Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev delo po porodniški na 4ure

delo po porodniški na 4ure

Redno sem zaposlena pri s.p.-ju,polni delovni čas,dvoizmensko.
Ali delodajalec ZAKONSKO MORA ugoditi moji prošnji,da bi leto dni delala na 4 ure in samo dopoldne?Hvala

Skrajšan delovni čas – DA
Delo samo dopoldan – NE

Lahko ti da tudi deljeno – 2 uri zjutraj in dve popoldan.

Krajši delovni čas ti po Zakonu o delovnih razmerjih morajo omogočit, medtem ko delo samo dopoldan pa definitvno ne!

Pozdravljeni

Sama sem redno zaposlena in trenutno se mi odvija 2.porodniški dopust. Moje delo je 3 izmensko. Glede na to, da letos nismo dobili vrtca za 2.otročka, bi želela delati po 4 ure. Zanima me, če je to resnično zakonsko določeno, da ti mora delodajalec to omogočiti? To sprašujem predvsem zato, ker mi pri prvem otroku delodajalec tega ni hotel omogočiti.
Kako do 4 urnega dela? Kaj je prva stvar, ki jo moram naredit (ali je to zavod za soc. ali delodajalec)-kakšen je postopek?

Hvala vsem

lp

Najprej se moraš dogovoriti z delodajalcem. Prosi ga ustno in nato tudi uradno pisno. Razloži mu situacijo.

Če ti odobri, morata podpisati aneks k pogodbi o zaposlitvi, v katerem navedeta podrobnosti: koliko ur na dan boš delala, za kakšno obdobje, ipd.

Potem greš šele na CSD s tem aneksom in še nek formular moraš izpolniti, ki ga tam dobiš.

Hvala Aneja za odgovor

A mogoče tudi to veš kar je napisala Šari: “Krajši delovni čas ti po Zakonu o delovnih razmerjih morajo omogočit,…” – a to drži, ali mi delodajalec to resnično mora odobrit?

Hvala še enkrat.

Čao

Lahko ti povem, da so v nekem večjem podjetju dali prošnjo delavke v obravnavo odvetniku in jim je ta rekel, da ji morajo ugoditi. Vendar je zdaj v precej slabšem položaju, saj dela tudi popoldne od 16.00 do 20.00. Ali pa kadarkoli je treba kaj “poflikat” dajo njo. Tako da za en teden naprej ravno zve, kdaj bo delala in je to zanjo kar zelo zoprno. Če ne bi imela doma babice in dedka, ji torej to ne bi nič koristilo.

Mislim, da je tudi odvisno, koliko je zaposlenih v podjetju. Ker manjši delodajalec se lahko zgovarja, da proces dela ne dopušča, da bi delala 4 ure. In če se na to zgovarja, potem ne vem, če lahko kaj narediš. Saj ti najbrž ni do tega, da bi šla v tožbo ali klicala inšpekcijo, ker si lahko samo poslabšaš položaj.

Svetujem ti, da čimbolj mirno (kakšna solzica tudi ne bo škodovala) razložiš delodajalcu, kaj se ti je zgodilo, da namreč nisi dobila vrtca in ne veš, kaj naj storiš. Mogoče bosta skupno prišla do kakšne rešitve, ki bo obema ustrezala.

Ne vem, koliko se razlikuje tu iz kje si, vendar menim, da se po porodniški lahko dogovoriš za 4 urno delo in nisi nič na Komisiji ZZZS. Država časti. Pa kakšen izvid ni odveč.

Aneja, ne vem, meni je sodelavka rekla, da gre malo na socialo, pa malo do zdravnika, pa prineseš do delodajalca in to je to. Ole.

Uvrstili so me v kategorijo invalidnosti, vendar se ne dam in bom še naprej vse 4 urnice podpirala, da boste lahko hodile po toboganih.

Sorry. Ne moraliziraj. Leave it.

Pri 4-urnem delavniku nima zdravnik nič zraven, saj gre za Zakon o starševskem varstvu.

Država krije razliko do polnega delovnega časa – prispevke namreč – zato je potrebno oddati papirje na CSD, kot za porodniški dopust.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close