Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev delovna doba in zavarovalna doba

delovna doba in zavarovalna doba

Imam vprašanje glede delovne in zavarovalne dobe.
V podjetju sem bila zaposlena 15 mesecev, potem sem bila skoraj 3 mesece na zavodu in prejemala denarno nadomestilo, v času prejemanja denarnega nadomestila sem nastopila porodniški dopust.
Torej koliko imam delovne dobo, koliko zavarovalne ali kako se reče…?? Mi lahko kdo pojasni?
Ali imam delovne dobe tistih 15 mesecev, zavarovalne pa 15 + 3 (to zagotovo) ali 15 + 3 + 12 (porodniška) mesecev? Ali se še kaj šteje v delovno dobo?

Delovna doba je doba, ko opravljate delo po pogodbi o zaposlitvi. Ce pogodbe ni, ni delovne dobe. Torej, ce ste na porodniski v casu trajanja delovnega razmerja, steje porodniska v delovno dobo, sicer pa ne.

Imam 25 let in nekaj mesecev delovne dobe (sem bila zaposlena), sedaj pa že nekaj mesecev prejemam nadomestilo za izgubljeni dohodek (nega težko gibalno ovirane osebe) in pričakujem, da ga bom prejemala do upokojitve. Od nadomestila mi odtegujejo za inv. in pokoj. zavarovanje. Kaj si ti odtegljaji potem upoštevajo kot delovna doba ali le zavarovalna doba?
Pravzaprav ne razumem v čem je ob upokojitvi razlika med delovno in zavarovalno dobo? Če imaš premalo delovne, imaš pa skupaj z zavarovalno dopolnjeno zahtevano dobo, se ti potem zvišuje starostni pogoj ali kako? Imaš zaradi tega nižjo pokojnino? V čem je v bistvu razlika?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close