 1.odst. 163.čl. ZDR pravi: “Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.”, določbe ni mogoče razlagati nikakor drugače kot dobesedno, tj. da mora del dopusta trajati najmanj 2 tedna ne glede na Vašo voljo.
Menimo, da je določba v interesu delavca in delodajalaca, saj je njen namen zagotoviti dalj časa trajajoč počitek delavca in s tem posledično bolj produktiven in bolj varen delovni proces.
Lep pozdrav,
Škoda, ker ste naslavljala prošnjo, saj v primeru, da do konca leta izkoristite ves dopust tako ali drugače, ne morejo od vas dodatno zahtevati, da ga morate izkoristiti v kosu, niti vam ga rezali ne bodo.
Sedaj obstaja možnost, ob naslovitvi prošnje, da boste dejansko morala ravnati v skladu z zakonom in ste s tem še komu drugemu zaprla pot pri koriščenju ločenih tednov, ker bodo šli ekstra preverjati. Ni nujno, ampak ob kakšnih vprašanjih se kdo nehote “zbudi”.
Če imate dovolj tehtne razloge, da v kosu ne boste mogla koristiti, skorajda mislim, da bi vam lahko ugodili. Ampak, brez dokazil ne bo šlo, pa čeprav je to vaša lastna, osebna situacija.
Odvisno od delodajalca in posluha do razumevanja.
Forum je zaprt za komentiranje.