Najdi forum

Dopust

Odločba za dopust – do kdaj bi moral jo dobiti za letošnjo leto, koliko dopusta mi pripada, zdaj smo že marca, odločbe pa še ni.

Brez panike. Do 31.3. vam mora delodajalec izročit obvestilo o odmeri, kar pa ne pomeni, da dopusta ne morete koristiti prej, saj vam ta pripada na podlagi zakona in pogodbe. Če ste zaposleni do konca leta, dobite cel dopust. Koliko, pa je odvisno od vaših internih aktov.

V JU čakajo s sklepi zato, ker morajo najprej pridobiti še oceno uradnika, ker ti na podlagi te ocene pripada še št. dni LD od ocene dobro navzgor.

jaz imam pa še 15 dni lanskega dopusta, kaj naj naredim, da mi ne bi propadel, saj mi dopusta sedaj noče dat.

porabite ga lahko do 30.6.2011 – potem vam propade.

To jaz dobro vem, zato me pa zanima kaj lahko naredim, če mi ga delodajaloc dobesedno noče dati! Pa ne zaradi dela samega ampak, on sploh ne more slišati besede dopust.

Kaj delavec res nima več nobene pravice?!

a ti pripada dopust in regres, če si zaposlen za pol leta?

Da, v sorazmernem deležu.

pri bivšem delodajalcu sem mogla biti vsaj pol leta (en dan več), da sem dobila regres…

Narobe.
Če delaš 6 mesecev in več, ti pripada POLN dopust, za delo manj pa ti pripada sorazmeren del.
Enako tudi regres.
Tudi če delaš samo en mesec, ti pripada 1/12 letnega dopusta in regresa.

Regres (in odškodnina za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja) sta terjatvi, ki sta iztožljivi 5 let.

Narobe.
Če delaš 6 mesecev in več, ti pripada POLN dopust, za delo manj pa ti pripada sorazmeren del.
Enako tudi regres.

Regres (in odškodnina za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja) sta terjatvi, ki sta iztožljivi 5 let.[/quote]

torej, če bi bla zaposlena npr. samo 4 mesece bi mi pripadal sorazmerni del dopusta in regresa?

Narobe.
Enako tudi regres.

Regres (in odškodnina za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja) sta terjatvi, ki sta iztožljivi 5 let.[/quote]

torej, če bi bla zaposlena npr. samo 4 mesece bi mi pripadal sorazmerni del dopusta in regresa?[/quote]

zato, ker slišim od drugih, da je en razlog, da te delodajalec vzame za toliko malo časa lihk zaradi tega, da ne plačuje regresa…

torej, če bi bla zaposlena npr. samo 4 mesece bi mi pripadal sorazmerni del dopusta in regresa?[/quote]

zato, ker slišim od drugih, da je en razlog, da te delodajalec vzame za toliko malo časa lihk zaradi tega, da ne plačuje regresa…[/quote]

Narobe, pripada sorazmeren del.

131. člen
(regres)
(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.
(2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.
(3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.
(4) V primeru, da ima delavec pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.

161. člen
(pridobitev pravice do letnega dopusta)
Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev, ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.

162. člen
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
– če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
– če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
– če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
(2) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.

Torej, če delaš:
– manj kot 6 mesecev -> pripada sorazmeren del regresa in dopusta
– več kot 6 mesecev – > pripada celoten regres in dopust

Dopust pripada v številu dni, ki ga dobi delavec s sklepom. Dopust se koristi v dogovru z nadrejenimi osebami. Dopust je lahko s strani delodajalca odklonjen, v kolikor bi zaradi tega delovni proces trpel nizvajanje nalog in bi prišlo do škode na strani delodajalca.

Nesmiselno je sicer, da dobite sploh dopust,katerega ne morete koristiti zaradi muh delodajalca.

Kot da nič ne veste, ga povprašajte pisno, kdaj lahko koristite dopust do konca junija, ker vam v nasprotnem propade. Pobrskajte še na pravni podlagi, da boste krita. Pa obvezno mu citirajte pravno podlago o določitvi letnega dopusta in koriščenja le tega.

Če se ne boste sami borili za svoje pravice, se nihče ne bo, zato ni potrebno vedno stradati jezika, če veste, da vam nekaj pripada. Le pogumno. Morda ste le preveč strahopetni postali in dovoljujete, da vam delodajalec vzame še tiste pravice, do katerih ste upravičeni.

Mene tudi zezajo, pa sem v 4 urah dobila normo za toliko dela, kot ga opravijo ostale v 8 urah. Kaj bo pa jutri pa ne vem. Mi je pa vseeno, svoje še vedno naredim, čeprav visim v službi več kot 4 ure. Če ne bi naredila, bi rekli, da sem nesposobna. Sedaj pa skvačkaj skupaj, kdo je kriv. Človek, ki je bolan ali delodajalec, ki tega ne vidi in katerega lahko celo tožim, da sem zaradi njega bolezensko poslabšana, ker je vesel, če delam več kot 4 ure, čeprav sem dolžna delati samo 4 ure. S tem, da ne grem na malico, komajda na sekret itd..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close