VPRAŠANJE DRUŠTVU ZA PRAVNO POMOČ
Pozdravljeni,
mojo zgodbo si lahko preberete pod: Saj ni res, pa je.
Zanima me glede na to, da sem po njihovi odločitvi ostala brez službe, ali lahko kako drugače ukrepam proti temu podjetju. Naj na kratko povzamem: po podpisu pogodbe z njimi (novi delodajalec) sem dala pri starem delodajalcu odpoved, nato mi je novi delodajalec javil, da me ne more čakati 30 dni, da nastopim delo. Jaz bi trenutno morala biti brezposelna oseba, a sem sprejela zaradi nepričakovane situacije delo, ki je bilo tisti trenutek razpoložljivo pri 3. delodajalcu. A iz glave mi ne gre delodajalčevo (novi) dejanje, ki je povzročilo meni tale razsul.
Hvala za vaš odgovor,
lp Simona
Draga Simona,
tvoja zgodba me je kar malo pretresla in že v prejšnji temi sem ti napisala par stvari, ampak nisi odgovorila. Res te ne razumem, pa bi te rada…. V službi si bila nesrečna, nezadovoljna in ko si našla novo službo, si jo zapravila po svoji neumnosti (brez zamere, ampak res je). Ne razumem, kaj ti je bilo, da nisi zaključila še isti teden in začela delati v novi službi, kjer so ti dali pogodbo in te hoteli vzeti? A res misliš, da bi te kdo v prejšnji službi tožil, če se ne bi držala roka??? Lepo te prosim. Par dni ne greš v službo, nič ne javiš, “vsekaš plavega” in sami ti dajo knjigo. Mogoče se zdi na prvi pogled zahrbtno, ampak če si čutila obvezo ali zaradi samega odnosa nisi takoj šla stran, potem očitno ni bilo nič tako zelo narobe in ni logično, da si sploh hotel stran. In če si res mislila, da te bodo drugje čakali, sploh v teh časih, ko je na tisoče ljudi, ki komaj čakajo, da dobijo priložnsot… si res naivna.
Včasih ste nekateri res čudni, pa brez zamere. Mogoče si moraš vtisniti v spomin, da je dobrota sirota, vse preveč krat in ti si tipični primer.
Ne zdi se mi fer, da zdaj hočeš nekaj terjat od tega podjetja, kjer te pač niso hoteli čakati. Ti si njim dala vedeti, da ti ta nova služba ni toliko pomembna, žal. Mogoče so celo mislili, da si boš morda premislila in jaz bi se čudila, če bi te dejansko čakali, res.
Nisem pravnica, ampak vseeno …
Tvoj odgovor me je zelo zbodel. Jaz nisem navajena takega kavbojskega načina odpovedi, kot si ga ti predlagala.
Ne pričakujem nobenega sočutja s tvoje strani, mislim pa, da je tvoje mnenje napačno.
Bodočemu delodajalcu nisem skrivala nobenih dejstev, če bi jih hotela ”nategovati” bi obljubila, da pridem na delo že cez 7 dni, nato pa bi si izmišljevala izgovore.
Vse dobro
lp, Simona
Gregor, dejanje,ki ima znake kaznivega dejanja je lahko razlog za izredno odpoved.
če detektiv dela skladno z zakonom in pooblastili, so njegove ugotovitve lahko dokaz v postopku odpovedi.
Ali je bilo kaznivo dejanje res storjeno pa bo predmet morebitnega kazenskega postopka, za katerega pa mora biti najprej podana ovadba, nato obtožba na sodišče…..tam se potem presoja krivda. Ugotavljanje krivde pa ni predmet postopka izredne odpoveddi, ampak zadostujejo znaki kaznivega dejanja.
Only me, daj mi povej, teoritetično tko fino zgleda. Prejšnja šefica se še danes hvali z detektivnom in mojo boleznijo. Torej, jo lahko ovadim za krivo širjenje informacij in škodo, ki mi jo je storila. Čeprav oseba ne bo pričala. Lahko pa poizvem, komu se je ženska posvetila v agoniji. Storila mi je škodo. Ker je lagala, ker je menila, da če nismo pravniki, nimamo prava v rokah, kar pomeni v glavi.
Malo manj se igrajte po pisarnah. Ker niso vsi butasti, pa čeprav niso pravniki ali niso “strojepisci”. Včasih se mi zdi, da država na veliko podcenjuje ljudi v državi.
Pozdravljena “simona79”,
v pravu velja načelo “pacta sunt servanda” oz. dogovore je treba spoštovati. Dejstvo, da Vam je bila dana dana obljuba, da boste službo dobili, potem pa je bila takšna obljuba prelomljena, je protipravno ravnanje in kot tako temeljna predpostavka odškodninske odgovornosti. Nasprotna stranka bi se v morebitnem postopku seveda lahko zagovarjala, da so se npr. okolišline od trenutka, ko je dala obljubo, bistveno spremenile (npr. nujnost takojšnje zaposlitve) in da tega ni mogla predvideti, vsled česar je dana obljuba ne veže več ipd. Ker je bila obljuba dana “le” ustno bi imeli težave tudi z dokazovanjem, da je bila obljuba sploh dana. V kolikor bi vse to uspeli dokazati, bi morali izkazati tudi, da Vam je zaradi ravnanja potencialnega delodajalca nastala škoda (premoženjska in/ali nepremoženjska). Vprašanje vložitve odškodninske tožbe je v Vaših rokah, menimo pa, da žal nimate dovolj dobrih možnosti za uspeh, zato Vam takšnega postopka ne svetujemo.
Ne glede na obljubo, da boste dobili službo, tudi ne morete uspešno tožiti na sklenitev pogodbe o zaposlitvi.
Štefka,
kaj si zagrenjena. Iz vseh tvojih postov jasno izhaja, da se ne moreš sprijazniti s tem,kar se ti je zgodilo, in namesto da bi kakorkoli ukrepala, tu izlivaš svoj gnev. Seveda imaš vso pravico za to, ne zdi se mi pa pošteno, da daješ drugim misliti, da se nič ne da storiti. A misliš, da noben delodajalec ni izplačal še nobene odškodnine? Da ni bil obvezan vzeti delavca nazaj v službo? Tu se prekleto motiš. Plačujejo na veliko, pa še stroške postopka in zamudne obresti zraven.
Če meniš, da si bila žrtev kaznivega dejanja, to prijavi – podaj obadbo, sicer ne jamraj. Škoda z samo ovadbo nima veze. Kazenski postopek je namenjen dokazovanju obstoja kaznivega dejanja in krivde storilca, pravdni postopek pa povračilu morebitne škode, ki jo je treba seveda zatrjevati in dokazati.
Nihče tu ni nikogar obsojal, da je butast, če se pa ti tako počutiš, je to tvoj problem. Jaz nimam problema, da bom npr. mizo naročila pri mizarju, avto popravila pri mehaniku… Na svojem področju so zame genjalci, jaz o teh stvareh nimam pojma in se niti ne spuščam v razpravo kaj je prav in kaj ne.
Če sem Simono prav razumela, je pogodbo z novim delodajalcem že podpisala? Pomembno je kaj piše glede datuma pričetka delovnega razmerja. Tega podatka žal ni napisanega. Tudi ne vem, ali je delodajalca kaj pisno pozvala, da jo “vzame” v službo.
Meni se zdi, da primer ni tako brezupen. Zaradi nespoštovanja pogodbenih obveznosti lahko zahtevate odškodnino za nastalo škodo. Samo premoženjsko, ne nepremoženjsko, kot pravi moderator. Nepremoženjska škoda je predmet neposlovne odškodninske odgovornosti, torej se presoja po splošnih pravilih za povrnitev škode, hkrati pa si ne znam predstavljati kakšna nepremoženjska škoda bi ji lahko nastala. Ampak pustmo zdaj detajle.
V postopku morate zatrjevati in dokazati protipravno ravnanje delodajaleca, nastalo škodo in vzročno zvezo med njima. Krivda se domneva in bo pač delodajalec moral dokazati, da za nastalo škodo ni kriv….ker npr. ni kršil pogodbenih obveznosti. Škode ne bo težko izkazati – pustila je službo, na koncu pa bila prisiljena sprejeti službo, predvidevam, slabše plačano, saj bi sicer morala na zavod.
Mogoče bi lahko celo dosegla, da jo mora vzeti v službo, vendar je to ponavadi bolj grenka zmaga, saj vrnitev v tako okolje ni zdravo. Hkrati, če je bila pogodba sklenjena, bi najbrž morala biti tudi odpovedana…..Tu vsekakor toplo priporočam obisk kakega odvetnika, če se odloči ukrepati v tej smeri.
Vsekakor pa je treba pred vložitvijo tožbe presoditi, ali se finančno splača in ali se je pripravljana leto, dve bockat po sodišču in slabo spat.
Simona, verjamem, da te je zbodlo. Zbodlo te je, ker imam prav. Kavbojsko gor al dol… če nisi bila zadovoljna in si hotela stran, bi šla stran, ko si imela šanso. Če pa imaš polno glavo nekih butastih načel in hočeš vse “po reglcih”, da se ne bi komu zamrila, pa sprejmi posledice in ne sprašuj, kaj lahko zdaj narediš prosti njim. A misliš, da te bodo vzeli? Nikoli. Oni so rabili človeka, ki hoče tam delati in bo naredil vse, da čimprej začne. Ne pa nekoga, ki se noče nikomur zameriti in menca levo in desno… Včasih pač moramo pozabiti na pravila in načela. Očitno firma, kjer si dala odpoved, ni ravno zgleden delodajalec, sicer bi pa ostala tam, če so tako super, da si jim še uslugo naredila in se držala odpovednega roka. Če ti ni bilo več tam za delati, te očitno interes podjetja več ne zanima, torej ne vem, v čem je fora…
Res te ne razumem in niti ne znaš pojasniti, ker nimaš argumenta.
Simona, res se ti je zgodila krivica. Saj ni res, pa je. Svašta! Ne vem, kje bi dobili delavca, ki ga ne bi bilo treba vsaj 30 dni čakati, saj je to minimalen odpovedni rok, ki ga je seveda treba spoštovati, ne glede na to, da je človek nezadovoljen, itd. Ljudje, kot so “nisem pravnica, pa vseeno” pa…nimam besed…zato, ker taki ljudje obstajajo, je svet tak kot je, pokvarjen, hinavski, vsak skrbi samo za svojo rit, nobenih pravil se ne upošteva…. Če jih mora upoštevati delodajalec, je prav, da jih tudi delavec, in ti, Simona, si ravnala čisto pravilno in pošteno.
Kaj storiti, jih tožiti, ali ne, se bockati z njimi, ali skušati pozabiti…me zanima, kako se boš odločila.
Vsi, ki me razumete- hvala.
Želela sem na miren način zamenjati zaposlitev, pa se žal ni lepo izteklo.
Zdaj šele vidim kakšno igro igra ”novi” delodajalec, namreč poslal mi je opomin, zakaj že xx dni manjkam v službi, čeprav sem jih pred tem pisno obvestila kdaj lahko nastopim delo, nato jih še naknadno pozvala kdaj lahko nastopim delo.
Ko so ugotovili, da ne bom kar tako odnehala, ker mi je bila storjena krivica, se želijo nekako zaščititi, za primer če grem dalje na sodišče.
Društvo za pravno pomoč: mojo zgodbo ste površno prebrali. Ni bilo ustnih dogovorov, sklenjena je bila Pogodba o zaposlitvi.
Upam, da čimprej dobim drugo zaposlitev
lp Simona
Je bila Pogodba o zaposlitvi podpisana tudi s tvoje strani?
Če ni bila, potem itak ni sklenjena in je opomin z njegove strani brezpredmeten.
Če pa si jo podpisala, ne razumem, zakaj si jo podpisala. Saj si vendar vedela, da ne boš mogla pričeti z delom na tisti dan, ki je bil zapisan v pogodbi, ker si bila še v odpovednem roku pri prejšnjem delodajalcu. Če bi se novi delodajalec strinjal s kasnejšim datumom pričetka, bi ti napisal drugo pogodbo.
S podpisom pogodbe se zavežeš, da boš izpolnjevala obveznosti, zapisane v pogodbi. Obveznost je tudi datum pričetka dela.
Simona, trudim se, ampak RES te ne razumem, saj pa imaš vse dokaze:
1.podpisano pogodbo z obeh strani (če sem prav razumela)
2.maile, da si jih pozivala, da ti dajo datum, kdaj moraš priti v službo (saj si jim pisala po mailih, ali? upam, da nisi samo klicala, ker to ni noben dokaz)
3.kaj jim pomagajo neki kvazi opomini, s katerimi glumijo, če nimajo dokaza, da bi ti sploh javili datum, kdaj moraš priti delati??
4.čisto vse, kar imaš kjerkoli na pisno (maili, pogodba…), spravi skupaj in idi na inšpekcijo vprašat, kaj se da nardit. v najboljšem primeru boš lahko iztržila kakšno odškodnino. Na teh forumih ne boš rešila ničesar, lahko samo debatiramo v prazno in se zgražamo nad tem, kaj so ti nardili.
Kljub temu, da sem mnenja, da bi morala enostavno pobrati šila in kopita v stari službi ter takoj začeti v novi, je to zelo neprimeren odnos in mislim, da bi ga slej ali prej tako ali drugače občutila, če bi tam delala. Če nimajo odnosa in manir, jih pač nimajo. Pri nas tudi ni pravega odnosa in spoštovanja in to čutimo vsi, ne samo eden ali dva. Pri nas se tudi čez noč spomnijo in nekoga vržejo na cesto, pa točno vemo, da se to lahko zgodi čisto vsakemu od nas. Jaz sem nespoštovanje občutila že na prvem razgovoru, ampak sem pač rabila službo, pa sem sprejela. Žal je trenutno tako, da ne moremo izbirati.
Forum je zaprt za komentiranje.