Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odločba o letnem dopustu

Odločba o letnem dopustu

Smo jo dobili, a mi ni jasno, zakaj imam na minulo delo letos manj dopusta kot sem ga imela lani in predlani.

A mogoče kdo ve, kje piše, koliko dopusta na minulo delo pripada delavcu s 17-imi leti delovne dobe? (Če ni v ZDR, potem zame velja kolektivna pogodba trgovinske dejavnosti.)

Predlani sem imela na minulo delo 4 dni letnega dopusta, lani 5 dni, letos pa samo 3 dni – v isti firmi. (?)

Bom še jaz tule povprašala – kaj pa za 20 let dela, koliko dopusta na minulo delo pripada?

Kolikor je meni znano, je delodajalec po zakonu dolžan dati le 20 dni dopusta, dodatno le na otroke, invalidnost in starost nad 50 let?! Na minulo delo, pa samo, če je kolektivna pogodba boljša kot zakon.
Zakaj pa je zmanjšal na minulo delo, če je prej bilo, pa se bojim, da mi ne bomo vedeli. Jaz bi vprašala v firmi, morda pa gre le za pomoto.

Preberi v kolektivni pogodbi za tvojo branžo in v internih aktih podjetja, če seveda obstajajo.

Po Zakonu o delovnih razmerjih so starejši delavci, ki jim pripadajo najmanj 3 dodatni dnevi dopusta, tisti nad 55 let.
In dan dopusta se dobi za otroke, ki še niso dopolnili 15 let.
Oboje seveda ob predpostavki, da ni v kolektivni pogodbi boljših (za delavca) kriterijev.

ZDR ne določa dodatnega dopusta za delovno dobo, preveri v kolektivni pogodbi.
Vsekakor ti pa ne bi smeli dati manj dopusta kot si ga imela. Samo ti morajo pa tisti, ki so odločbe pripravljali, povedat, kako in kaj. Mogoče je samo pomota in tega tle na forumu gotovo ne boš zvedela.

Tole je zate:
Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije
– od 1 do 5 let – 1 dan,
– od 5 do 10 let – 2 dni,
– od 10 do 15 let – 4 dni,
– od 15 do 20 let – 5 dni,
– nad 20 let – 6 dni.

…k…, najlepša hvala!

V firmi sem že povpraševala, a mi je kadrovska odgovorila, da je naredila prav in da se je njena lanska predhodnica zmotila, ko mi je v odločbo napisala (pre)več dopusta. No, pa očitno ni tako in je napaka kar letošnje kadrovske.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close