nadomestilo z ZPIZ-a: pripada poročenim?
Pozdravljeni!
Ne vem, če sprašujem v pravem forumu, a upam, da boste lahko kaj pomagali.
Znanec prek ZPIZ-a dobiva neko nadomestilo (menda kot težje zaposljiva oseba). Še sam ne ve točno, kako se to nadomestilo imenuje. Je pa trenutno okrog 400 eur.
Na listku, ki ga dobi od ZPIZ-a je zdaj v drobnem tisku prebral (prej ni opazil, saj zelo slabo vidi), da je treba zavodu sporočiti vsako sprembo podatkov, stanja (npr. poroka).
Poročen je že 5 let. In zdaj živa groza. Se ne upa vprašati, če mu morda s poroko pravica do tega nadomestila propade (če bi ga npr. morala preživljati žena).
To pomeni, da bi bilo treba vrniti ta denar za 5 let nazaj, kar bi bila čista katstrofa (majhni otroci, žena ima kredit …).
Morda veste, če so do takšnih nadomestil upravičeni tudi poročeni (ko ga je dobil, še ni bil poročen).
Hvala za odgovor!
Predlagam, da prebere odločbo, s katero je bilo to nadomestilo sploh določeno, da bo vsaj vedel, kaj dobiva in kakšne so njegove obveznosti.
Najbrž gre za kakšno invalidsko pokojnino, ki pripada tudi poročenim. Če bi dobival kaj od CSD, bi mu lahko to ukinili, saj na CSD gledajo dohodke družine, ne le dohodke posameznika. Vsaj mislim, da je tako.
Pozdravljeni,
znanec naj pogleda na odločbo ZPIZ-a, s katero mu je bila priznana pravica do socialnega transferja, ki ga prejema, saj bomo le tako lahko podali konkreten odgovor na Vaše vprašanje.
Načeloma pa lahko rečemo, da je v sistemu socialnega varstsva za številne transferje pomembno premoženjsko stanje celotne družine (=oseb, med katerimi velja dolžnost preživljanja – starši,otroci,zunajzakonski partner,…). Samo dejstvo, da je Vaš znanec poročen, z ničemer ne vpliva na pravico do prejemanja socialnega transferja! Pomembno je kvečjemu premoženjsko stanje družine, ne pa ali je sklenjena zakonska zveza ali pa živita le v zunajzakonski skupnosti.
Hvala vsem
Ja, najbolje bi bilo, če bi našel odločbo. Je pa zadeva menda stara že okrog 20 let in se sploh ne spomni kaj dosti o tem, da je takrat dobil kak poseben “papir”, čeprav ga verjetno je.
Še na ZPIZ-u me pred leti, ko je hotel vprašati nekaj podrobnosti o tem, kar dobiva menda niso znali točno razložiti. Potem pa – človek – bodi pameten sam. 🙂
Ko sem sama malo brskala po zakonih in iskala kaj v zvezi s tem, kar izplačuje ZPIZ, se mi zdi, da je na poroko vezana predvsem prekinitev izplačevanja pokojnin otrokom po starših, če ima zakonec dohodke.
Tudi meni se zdi, da je to verjetno nek denar, ki ga dobiva ob čakanju, da kje najde zaposlitev, ker vem, da hodi na javljanja na zavod.
Forum je zaprt za komentiranje.