Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev odhod na porodniško-zaposlili drugega

odhod na porodniško-zaposlili drugega

Čez nekaj dni odhajam na porodniško, delodajalec bo na moje delovno mesto (vodilno) zaposlil novo osebo od zunaj (brez razpisa, edini kandidat). Prihaja na enake pogoje, kot jih imam; nedoločen DČ, isto delovno mesto v mojem oddelku (pogodbe nisem videla, niti imela kakšrnokoli možnost presoje ustreznosti kandidata, čeprav mi je bilo tako obljubljeno). Ko sem delodajalca vprašala, ali se po končanju porodniške vrnem na svoje zdajšnje delovno mesto-glede na to, da bova potem dva na enakih pogojih, mi tega ni mogel potrditi, rekoč, da je čez leto dni možno vse, tudi odpoved iz poslovnih razlogov in da sem s svojo zanositvijo odslej depriviligirana (da ni priporočljivo zanositi, s strani delodajalca poslušam že nekaj let). Ali je res tako zelo preprosto in ne morem pričakovati, da pridem na enako delovno mesto čez leto dni in sem lahko celo poslovni presežek; delovne obveznosti izpolnjujem nadpovprečno dobro, tako sem na letnih razgovorih tudi ocenjena.
Če je le mogoče, bi prosila za odgovor moderatorja foruma.
Vnaprej hvala.

Na isto delovno mesto je ni mogel zaposliti za NDč, saj je zasedeno s tabo. če imate sistemizacijo, tu neki ne štima. Lahko bi jo brez objave zaposlil na tvoje DM (izpolnjevat mora pogoje), a le za čas nadomeščanja. Ti imaš pogodbo in spremeni ti jo lahko samo s tvojim soglasjem. Na poslovni višek te ne more dati še en mesec po zaključku porodniške oziroma dokler boš dojila. Tudi sicer mora ob odpovedi preverit, ali te je mogoče zaposliti na drugem ustreznem DM (razen če ni manjši delodajalec – do 10 zaposlenih). Težko bo dokazal, da delo po tvoji pogodbi ni več potrebno, če ne bo čaral s spremembo sistemizacije. Pa še to se da dokazat, da je zgolj finta.

Če te ob vrnitvi ne bo hotel dati na tvoje DM, imaš kar nekaj instrumentov (204. ZDR), kako to doseči, a brez sodišča ne gre. Zato se moraš že vnaprej pripraviti ali boš šla v borbo ali si boš iskala drugo službo. Včasih zadošča že “prijazno” pismo odvetnika.

V naši firmi se je dogajalo prav to in tudi mene so tako odpustili! Nič lažjega, kot v sistematizacijo delovnih mest vnesti novo delovno mesto z novim imenom in skoraj enakim opisom del in nalog, kot je tvoj. Na to mesto se potem zaposli novo osebo, en mesec po koncu porodniške pa lahko pričakuješ odpoved iz poslovnih razlogov, ker bo tvoje delovno mesto ukinjeno zaradi t.i. reorganizacije!!! V naši zakonodaji je žal preveč lukenj in delavci smo premalo zaščiteni pred takim izigravanjem.

Meni se je to zgodilo po skoraj 12 letih pri istem delodajalcu. Lahko bi šla v tožbo, saj so v mojem primeru vse izvedli zelo amatersko in sem jih takoj spregledala, saj sem več let delala tudi kadrovske zadeve in celo pripravljala Akt o sistematizaciji!

Ampak sem se odločila, da je morda čas, da grem naprej. Pobrala sem odpravnino in iščem novo službo. Včasih še vedno z grenkobo razmišljam, kaj so mi naredili, a po drugi strani uživam v novih priložnostih, ki so pred mano.

Tudi tebi predlagam, da pri sebi razčistiš, kaj si želiš. Naj te ne spravijo ob živce in ne podpisuj ničesar, kar bi ti lahko škodovalo (beri sporazumne odpovedi)!

Če si dovolj želiš te službe, potem začni zbirati dokaze. Preglej Akt o sistematizaciji, opise delovnih mest in podobno, kjer bi lahko našla karkoli, da bi šla v tožbo, če ti dajo odpoved. Spremljaj dogajanje v firmi in čimmanj govori ter raje poslušaj, kaj lahko vse izveš.

S temi fintami se strinjam, pa čeprav je razpis zunaj, je nekdo sprejet, dobi odločbo, pa nihče ne gre na porodniško, in potem zmučkajo tako, da zaobidejo razpisni pogoj, ki govori zgolj o štetju uradniških delovnih mest v letih, za katerega se dosega delovno mesto in mu recimo do 4 let zasedanega pogoja manjka celo dve leti. Potem pa vidiš, enkrat se podpiše kot vodja, drugič z lp, na internetni strani si pa organ celo dovoli javno objaviti “vodja”, pa čeprav razpisnih pogojev ni dosegel, ker je oseba pač všeč kadrovski, a v signirnem načrtu oseba še vedno ostaja dokumentalist in nikjer ni ne duha ne sluha o neki osebi, ki se ji reče vodja.

Zakaj ne bi inšpekcija sama po sebi enkrat začenjala preverjati razpisnih pogojev, če so začeli že preverjati pridobljene izobrazbe, kjer so pri ponaredkih leteli ven?
A počakamo pri takšnih še kakšno leto do tekočih volitev in bo ravno štiri leta mimo, da bodo zadihali in objavili?

Če inšpekcija bere marsikaj, tudi te forume, naj pa malo bolj samoiniciativno začno postopati, da zaradi izpostavljanja ne bomo nastradali vedno delavci, kot je v večini primerih brati.In pri čemer delodajalci ostajalo še vedno v priviligiranem položaju.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close