Firma vlagala v moja izobraževanja
Firma mi je v preteklosti plačala dodatna usposabljanja, certificiranja in izobraževanja nekje v vrednosti 2.000EUR.
Dobila sem žige in certifikate pisane na moje ime.
Sedaj bom menjala službo.
Delodajalec grozi, da mu moram povrtniti vse stroške z mojim izobraževanjem in hkrati pustiti štemplje in ceretifikate pri njem (z njimi si itak nima kaj za začet, ker so na moje ime in ne na ime firme in itak tega ne nameravam pustit).
Ko so me prijavili na izobraževanja ipd nisem podpisala nobenih dokumentov v katerih bi pisalo, da moram zaradi teh izobraževanj ostati na firmi toliko in toliko časa oz. vračat denar.
Zanima me, ali obstaja kakršen koli način, da firma izterja iz mene ta denar oz mi prepove uporabo štempljev in certifikatov?
Ne teži, najbrž ne bo šla kar za brezveze stran.
Avtorica, mojemu možu so v firmi dali za podpisat neko izjavo ali nekaj takega, da v primeru, če da odpoved v nekem časovnem obdobju (nekaj let, ne vem točno), povrne stroške izobraževanja, ki so mu ga plačali, vredno pa je bilo nekaj tisoč evrov. Mož je to tudi podpisal. Iz tega sklepam, da ti – ker niste podpisali ničesar – ne morejo groziti z ničemer.
Moje mnenje je, da če niste ničesar podpisali, te ne more izterjati.
Druga zgodba pa je v tvojem odnosu…pripadnost podjetju je itak skoraj povsod na psu, tko da moralizirati o tem nima smisla.
Pri nas itak vse podpišemo. Sama se izobražujem zase in takrat, ko ocenim, da bom pridobljeno znanje in vloženi trud lahko vnovčila. Takrat brez težav tudi podpišem vse, kar delodajalec predlaga. In če bi se odločila, da vseeno grem, bi plačala tisto “odškodnino” – saj bi že vedela, zakaj odhajam.
Torej, dvomim, da lahko delodajalec kaj iztirja, lahko pa novemu delodajalcu kaj pove, ga opomni… potrdila in pridobljeni certifikati pa so tvoji (konec koncev lahko izvajalca teh programov zaprosiš za duplikat…), delodajalec nima z njimi kaj početi.
Ne sanjajte…žigi (recimo inženirski) so na ime nosilca in ne na ime firme.
Če ti niso dali nič za podpisat (tako kot možu ene zgoraj) potem te ne morejo terjat.
Ne vem zakaj bi sedaj morala imeti moralne zadržke zaradi lojalnosti ipd.
Če se firma sama ni pobrigala za zavarovanje svojega vložka potem ne vem, zakaj bi se morala avtorica brigat za to.
Logično, da če imaš priliko, da greš na boljše.
A veste koliko dela dečkov v projektivnih pisarnah za min plačo samo zato, da dobijo pogoje za opravljanje strokovnega izpita in pridobitev inž. štemplja potem pa hop na svoje?
Ja halo…logično…a po vaše bi še naprej morali delat za 800€, ker je pač firma jim omogočila proboitev inženirskega naziva?
Malo morgen.
Za to so drugi ukrepi (kot opisuje ena zgoraj)
Seveda so last firme, saj je firma plačala šolanje, torej pridobitev certifikatov in žigov.[/quote]
se ne strinjam, ker so osebni atributi in jih firma ne more podelit nekomu drugemu. če ti firma plača magisterij, potem pa ti to firmo zapustiš, kaj boš naziv mag. tainta pustila v firmi, da ga bodo dali nekomu drugemu?
žigi in certifikati so popolnoma ista stvar, kot pa naziv mag. dr, spec. ali kaj drugega, kar pridobiš z izobrazbo.
Seveda so last firme, saj je firma plačala šolanje, torej pridobitev certifikatov in žigov.[/quote]
Se pravi firma zaposli nekiga iber sposobnega človeka z nwm VII ali VIII stopnjo izobrazbe.
Ga mastno plača recimo 3 mesece. On v teh 3 mesecih pridobi žnj žig in žnj certifikat.,
Potem ga odpustijo in namesto njega v projektivo zaposlijo enega 19 letnika s srednjo frizersko šolo za min plačo…ja kaj…saj firma ima štemplj…bo pa 19 letnik projektiral firma pa štemplj stisnila…
hahahahaaha…si morš mislit…
drage moje, firme se morajo za lojalnost zaposlenih pač potrudit.
ene pač živite v svetu, kjer vas lahko jutri nadomesti druga delavka za šalterjem brez vsakega problema, eni drugi smo pač za naše firme malo več vredni.
če so na firmi tako neumni, da ponudijo delavcu izobrazbo, jo plačajo, pri tem ne zaščitijo svojih interesov s pogodbo, hkrati pa delavcu ne omogočajo najboljših pogojev za delo in zaslužek, pa naj iščejo novega.
me res zanima katera od vas bi dvakrat pomislila, ali bi vzela boljšo službo z boljšo plačo in boljšimi odnosi, ali bi raje ostala iz čiste dobrodelnosti v tastari, ker pač so enkrat nekaj malo denarja (ki se jim ni nikjer poznal) porabili tudi za vas.
vse kar vidim je, da tu ene dobesedno gorite od favšije.
@če nisi nič podpisala
se popolnoma strinjam s tabo.
Kot sem omenila … dečki delajo v projektivi za 800 – 900€ neto dokler ne dobijo pogojev za strokovni izpi in pridobitev lastnega inž žiga.
Če dečko dela recimo 6 mesecev na 1 projektu je to 1500€x6 mesecev =9.000€
Kaj mislite za koliko proda firma njegov projekt? Vsekakor za faktor x2 če ne več.
Če mu potem firma ne more/noče omogočiti višje plače bo pa pač šel drugam ali delat za sebe.
Dečki namesto, da bi podpisali, da bodo še 5 let delali za plačo tako in tako, raje plačajo strokovni izpit sami in lahko grejo, ko jim paše…
Logično.
pa dobro pa eni res nimate razjasnjenih pojmov.
verjetno ni včeraj pridobila izobrazbe ampak je najbrž vsaj kakšno leto ali dve firmi prekleto koristila s svojimi sposobnostmi in so fajn zaslužili na njen račun. res misliš, da jim je karkoli dolžna? saj pa so jo v prvi vrsti v svojem interesu poslali na izobraževanje, ne zato, ker so dobri po srcu.
kakšne mate … 🙂
Običajno dajo podjetja v podpis da ti one plačajo izobraževanje, ti pa v zameno moraš to znanje pri njih uporabljati določeno število let še po končanem šolanju/izobraževanju – jaz sem se dogovorila za dve leti po končanem šolanju. Ravno tako imam opravljene certifikate za določene vsebine. To je vse na moje ime in nima veze če menjam službo, še vedno imam opravljen certifikat.
Če nisi ničesar podpisala, nimaš ničesar vračat.
O lojalnosti pa ne bi … to da se izobražujemo in pridobaviamo znanje zaposleni, je seveda tudi interes delodajalca. Saj s tem pridobljenim znanje naredimo večje prihodke podjetju (vsaj pri mojem delu je tako), torej se mu takoj prične vračati. Zagotovo oceni, koga in za katero vsebino pošlje na izobraževanje. Ko pa bom imela priložnost, bom pa seveda šla drugam, ne bom do penzije v isti službi samo zato, ker so mi plačali par tistoč € (sicer pa sem se jaz vpisala in eno leto izobraževanja končala in plačala sama, šele potem so vodilini izvedeli, da hodim v šolo in so mi ponudili plačilo tistega leta za nazaj in preostanek naprej – smo pa se seveda dogovorili, kaj se s tem obvezujem).
Lp,T.
verjetno ni včeraj pridobila izobrazbe ampak je najbrž vsaj kakšno leto ali dve firmi prekleto koristila s svojimi sposobnostmi in so fajn zaslužili na njen račun. res misliš, da jim je karkoli dolžna? saj pa so jo v prvi vrsti v svojem interesu poslali na izobraževanje, ne zato, ker so dobri po srcu.[/quote]
A ona je pa delala zastonj?
No, točno v takih temah, kjer vprašanje “ste fer” ni diret postavljeno, se vidi kakšni ste ljudje. Če bi vprašali dorekt, bi bile itak vse najbolj kolegialne in fer osebe. Že tisočkrat se je to pokazalo tu gor. CCCC
Ja, v tem primeru je bila firma neumna, ker ni pogojevala izobraževanja s podpisom pogodbe. Ne vem, za kakšno izobraževanje je šlo, v splošnem poznam primere za magisterij, kjer so firme vsakič pogojevale plačilo s tem, da se zaposlen zaveže, da bo delal vsaj še dve ali tri leta.
>ker pač so enkrat nekaj malo denarja (ki se jim ni nikjer poznal) porabili tudi za vas.
No, odpri svojo firmo in potem lapaj o tem, koliko se par jurjev nikjer ne pozna. Že to, da izplačaš inženirju eno normalno plačo (vsaj 1500 netto), pomeni, da mora firma zaslužiti z njegovim delom najmanj trikrat toliko (da pokrije njegovo plačo in da še ostane za režijo-čistilke, računovodstvo, …).
Hvala za odgovore – tudi jaz sem predvidevala, da moram imeti podpisan aneks k pogodbi oz. neke vrste pogodbo.
Moralno se pa ne čutim dolžno ničesar. Neto dobim na mesec 750EUR.
Na mesec z certifikatom naredim mesečno projektov v vrednosti caa 2.000 – 4.000EUR – se pravi firmi ostane caa 3.000 vsak mesec od mojih certifikatov – ima že zdavnaj poplačane.
Drug delodajalec mi ponuja mesečno 1.200EUR neto.
A bi ve ostale na firmi? Zakaj že? Aja zaradi lojalnosti?
Prioriteta moje lojalnosti je moja družina – več EUR kot prinesem domov boljše za mojo družino.
verjetno ni včeraj pridobila izobrazbe ampak je najbrž vsaj kakšno leto ali dve firmi prekleto koristila s svojimi sposobnostmi in so fajn zaslužili na njen račun. res misliš, da jim je karkoli dolžna? saj pa so jo v prvi vrsti v svojem interesu poslali na izobraževanje, ne zato, ker so dobri po srcu.[/quote]
No, točno v takih temah, kjer vprašanje “ste fer” ni diret postavljeno, se vidi kakšni ste ljudje. Če bi vprašali dorekt, bi bile itak vse najbolj kolegialne in fer osebe. Že tisočkrat se je to pokazalo tu gor. CCCC[/quote]
očitno, če bi jo dovolj dobro plačali, ne bi hodila drugam.
v teh temah se pokaže to, da je večini lahko s tujim kurcem po koprivah opletat.
mene res zanima, če bi katerakoli od vas dvakrat premislila, ali bi iz čiste dobrodelnosti ostala v eni firmi in se odpovedala enkrat višji plači.
ne vem, ti hodiš v službo zato, da zaslužiš za svoje preživetje ali zato, ker si tako dobra in te delodajalec rabi?
No, točno v takih temah, kjer vprašanje “ste fer” ni diret postavljeno, se vidi kakšni ste ljudje. Če bi vprašali dorekt, bi bile itak vse najbolj kolegialne in fer osebe. Že tisočkrat se je to pokazalo tu gor. CCCC[/quote]
Ni delala zastojn, je pa delala profit firmi.
Če spet vzamemo projektivo – dečki brez žiga delajo za 800€ na projektih na katere se potem podpiše inženir in nanj stisne žig.
Firma ta projekt proda dalje in si zanj obračuna inženirske ure.
Dečke pa plača po neinženirskih (ker še nimajo žiga).
Nehajte že enkrat o tem, koliko firma zasluži z zaposlenim. Delovanje firme je drago, poskusite eno odpreti na področju tehnološke proizvodnje ali pa projektnega razvoja. Stanejo prostori, oprema, režija (neinženirski kader) in tako naprej. Če bi bilo tako preprosto, bi vsi odpirali firme in najemali inženirje, saj itak z njegovim delom zaslužijo tri- ali štrikrat več kot ga plačajo. Verjemite mi, da ni tako preprosto.
Matematika ti pa ne gre. Vrednost projekta 4000 na mesec. Tvoja neto plača 750. In firma ima 3000 na mesec čistega zaslužka???????? Prispevkov tebi ne plačujejo. Davkov nimajo nobenih, država jih je oprostila. Stroškov z delom tudi ne. Prostori so zastonj. Po tej tvoji logiki.
Drugače pa pojdi in ne misli na lojalnost podjetju, ker vedno se na koncu izjkaže, da je podjetje lojalno samo sebi in svojemu denarju, tako da res moraš misliti nase. Dokler te rabijo, ti pridigajo o lojalnosit, če te en dan ne bi več rabili, bi pozabili na lojalnost in bi letela na cesto.
Forum je zaprt za komentiranje.