Ustna odpoved pogodbe o zaposlitvi
Zaposlena sem za nedolocen cas. V petek me je delodajalec poklical na razgovor, kjer je povedal, da bom dobila odpoved ter da moram pustiti na podjetju sluzbeni avto ter racunalnik in oditi na dopust. Ker nekaterih delovnih nalog nisem dokoncala niti jih sedaj ne morem, poleg tega nimam nobenega dokumenta o odpovedi, me skrbi, da ne bo delodajalec uveljavljal odpovedi iz krivdnih razlogov.
Kaj lahko naredim, ker sem mama samohranilka in si ne predstavljam, da bi ostala kar naenkrat brez vseh pravic.
Pozdravljeni,
ZDR v 86.čl. določa, da mora biti (redna ali izredna) odpoved pogodbe o zaposlitvi izražena v pisni obliki. Delodajalec mora v odpovedi pogodbe o zaposlitvi pisno obrazložiti odpovedni razlog ter opozoriti delavca na pravno varstvo in na njegove pravice iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti.zahteva. ZDR v 15.tč. 1.odst. 229 čl. določa, da se z globo od 3000-20.000 EUR kaznuje delodajalec, ki odpovedi pogodbe o zaposlitvi ne izrazi v pisni obliki.
Glede na podatke iz Vašega vprašanja Vam svetujemo, da upoštevate navodila delodajalca, a ga pozovete, naj Vam poda navodila v pisni obliki (v primeru ugotavljanja nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi, boste imeli poenostavljeno dokazovanje, da s tem, ko niste prišli v službo itd. niste kršili delovnih obveznosti, temveč ste izvrševali navodila delodajalca; seveda pa to lahko dokazujete tudi drugače – npr. s pričami). V kolikor menite, da Vam delodajalec želi pogodbo o zaposlitvi odpovedati iz krivdnih razlogov in torej “pripravlja teren”, je morda najbolje, da hodite v službo vse dokler si ne “zagotovite dokazov” o vsebini delodajalčevih navodil.
Hvala za odgovor.
Moje delo je bilo na terenu, za kar sem imela v uporabi sluzbeni avto, prav tako je delo vezano na podatke v racunalniku. Oboje, avto in racunalnik, sem morala takoj po pogovoru pustiti na sedezu podjetja. Brez moznosti dokoncanja svojega dela, brez primopredaje, brez pospravljanja svojih stvari na delovnem mestu na terenu. Kam naj potem grem v sluzbo in kaj naj delam?
Sem pa dobila SMS sporocilo, da sedaj koristim ure, za naprej me bodo obvestili. Je tako sporocilo dokaz?
Nikar ne nasedajte. Delodajalec vas nima kaj pošiljati na dopust ne na koriščenje ur. Če za vas nima dela naj vas da na čakanje in izplačuje 100% nadomestilo. On bi rad, da vas ni in v ta namen pokuril vaš dopust, da mu ob odpovedi ne bo treba izplačati “odškodnine” za nekoriščen dopust.
Pred samo odpovedjo iz poslovnega razloga vam mora dati pisno najavo odpovedi, v kateri so razlogi že navedeni.
Jaz bi na vašem mestu šla v službo in tam prek vložišča pustila dopis, v katerem delodajalca pozivate k pojasnilu – opišete kaj se je zgodilo (tako da bo črno na belem) in zahtevajte odgovor. Na priče ne računaje. Zdej ste vi proti njemu in iluzorno je pričakovati, da bi kdo od sodelavcev potegnil z vami, ko bi šlo zares.Očitno vas ne marajo, s tem se čimprej sprijaznite, ker pa ne znajo drugače igrajo na karto poslovnega viška.
Priporočam vam tudi obisk pri odvetniku. Velikokrat pomaga že kako tako pismo.
Vsekakor brez papirja jaz ne bi bila doma.
Samo ne bit neumna in ne ostajaj doma, ker ti bo dal potem odpoved iz krivdnih razlogov, da te ni bilo na delo, po domače povedano on hoče, da “vsekaš plavega” in bo imel razlog, da te odpusti, pa še dokaze bo imel, da si kar šla in nisi niti dokončala dela, niti naredila primopredaje… na sodišču boš ti izpadla kot da si zajebala.
Če si mati samohranilka in rabiš službo, naj ti da odpoved, ti pa potem hitro tožit, ker imaš skoraj vse možnosti, da uspeš. Če te odpusti kot višek, on potem po zakonu vsaj dve leti ne sme zaposliti nikogar drugega, če pa bo spet rabil koga, pa mora tebe vzeti nazaj.
Kaj pa dejstvo, da je samohranilka? Poznam primer, ko se je samohranilka pritožila na odpoved, potem pa so jo morali vzeti nazaj in je odpoved dobila druga oseba (v tem primeru moja znanka), ki je opravljala enako delo. Ne vem pa, kateri člen Zakona govori o tem. Morda bi se lahko tudi BBBB pritožila?
Sem pozvala delodajalca, naj mi sporoci datum prenehanja pogodbe. Povabil me je na razgovor, na katerega sam ni prisel, je pa poslal delavko iz kadrovske sluzbe. Le_ta mi je vrocila vabilo na zagovor zaradi odpovedi pogodbe zaradi nesposobnosti. Ocitajo mi take neumnosti, da se mi zdi noro in smesno, ker vsi ocitki izhajajo iz samih navodil vodstva o nacinu dela. Ker je dejstvo, da se me hoce za vsako ceno znebiti (dali so mi moznost da izpeljejo odpoved zaradi nesposobnosti ali pa sporazumno odpoved), me zanima, ali ima sploh smisel hoditi na zagovor, izgubljati energijo z njimi. Ker niti sama nimam volje, da bi sploh se kdaj stopila v prostore organizacije, kaj sele kaj delala za njih. Kaj bi vi storili v takem primeru? Hvala vsem.
Praviš, da si zaposlena za nedoločen čas in tvoj delodajalec je šele sedaj ugotovil, da si “nesposobna”. To je res precej čudno. Svetujem ti posvet z odvetnikom, če si v sindikatu pa se obrni nanje. Vsekakor pa ne podpisuj nič brez posveta!
Ker ti ponujajo sporazumno odpoved tu nekaj zelo smrdi.
Še enkrat, začni ukrepati TAKOJ!
Če želiš št. odvetnika sporoči E-mail.
Forum je zaprt za komentiranje.