kako dolgo brez plače???
bom poskušala biti kratka in direktna. novembra smo prejeli plačilne liste z 20% znižano plačo brez kakršnega koli opozorila ali obvestila vnaprej. od takrat smo dobili še plačo za december in januar, ravno tako znižani. in potem tema…. na mesec porabim 280€ za gorivo (torej sem porabila že več kot eno plačo za kreditiranje svojih stroškov prevoza na delo). nimam več od kje vzeti, ne moremo si več privoščiti te moje službe in me zanima, kako je z odpovedjo, če delodajalec krši svoje pogodbene obveznosti (koliko časa moramo dejansko delati brez plačila), kako s prijavo na zavod in v takem primeru z odpravnino in nadomestilom. on nas na zavod ne misli dat, nas bo raje izmolzel do konca in še čez… raje bi si roko odgriznil, kot da komu da kakšno odpravnino. njegova izjava (je lastnik podjetja) je bila, da on že ne bo svojega denarja dajal za naše plače, stroške in prispevke…
prosim za dobronamerne nasvete, sr.. imamo dovolj že drugje. hvala.
V primeru,da delodajalec ne izpolnjuje svojih dolžnosti po pogodbi,ima delavec pravico do izredne odpovedi pogodbe. Pred tem mora delodajalca pisno opomniti na izpolnitev obveznosti in o kršitvah obvestiti inšpektorja za delo. Razlogi so našteti v 112. čl. ZDR:
– 3krat zaporedoma ali v obdobju 6 mesecev ne izplača plače,
-vsaj dva meseca izplačeval bistveno nižjo plačo.
Delavec je upravičen do odpravnine in odškodnine,.
Odpoved mora dati v 30 dneh po preteku 8 dnevnega roka za obvestilo delodajalcu.
Forum je zaprt za komentiranje.