Od vas zahtevamo, da delate do smrti, ne da storite samomor.
Neketere (xkania je že ena izmed njih, hkrati piše o meni rip) ste zgrožene, kakšne teme odporam (na tem Forumu se jih več podpiše z zgrožena); pa ne pišem nič drugega, kar so pred mano že pisali drugi; predvsem pa skušam ozavestiti o vzrokih in posledicah:
Slabe razmere v podjetju jih vodijo v smrt
V francoskem telekomunikacijskem podjetju France Telecom se ponavljajo tragični dogodki, ki so jim bili priča že pretekla leta. V torek zjutraj se je na parkirišču pred poslopjem zažgal 57-letni delavec. Letos je to že drugi samomor v omenjeni družbi, medtem ko so jih v zadnjih treh letih zabeležili več kot 60.
Iz podjetja France Telecom so sporočili, da je oče štirih otrok umrl v torek. 57-letnik se je v mestu Bordeaux na jugozahodu Francije zažgal na parkirišču pred poslopjem. ”Vse zaposlene so preplavila čustva,” je s tresočim glasom povedal član sindikata Sebastien Crozier. ”Cel Bordeaux je v solzah.”
V francoskem telekomunikacijskem podjetju ni vse tako, kot bi moralo biti. (Foto: Reuters)Predstavnik sindikata CFDT Pierre Dubois pa je dogodek označil za tragedijo. Kot je dejal, je bil moški ”lokalni fant”, ki je samomor storil po prihodu na delo. Pretreseni so tudi v podjetju. ”Šokirani smo bili, ko smo izvedeli za smrt delavca, ki je svoje življenje končal tako, da se je zjutraj zažgal na parkirišču,” so povedali vodilni. ”Reševalci, ki so prišli na kraj dogodka, pa so lahko le potrdili smrt 57-letnega delavca,” so še povedali in dodali, da je direktor podjetja takoj odšel na kraj dogodka.
Številni samomori, ki so se in se še vedno dogajajo v francoskem podjetju, kažejo na nevzdržno stanje v podjetju. Leta 2008 in 2009 so namreč zabeležili več kot 30 samomorov, kar je sprožilo alarm v podjetju, kjer je zaposlenih 100.000 ljudi. Tudi lansko leto ni minilo brez samomorov delavcev. Po podatkih sindikata, ki spremlja stres na delovnem mestu, je samomor naredilo 27 delavcev.
Septembra lani je zato podjetje sprejelo paket ukrepov, ki bi morali izboljšati delovne pogoje in dvigniti moralo v France Telecomu. No, tudi to očitno ni preveč pomagalo, saj sta letos samomor storila že dva delavca.
Moški drži plakat z napisom: France Telecom priznava: Od vas zahtevamo, da delate do smrti, ne da storite samomor. (Foto: Reuters)
Zadnji, ki je naredil samomor, je bil prav 57-letnik, sicer oče štirih otrok in tudi član sindikata CFDT, ki spremlja delovne pogoje in zdravje ter varnost zaposlenih v podjetju. Moški, katerega identitete niso razkrili, naj bi v podjetju delal že 30 let, bil pa naj bi pod velikim stresom, saj so ga v zadnjem času premeščali z enega delovnega mesta na drugega.
Številne smrti, med njimi je veliko dramatičnih samomorov na delovnem mestu, so sprožila vprašanja o stresu na delu, vodenju podjetja in programu podjetja o zmanjševanju števila zaposlenih, s katerim so začeli leta 2004. Sicer pa je od privatizacije podjetja leta 1998 delo izgubilo okoli 40.000 ljudi.
Dolgo smo lepo živeli, sedaj pa bo treba polagati račune.
Pa ne s štrikom.
Milka Planinc je nekoč rekla da bo potrebno zategnuti pojas.
petmar27.04.2011, 19:592
Zmeraj so vsponi in padci. Sedaj je čas padca, še slabše bo, bo lakota in državljanska vojna. Ni daleč dan?
530127.04.2011, 19:481
dokler imajo vsi vodilni (ne glede na sektor) odnos do delavca “ČE TI NI PRAV, PA SI NAJDI DRUGO SLUŽBO”, toliko časa se bo stanje s stresi v službi nadaljevalo in stopnjevalo do drastčnih ukrepov posameznikov. vsak, ki je kolikor toliko zaveden kaj mora v službi narediti in se temu posveča, šef pa mu da na vsakem sestanku vedeti, da je zamenjljiv, toliko časa bo stanje tako kot je.
in to velja za vse službe.
galjot27.04.2011, 17:080
Žalostno,ampak ali je kje kaj drugače?Dokler delodajalcem ne jasno da je samo zdrav,zadovoljen,primerno nagrajen delavec produktiven ne bo bolje.
simon1327.04.2011, 15:581
30 samomorov na 100.000 ljudi je 600 samomorov na 2 milijona ljudi
Slovensko povprečje
Desktop.Messiah27.04.2011, 11:25-16
Na žalost ni vsak človek dorasel dinamičnemu delovnemu okolju, ki posamezniku omogoča Osebnostno Rast.
Milan Hišan27.04.2011, 11:2311
Pri nas PTT nateguje 2 miljona ljudi da dobro živi nekaj vodilnih. Zaposleni pa …
devlon27.04.2011, 11:0314
..v našem oddelku so vsaj trije pristali na antidepresivih (od 30-i)… jaz sem mislu prit predstavit svoj gnev s šmajserom
MiroF27.04.2011, 11:0120
Kaj nam hočete 24ur s tem povedat, da se naj začnemo zažigat pa metat skozi okna in to zaradi nesposobne leve koalicije, ki nas je pripeljala do sem kjer smo, a že ni dosti srovšne zaradi teh pajacev, ki podpirajo korupcijo,goljufije,utaje davščin,škandale…itd… na koncu pa noben nič kriv, ko si en prej uspešen podjetnik zarad teh spusti eno u glavo zopet noben nič kriv, da ne govorim o zakonskih družinskih zadevah koliko gorja je treba preživeti zarad zopet teh, ki sedijo v eliti-Pahor pa francoskonemški vlak pa ne vem kaj še, tako kot je zdej Slovenija zjeb..a bo zelo težko popravit to bo čutil še en rod v dveh letih so nas urihtal za trideset let to je resnica in uprašajmo se kaj bo z našim potomcem tega se noben ne vpraša, pa tastar delat do smrti otroc pa z fakultetami brez dela, sej to samo po seb kliče k revoluciji sej slabš tak ne more bit. Pa če že za vsak zakon sprašujejo ljudi na referendumih za mnenja , naj še razpišejo enga pa tazadnega z vprašanjem : Drage Slovenke in Dragi Slovenci ali ste za to, da se pol Slovenije priključi k Italiji pol pa k Avstriji !!!
Sej konec koncev druge ni tak vsaj zgleda, pa tud delajo že na tem, kar poglejte stanje na Krasu to je spretna in tiha diplomacija pod ceno al pa skoraj šenkanje naše zemlje, kjer se že ne govori več Slovensko, na severu države torej na Avstrijskem koroškem se tudi nekaj kuha in naš minister Žbogar se zelo trudi za ne dajanja odgovorov na to temo, kdor ne hrani,brani in spoštuje svoje zemlje ni nič vreden in to vse se dogaja pri nas zarad ene bolane četice, ki nima nikoli dost, upam da bomo imeli mi kmalu dost in temu naredili konec !!!
Robert Ma27.04.2011, 10:2723
v sloveniji je stanje enako če ne še slabše!!
Zati smo se družinsko odločili, da ne bomo zidal hiše, da ne bomo kupoval avtomobilov za 30.000€ ampak bomo delali in varčevali, da bova z možem pri 50 letih nehala hoditi v službo. To bo moje/moževo darilo meni in možu za 30 let garanja. In ko boste eni še vedno plačevali ogromne kredite za bajte, ki ste jih gradili v tri nadstropja, bova midva z možem v najinem stanovanju na 70 kvadratih, kar je zvrhano dovolj v bloku brez kreditov in brez službe lepo hodila na sprehode in delala kar nisva imela priložnosti prej. Trenutno nama grem vse po planu, da čez 10 let nehava delati – juhuhu kako se veselim. Še otroc mi bodo hvaležni, da jim nisem nakopala na glavo ogromne bajture, katero bodo morali ponovno posodabljati, ko bodo dedovali, ker čez cirka 30 let bodo morali tako menjati skoraj vse – taka bajta je ponovno za obnavljat.
Točno do tega bo prišlo tudi pri nas delaj dokler te ne odnesejo na pokopališče.
Ti kar pridno delaj in varčuj, država bo že iznašla način da te bo olupila.
Če imaš sedaj denar v banki, od depozitov plačuješ 20% obresti (Janša uvedel) Če si vlagala v kakšne skladi, se ti je privarčevano v zadnjih letih zmanjšalo na polovico ali še več. Če si vložila v nepremičnine bo kmalu nepremičninski davek. Če imaš pa v štumfu, pa lahko kakšne inflacija v krizi vse to hitro izniči.
In kaj boš potem?
Prvo – depozitne obresti se plačujejo nad 1000€ obresti letno – kar pomeni, če je 4% obrestna mera moraš imeti pologa na depozit manj kot 24.000€. Kar pomeni, mož en depozit 24.000 €, jaz en depozit 24.000 € kar znese skupaj 48.000 €. In naslednje leto narediš depozit spet točno za 24.000€ – obresti, ki jih nanese 960€ pa vložiš v kakšno drugo naložbo. In tako naprej v nedogled.
Ja mal se je potrebno pozanimat a ne??? Pa če imaš sina ali hčer ki je polnoleten in normalno vzgojen narediš še en depozit na 24.000€ kar nanese skupaj že dobroh 72.000€. Kar pomeni, če nisi požrten in se znaš živet z 1000€ na mesec – 72 mesecev ali 6 let biti doma na počitnicah.
Verjemi, da bom tud jaz našla način kako me država ne bo lupila. To je samo en od načinov, variant je pa še mnogo. Pa to ne pomeni sedaj da sama tako delam, to je samo primer. Tako, da ja sem se pozanimala kdaj padem v prijavo obresti na depozit – naj te nič ne skrbi.
V sklade pa ne vlagam. Zaenkrat ne zgubljam ničesar. Zgubili so tisti, ki so kupovali mega bajture in avtomobile in jih danes ker jih ne morejo vzdrževati prodajajo po polovični ceni. Danes za keks prodaš stanovanje izven ljubljane – manjše, eno in pol sobno. In tudi na ceni se ni izgubilo.
Človek lahko tudi v Sloveniji uspe. Sam sem prepričan, da se lahko pride do takega cilja. Pomembno je, da najdeš prave svetovalce, ki vam lahko na tej pot pomagajo. Vsekakor rabite dobrega pravnega in davčnega svetovalca. Ni treba niti pretirano investirati. Možni si je urediti življenje tako, da te podpira in ne omejuje. Z nekja logičnimi koraki, lahko kmalu odpravite nepotrebne a skrite izdatke.
Vso srečo na poti vaše družine
Forum je zaprt za komentiranje.