Kako je z jubilejnimi nagradami za del.dobo?
Mi kdo zna povedat kako je z jubilejnimi nagradami?
Mož je za 10 let del.dobe ni prejel, ker je imel takrat že 2 delodajalca. Zdaj bo dopolnil 20 let.del.dobe, hkrati pa je že 10 let pri istem delodajalcu.
Po moji logiki bi jo lahko prejel vsaj za 10 let, ker je pri istem delodajalcu. On noče niti vprašat v službi kako je s tem. na kakšen način naj vpraša, da ne bo čudno. Vedno se boji kaj vprašat, za vsako stvar čaka da se bodo sami spomnili 🙁
Kaj menite tisti, ki se spoznate na to?
Hvala za odg.
Točno tako; jubilejne nagrade so določene v Panožnih kolektivnih pogodbah, te določajo tako zneske, kot tudi, kdaj je delavec upravičen do nje – ali za skupno delovno dobo ali pa za delovno dobo pri zadnjem delodajalcu.
Uredba o davčni obravnavi povračila stroškov pa določa še, kolikšna je najvišja neobdavčena nagrada in pa, da ni možno 2x neobdavčeno izplačati enake jubilejne nagrade (npr.enkrat za skupno delovno dobo in enkrat za del.dobo pri zadnjem delodajalcu).
Točno tako; jubilejne nagrade so določene v Panožnih kolektivnih pogodbah, te določajo tako zneske, kot tudi, kdaj je delavec upravičen do nje – ali za skupno delovno dobo ali pa za delovno dobo pri zadnjem delodajalcu.
Uredba o davčni obravnavi povračila stroškov pa določa še, kolikšna je najvišja neobdavčena nagrada in pa, da ni možno 2x neobdavčeno izplačati enake jubilejne nagrade (npr.enkrat za skupno delovno dobo in enkrat za del.dobo pri zadnjem delodajalcu).[/quote]
Saj sem prebirala kolek.pogodbo, pa vendar se mi zdi, da takšen primer ni zajet noter (verjetno pa narobe berem). Recimo kako lahko moj mož dokaže, da še nikoli ni prejel nagrade za 10 let, če pa ta bivši delodajalec recimo ne obstaja več?
Uredba o davčni obravnavi povračila stroškov pa določa še, kolikšna je najvišja neobdavčena nagrada in pa, da ni možno 2x neobdavčeno izplačati enake jubilejne nagrade (npr.enkrat za skupno delovno dobo in enkrat za del.dobo pri zadnjem delodajalcu).[/quote]
Saj sem prebirala kolek.pogodbo, pa vendar se mi zdi, da takšen primer ni zajet noter (verjetno pa narobe berem). Recimo kako lahko moj mož dokaže, da še nikoli ni prejel nagrade za 10 let, če pa ta bivši delodajalec recimo ne obstaja več?[/quote]
V katero kolektivno spada?
Kaj piše v njej; za skupno del.dobo ali za del.dobo pri zadnjem delodajalcu?
Ja, za šolstvo je točno določeno, da je za skupno del.dobo, lahko prebereš tule http://www.sviz.si/Povracila_nadomestila/index.php
KP za dejavnost vzgoje in izobraževanja in KP za raziskovalno dejavnost:
Delavcu pripada jubilejna nagrada v višini:
za 10 let (skupne) delovne dobe v višini 50%
za 20 let (skupne) delovne dobe v višini 75%
za 30 let (skupne) delovne dobe v višini 100%
bruto osnove za določanje plač in drugih prejemkov iz delovnega razmerja.
Osnova za določanje plač in drugih prejemkov iz delovnega razmerja za čas od vključno 1. julija 2008 dalje je 822,26 EUR bruto (Uradni list RS, št. 80, 8. avgust 2008, stran 11.626).
Saj sem prebirala kolek.pogodbo, pa vendar se mi zdi, da takšen primer ni zajet noter (verjetno pa narobe berem). Recimo kako lahko moj mož dokaže, da še nikoli ni prejel nagrade za 10 let, če pa ta bivši delodajalec recimo ne obstaja več?[/quote]
V katero kolektivno spada?
Kaj piše v njej; za skupno del.dobo ali za del.dobo pri zadnjem delodajalcu?[/quote]
se mu zdi, da trgovino.
Ni treba nič dokazovat, da še ni nikoli prejel jubilejne nagrade za 10 let. Če v kolektivni pogodbi piše, da mu pripada za 10 let pri zadnjem delodajalcu, bi mu jo moral ta zadnji delodajalec izplačat. Ne glede na to, če bi mogoče kdaj prej že prejel jubilejno nagrado za 10 let pri drugem delodajalcu.
Kolektivne pogodbe ne podpisujejo direktno delodajalci, ampak predstavniki delodajalcev, sindikat … In ne glede na to, če je delodajalec velik ali majhen, pa spada v branžo, za katero je podpisana veljavna kolektivna pogodba, se mora te kolektivne pogodbe držat. Razen (to velja bolj za velike) če ima podjetje svojo podjetniško pogodbo. Vendar podjetniška pogodba nikakor ne sme določat slabših pogojev za delavca kot kolektivna pogodba.
Forum je zaprt za komentiranje.