ne vem,če je to mobing
Obračam se na vas,ker res sem že psihično na tleh zaradi te službe. Delam kot zastopnik za razne firme in seveda si plačan od te provizij….več prodaš,bolje zaslužiš.Imam nadrejene nad sabo. Pred pol leta so nam pisarno prestavili iz središča mesta na konec oz. začetek kraja,kjer je lokacija takšna,da so štirje bifeji okoli. Stranke nekaj časa sploh niso vedele,kje imamo pisarno,ker polovico delovnega časa imamo v pisarni,ostalo na terenu. Promet nam je upadel za drastičnih 50%. V službi je dobesedno…..grozno….kontrolirajo,če si v pisarni….8 in ena minuta…že moraš iti na zagovor. Razne razpredelnice,termine,napovedani razgovori….ni kar ni. Klicanje po mobitelu od vodje,direktorja ,pomočnika direktorja vsak dan…najmanj 5x na dan. Da ne govorim….po mailih….Sploh nimam več volje delat…pa rada opravljam to delo,ker sem v tej službi 13 let. Toda zadnji dve leti….nemogoče….Pomagajte mi….kako naj se rešim tega terorja. Pa ni samo nad mano…skoraj nad vsemi sodelavci in grožnje z odpovedjo itd.
Res hvala za nasvete.
Neznanka,
sprašujete kako naj se rešite terorja, ki ga doživljate v službi. Potrebno je ugotoviti ključne stresorje in se z njimi soočiti. Da ne bo pomote, za to, kar VI doživljate v tej grozi ste odgovorna (ne govorim o krivdi), kajti le vi lahko najbolje poskrbite zase. Nobena grožnja ni rešitev (je le odraz nemoči), potrebno je stopiti v varno razpravo z delodajalcem.
Če gre za objektivne pritiske in nemogoče zahteve, je torej potrebno o tem spregovoriti z delodajalcem oz. pristojno osebo v organizaciji, kjer ste zaposlena, saj imate pogodbo z obojestranskimi pravicami in dolžnostmi. Če gre za vaše notranje pritiske (prisilne negativne misli, strah, tesnoba povezana z odnosi, nemoč), potem je potrebno izpostaviti tudi vaše osebne potenciale moči, kako bolje poskrbeti zase.
V kolikor zunanjih vidikov problema ne utegnete dogovoriti z vidika delovnega razmerja, je potrebno razmišljati o iskanju bodisi novega delovnega mesta in končno novega delodajalca. Torej gre za tveganje oz. soočanje s seboj: koliko oz. kaj smo pripravljeni sprejeti le zato, da ohranimo del.mesto?
Skratka, pri celotni situaciji je pomembno opozoriti tudi na vidik osebnih izbir: ali ste v svojih delovnih odnosih tudi v preteklosti bili izpostavljeni velikim stresom, nemoči, zastraševanju ipd. in če, zakaj tako? Namreč, če se nam situacije nemoči ponavljajo, se je potrebno vprašati kaj mi prispevamo k temu, da se vedno znova znajdemo v situaciji nemoči? In odkod so nam ta vzdušja znana? Končno, ko obdelate te vidike, boste zagotovo prišli do bolj jasne poti k rešitvi. Pri tem se zanesite nase in na vaše varne odnose.
Želim vam veliko miru,
Forum je zaprt za komentiranje.