krivdni razlog in odpustitev
Dober dan!
Zaposlen sem za določen čas in sicer do decembra.Sedaj bi se me rado podjetje (zasebno) rešilo.
Dobil sem namige, da naj bi se z mano razšli sporazumno.
Ker na sporazumno odpoved ne bom pristal,saj mi potem ne pripada borza in denarno nadomestilo, me zanima, kakšne razloge morajo imeti, da me odpustijo iz krivdnih razlogov.Saj vem, da če ne bom hotel podpisati sporazumne odpovedi, me bodo odpustili iz krivdnih razlogov.Ker se me pač želijo rešiti.
Zanima me kaj lahko storim,da se zavarujem?
kakšni so krivdni razlogi za odpustitev?
če ne podpišem sporazumne me lahko kr tak krivdno odpustijo??
hvala za odgovore
Moje laično mnenje:
Po mojem so krivdni razlogi tisti, ko gre
– za kršitev pogodbe o zaposlitvi in/ali
– za kršitev Zakona o delovnih razmerjih in/ali
– kršitev Kolektivne pogodbe in/ali
– kršitev internih aktov podjetja.
Zato je najbolje, da si dobro prebereš vse tvoje obveznosti in se jih držiš, da ne bojo imeli razloga te odpustiti iz krivdnih razlogov. Zdrži do decembra, ko ti poteče pogodba za določen čas, vmes pa išči novo zaposlitev. Če novo dobiš pred decembrom, pa menjaj prej.
Za redno odpoved najbrž ne bo šlo,ker je treba zaradi krivdnega razloga delavca najprej opomnit in šele če v roku enega leta spet krši svoje obveznosti iz PZ oziroma iz delovnega razmerja, lahko daš odpoved, pred tem pa mu moraš omogočit zagovor. Preden vse to izpeljejo bo december tu. Redno odpoved ti lahko da v 60 dneh odkar izve za razlog, a ne kasneje kot v 6 mesecih od kršitve.
Pri izredni odpovedi, ko nimaš odpovednega roka, pa so krivdni razlogi hujših oblik, ko ima kršitev znake kaznivega dejanja ali ko gre za hude kršitve obveznosti iz PZ oziroma iz delovnega razmerja, ki so storjena naklepoma ali iz velike malomarnosti. Pred odpovedjo morajo omogočit rzagovor, odpoved pa mora biti dana v 30. dneh odkar izvejo za razlog in 6 mesecih od kršitve.
Izredna bo,če si kaj ukradel,ponaredil kak dokument,….sam veš kake so tvoje zadolžitve in kje ga kaj biksaš. Bodi previden.
Delodajalci grozijo z odpovedjo samo zato, da se te rešijo sporazumno. Pes ki laja, ne grize. Tisti,ki misli resno, ti jo bo prinesel na mizo brez da bi te prej opominjal in svaril.
Forum je zaprt za komentiranje.