Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev avtorska pogodba – pomoč

avtorska pogodba – pomoč

lepo pozdravljeni
prosim za nasvet. Sklenila sem avtorsko pogodbo z društvom. Dogovor je plačilo na TR in določen neto znesek. Ali mi lahko poveste, kaj moram storiti jaz in kaj mora storiti društvo (ki še ni imelo opravka z avtorsko pogodbo), da bom sigurno prejela plačilo. Znesek sicer ni velik, mi pa kot brezposelni veliko pomeni.
Hvala vnaprej za odgovore.

Tebi ni treba narediti nič več, samo čakat na plačilo.

Kaj morajo naredit oni, bi pa morala vedeti njihova računovodkinja, če jo imajo; če je nimajo, lahko za posrednika izberete Avtorsko agencijo (ki pa ti bo pobrala provizijo).

Na tvoj neto minus deset odstotkov priznanih norm. stroškov morajo oni odvesti akontacijo dohodnine v višini 25 odstotkov … Ne znam pa iz neta dobiti bruto, ker se jaz osebno vedno pogovarjam samo o bruto znesku. Pa poslati ustrezen obrazec na tvoj pristojni durs.

Ti samo podpišeš avtorsko pogodbo, daš podatke DŠ, EMŠO, TRR in čakaš na plačilo.

Društvo naredi obračun, torej neto znesek s količnikom obruti, nakaže tebi neto, dohodnino pa državi. Oddati mora še REK 2 in poročati tudi na IREK-u.

Količni za preračun je 1,290322

torej neto 1.000 EUR je bruto 1.290,32 EUR. Od tega – 10 %, dobiš osnovo za dohodnino x 25 % = dohodnina.

Hvala. Pa spet vem nekaj novega (no, saj če bi se mi res dalo, bi šla tud izračunat, samo …).

Društvo naredi obračun, torej neto znesek s količnikom obruti, nakaže tebi neto, dohodnino pa državi. Oddati mora še REK 2 in poročati tudi na IREK-u.

torej, grobo rečeno je bruto znesek večji za 30% od netto zneska.

kaj je REK 2 in kaj je IREK-u ?

hvala

torej, grobo rečeno je bruto znesek večji za 30% od netto zneska.

kaj je REK 2 in kaj je IREK-u ?

hvala[/quote]

OK, od začetka, treba je pridobit digitalni certifikat ter urediti pooblastila na DURSu za e-davke.

REK-2 pa je obrazec, na katerem se poroča glede izplačila avtorskega honorarja, iRek pa je analitični dodatek tega obrazca.

http://www.racunovodja.com/izracuni/avt_hon.asp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close