Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev kako naj “povečam svojo vrednost” na trgu dela???

kako naj “povečam svojo vrednost” na trgu dela???

Sem ekonomistka z dolgoletnimi izkušnjami. Žal sem bila pred slabim letom odpuščena iz poslovnih razlogov. Kljub mnogim poslanim prošnjam sem še vedno brez zaposlitve. Opravljam neka priložnostna honorarna dela, vendar mi to ne zadošča za življenje. Slišala sem, da po letu prijave na Zavodu za zaposlovanje v primeru zaposlitve pripada mojemu eventualnemu bodočemu delodajalcu 4.000,00 EUR (če sem bila na zavodu prijavljena 12 mesecev v zadnjih 16-ih mesecih). Ali je smiselno, da to navajam tudi v prošnjah za zaposlitev, saj se bo tako verjetno prej kdo “ogrel” zame….., kaj menite??

Mislim, da moraš najprej povečati svoje zaposlitvene možnosti, šele nato lahko razmišljaš o svoji ceni oz. vrednosti na trgu dela.

Vprašaj se, zakaj te nihče ne vzame, kaj je tvoj handicap, kaj delodajalci zahtevajo kar ti ne znaš, katere so tvoje šibke točke…, in nato začni delat na tem. Dolgoletne izkušnje niso toliko vredne kot elan, motiviranost za delo, želja po novih izkušnjah… Poznam ljudi, ki 25 – 30 let delajo v isti firmi in mislijo, da so dobri delavci, ker so že toliko let na istem mestu. In celo delodajalec tako misli! Sama pa vidim, da so najboljši delavci tisti, ki pridejo na novo, polni idej, želj po spremembah, izboljšanjih… No, nekateri, ne vsi.

Usmeri se nekam, kjer se vidiš in kar te veseli, ter izpopolni svoje znanje na tem področju z izobraževanjem, morda tečajem… Je zate komerciala, ali bolj računovodstvo…? Dopolni svoje znanje jezikov – to znanje je danes zelo iskano. Razmišljaj, kaj lahko ti daš eventualnemu bodočemu delodajalcu, ne pa, kakšno vsoto mu ponuja Zavod za zaposlovanje. Tista subvencija ali refundacija ali kar že je ni TVOJA VREDNOST, ampak kvečjemu tvoja nevrednost, ker se te Zavod želi s tem rešiti. Nihče te noče, pa te hočejo prodati za 4.000 eur. Kako ti zdaj to zveni?

Malo preveri, če imaš VC in prijavo dobro sestavljeno, daj nekomu pregledati, da ti povem svoje mnenje. Jaz sem včasih od koga prebrala prošnjo ali VC, ki ga pošilja okrog, pa mi je bilo skoraj slabo, kako eni ne znajo tega napisati. Ti si lahko super in vse, ampak prvi vtis je papir, ki ga pošlješ.

Seveda pa tudi prošnja ni vse, ekonomistov je čist preveč, dela pa ni… Vsi trepetamo za službe, ker vemo, kako zelo težko je kaj najti, ko enkrat ostaneš brez. Jaz vedno, ko zasledim fajn razpis, najprej pokličem ali pošljem mail, če je razpis sploh aktualen, ker polovico jih je samo zato, ker že nekoga imajo in morajo imeti odprt razpis… Še vedno so mi povedali po pravici, da nisem zgubljala časa, če je bilo brezveze. Že s tem si krog zožaš, da ne pričakuješ odgovora, če ga itak noben ne dobi, pa da se ne sikiraš, da je s tabo nekaj narobe, če mogoče tvoje prošnje sploh noben ni odprl in prebral..

Brezposelnost je v Sloveniji globalen problem in samo vprašanje časa je, kako dolgo bo narod zdržal tako stanje. Mladi diplomirajo, si naberejo izkušnje s študentskim delom, potem pa jih nihče noče zaposliti, ker pač ni služb… To ni vredu in enkrat se bo moralo nekaj spremeniti, kakorkoli že.

Luba duša, ni VC ampak CV, če že navajaš tujo kratico.
Upam, da ne pošiljaš VC-je okoli, ker s tem kažeš predvsem lastno neumnost, ker uporabljaš napačne kratice, da izpadeš brihtna.

Življenjepis se slovensko sliši čisto dovolj lepo in primerno.

Vsekakor, ko pošiljate prošnjo še v tujem jeziku (velikokrat je to angleški), dajte uporabit vso to znanje tujih kratic, ker takrat so resnično nujne.

lol, VC. =) Ta je dobra. Kot ze omenjeno je CV in ce nekdo ni preprican v pomen kratice naj uporablja izraz, kateri bo primeren nivoju.

Kakorkoli… za ekonomistko: Zal svoje vrednosti danes na slovenskem trgu dela vec ne mores povecati, saj “vrednost” delavca danes narekuje lokalno (slovensko) gospodarstvo, katero pa je milo receno vec kot v kurcu. Sam sem bil v popolnoma isti situaciji kot si ti. Skoraj leto dni nisem nasel sluzbe v Mariboru, dolgovi so se nabirali in skoraj bi se izgubil avto (leasing). Komaj sem cakal na 1. maj, ko se je sprostil trg dela v Avstriji in sem poizkusil svojo sreco tam. Delo sem dobil v enem tednu brez problema, po 2 mesecih pa sem zamenjal delodajalca v Avstriji, tako da sedaj delam cisto blizu meje (prej sem se preselil v drug kraj). V kolikor ti nemscina ni problem, se obrni proti Avstrijski smeri, saj tukaj dostojnega zivljenja vec ne mores imeti razen par redkih izjem katerim gre pac dobro.

Sam sem nad Slovenijo kot dezelo priloznosti in dela obupal. Ce potrebujes kaksne nasvete glede iskanja zaposlitve v Avstriji, me lahko kontaktiras. Izmikaj se posrednikom del (ce je kateri to, si kar napisite nekam: tale kos papirja si bom sedaj zatlacil v rit -> prosim to tudi storite. Hvala).

Lp,
M.

Strinjam se z Matjažem – žal je tako… Ko sem sama iskala službo in še nismo imeli podjetja, pa lahko zase rečem, da znam nakladat v nedogled :))) Ampak v resnici je tako, da vse prošnje, ki pridejo, vprašanje če sploh preberejo. Že sami jih ob objavi oglasa za delo dobimo veliko in jih sama res vse preberem, ampak do nekje 50 še gre… Ljudje imajo veliko znanja, ampak ni nujno da imajo pa tisto, kar iščeš. Nimaš tudi možnosti vseh povabit na razgovor, ni toliko časa. Osebni razgovor pa pokaže marsikaj. Zato je najbolje v prošnjo enostavno napisat, da jih boš poklical in se na nek način “vsilit” pred druge 🙂 Zase vem, da če mi je uspelo prit na razgovor, so me potem izbrali, ker mogoče sem imela tremo prvič, vse do nadaljnega pa ravno obratno 🙂

Problem je danes najti podjetja, ki res potrebujejo nekoga in ki ga bodo plačali…

Jao, šele zdaj sem videla, da sem narobe napisala in to čez cel tekst, res LOL :-/ Seveda vem, da je CV curriculum vitae in tako imam tudi napisano na življenjepisu, zmotila sem se, ker tipkam na hitrco, C in V pa sta skupaj na tipkovnici… vsekakor pa nisem nepismena in zelo dobro poznam tuje kratice…

V glavnem, jaz bi takoj šla v Avstrijo, znam nemško in vse, ampak so te agencije samo za štajerski konec, jaz pa živim na gorenjskem :-/

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close