usposabljanje na delovnem mestu
Pozdravljeni.
Svetovalka me je napotila na razgovor za dvomesečno usposabljanje na delovnem mestu, sam razgovor je trajal dobro minuto in naslednji dan sem popolnoma nepričakovano dobila klic, da so me izbrali. Trenutno je pogodba še v delu in glede na to, da ima zavod za zaposlovanje baje 10 dni časa, da jo sestavi, jo bodo verjetno končali prav na ta deseti dan. Tako, da pričakujem da bi začela delati konec meseca, čeprav smo tako jaz kot delodajalec upali, da bi bilo to že naslednji teden. Problem nastane, ker imamo od 15.7. do 29.7. že plačan dopust in glede na to da takrat še ne bo mimo 2 meseca dela, me zanima ali kdo ve, če je možno usposabljanje predčasno zaključiti brez kakšnih posledic, npr. problemov s strani zavoda za zaposlovanje?
Pozdravljeni,
pogodbeno (pisno ali ustno) se lahko dogovorite, da boste v terminu, ko imate plačane počitnice, odsotni z dela; glede na vse okoliščine sami presodite, ali je to primerno in modro. V kolikor pa ne sklenete nobenega takšnega dogovora, lahko v 2 mesecih, za kolikor bo sklenjena pogodba o zaposlitvi, koristite le sorazmerni del dopusta (kar gotovo ne nanese 14dni, kolikor imate planiranih počitnic).
Pozdravljeni,
uspešno sem opravila dvomesečno usposabljanje na delovnem mestu. Usposabljale smo se 3 kandidatke, vendar nam je bilo rečeno da nobene izmed nas nimajo namena zaposliti, sedaj bo delo nadaljevala neka praktikantka in ko odide še ona bodo spet usposabljali nekoga, tako nam je bilo rečeno. Redne zaposlitve v tem podjetju nikoli ni bilo, vsa dela so potekala preko javnih del, usposabljanj, prakse itd. Pa me zanima če so kakšne sankcije, glede na to da nimajo namena nobene izmed nas zaposliti? Zakaj smo se potem sploh usposabljale? Ko smo se uvedle v delo smo odšle in sedaj se bo spet nekdo tretji moral vse na novo učiti. V bistvu pa nas sploh ni nihče usposabljal, učile smo se ena od druge, mentorja ni bilo, je prišel le podpisat list prisotnosti in to je to, mentorce smo si bile same. Na usposabljanje smo šle zaradi možnosti nadaljnje zaposlitve, sedaj so nas pa lepo odslovili in se počutimo izkoriščene. Zanimajo nas sankcije, in zakaj mentor dobi od vsake določeno vsoto denarja, če pa mentorja, kateri nas bi moral usposabljati, sploh ni bilo? Kako se mentor lahko potem takem odloči katera je najprimernejša? A ni namen usposabljanja zaposlitev oz. v čem je potem smisel, da se pošilja na usposabljanje? Izkoriščanje delovne sile, kar itak financira država in ne podjetje, ter pokasiranje denarja za mentorstvo? Kakšne so pa pravice delavca?
Lep pozdrav!
ANEJA, jama88 hvala za odgovore. Ja saj, danes imam namen iti na zavod, bom tam vse povedala. Ampak še vedno ne razumem v čem je fora teh usposabljanj, zakaj se nekaj brezveze učiš, če tega potem niti ne boš rabil ker te delodajalec itak nima namena zaposliti… res samo izkoriščajo, dobijo zastonj delovno silo, pobašejo denar od mentorstva, oni pa kao usposabljajo! Žalostno…
Hmmm, to je pa dobro vedeti! Hvala:) Ravno v teh dneh so me na ZRSZ seznanili s to možnostjo in sem točno vedela, da se zna zgodit kaj podobnega… Verjetno ta delodajalec ni edini takšen- žal. Vsak delodajalec (sploh mala podjetja) verjetno iščejo vse možne načine, kako opraviti enak obseg dela s čim manj stroški…
So neke klavzule, če se nikogar ne vzame, da potem pač delodajalec toliko in toliko časa tega ne more ponoviti, se pa ne spomnim točno. Mentor bi moral biti prisoten in tudi usposobiti bi te moral točno po načrtu usposabljanja, ki ga je podjetje ob prijavi na razpis poslalo zavodu.
Po moje je to samo gašenje požara brezposelnosti, ker je sredstva EU pač treba porabiti. Enako, kot s.p..
Me prav zanima, koliko teh, ki so odprli s.p. bo preživelo 2 leti. Pa če bo samo to, bo v redu, samo ljudje se ne zavedajo, da lahko to kar precej stane, imeti s.p. so tudi stroški. Potem te pa lovi davčna, dobavitelji, izvršitelji. Poleg tega tudi delodajalci niso neumni in čedalje večkrat silijo zaposlene, da spremenijo status in odprejo s.p..
Tudi pri nas so prišli do tega, da se za ene stvari bistveno bolj izplača najeti s.p., tako da se za določena mesta sploh ne bo več zaposlovalo.
torej nekaj časa ne bojo dobili usposabljanja, potem pa spet dobijo, drugo leto bo spet kakšna aktivnost, novo usposabljanje, javno delo in bojo dobili… ja sem šla vprašat na zavod če so kakšne sankcije in so mi isto povedali, da en čas ne dobijo usposabljanja, potem pa spet lahko zaprosijo. sankcije bi bile v primeru če bi se istočasno usposabljale več kot 3 kandidatke, torej še ena premišljena poteza, bile smo 3! če bi bile 4 bi pa morali eno zaposliti…
najbolj žalostno je pa bilo to, da mentorja sploh ni bilo blizu, pomagale smo ena drugi, moj mentor je bila moja “sodelavka” na usposabljanju, torej naj njej nakažejo 100€/mesečno za mentorstvo, saj me je ona učila, ne pa nekomu, ki si niti slučajno ne zasluži še bonusa… sicer pa itak ni pravice na tem svetu…
Se popolnoma strinjam z vsem prej napisanim. Aktivne politike zaposlovanja, ki jih izvaja ZRSZ, financira pa ESS, so blamaža. Zakaj naj se usposabljam pol leta, da potem odprem svoj s.p. in si ne morem ustvariti dovolj profita, da se mi to splača, poleg tega ga moram meti odprtega minimalno 1 leto (če mi ne uspe, nimam pravice do prijav na druga delovna mesta, niti zaprostiti za denarno socialno pomoč ipd.)?? Tudi to je ena izmed teh cvetk… Usposabljanje na delovnem mestu je “filanje prostega časa” brezposelnih- pač, toliko da nekaj počneš, da ne ždiš doma prepuščen samemu sebi. Kakšna izjema sigurno potrjuje pravilo, ampak v glavnem ne:) Ne vem, zakaj zavraga ne transformirajo teh sredstev v sredstva, ki bi bila namenjena denimo prekvalifikacijam (nacionalnim poklicnim kvalifikacijam)- tako pa so ta sredstva pošla že letos aprila… Verjetno je večina, prijavljenih na ZRSZ, družboslovcev ali ljudi s “previsoko” stopnjo izobrazbe in brez dneva delovne dobe. Če bi želeli vsaj delno zajeziti ta problem, bi lahko vsaj podprli prekvalificiranje, financirano s strani ESS, tako pa… Dokler bomo pač imeli Visoko poslovno šolo pa Visoko šolo za komercialne in poslovne vede pa Višjo poslovno- komercialno šolo pa Visoko šolo za upravljanje in poslovanje pa Fakulteto za poslovne študije pa Mednarodno fakulteto za poslovne in družbene študije pa Fakulteto za uporabne družbene študije pa Visoko šolo za poslovanje in upravljanje pa …. …. naj še naštevam? Torej, začeti bo treba pri tem ter pri nevemkolikšnem % vpisih na gimnazijske programe… pri mentaliteti staršev, da “če pa njhov otrok ne bo šel na gimnazijo, pa ni dovolj brihten”.
Se opravičujem, ker sem malo zajadrala… 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.