Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev dopust pred porodniško

dopust pred porodniško

Bolj ko berem ZDR, manj mi je jasno, eni trdijo, da moraš pred nastopom porodniške izrabiti 10 dni dopusta (za tekoče leto), ker ti sicer propade, ZDR pa pravi v 163.členu:

>> (3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.
Se pravi, če grem na porodniško konec marca, mi teh 10 dni itak propade, ker letos ne bom delala 6 mesecev?

Pa še to: delodajalec mi noče odobriti dopusta zadnjih 14 dni pred por., da naj grem kar na bolniško. Delo pa tudi ni ravno pisarniško. Ali to lahko stori? Spet ZDR, 163. člen:
>> Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
Ali glede dopusta bolj pretehta kolektivna pogodba?

Hvala za odgovore!
V

pod izrazom

delal šest mesecev je mišljeno, da ima delovno razmerje sklenjeno vsaj šest mesecev, ne, da je bil 6 mesecev na delovnem mestu.

če si ti v porodniški, si ravno tako v delovnem razmerju, kot če bi bila v službi.

Kaj naj ti rečem – svinjski delodajalec, bog mu pomagaj. Pravico imaš izkoristiti teh 10 dni, pa jih daj pač preden nastopiš porodniško, da ti ne bodo propadli, ostalo pa izkoristi naslednje leto kot star dopust. Če imaš delo terensko, pa se pozanimaj, če ga sploh lahko opravljaš v visoki nosečnosti…..jaz bi rekla šefu, da je on odgovoren, če se ti kaj zgodi, ker je po zakonu res. A je njemu do tega, da delaš kvalitetno, dokler si tam ali bi rad, da se ti kaj zgodi. Najraje bi rekla, da mi poveš ime in bi ga prijavla. Ne vem, kaj piše v kolektivni pogodbi, ampak glede na to, da te letos ne bo več v službi, ti je delodajalec dolžen odobriti, da porabiš teh 10 dni.

Urgiraj in nekaj naredi!

Svašta res!

Če že bereš, preberi vse!
163. člen govori tudi o tem (glej 3. odstavek):

163. člen

(izraba letnega dopusta)

(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.

(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.

(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.

Glede bolniške pa tole; če boš šla iz bolniške na porodniško, se ti porodniška prične prej – 45. dan pred predvidenim rokom (če bi šla z dela ali z dopusta v porodniško, bi se ti začela 28 dni pred predvidenim rokom). To ti zna delati težave drugo leto ob izteku.

teh 45 dni pa že zelo, zelo dolgo ne velja več. V vsakem primeru je nastop porodniške 28 dni pred pdp, če jo nastopi direkt iz službe al pa iz bolniške.

Ne bo držalo, tu se nanaša na prosotnost na delu in ne na delovno razmerje (kar se upošteva za pravico do dopusta).

70. člen ZDR 2007
V 163. členu se v tretjem odstavku črta drugi stavek.

Torej velja:
163. člen
(izraba letnega dopusta)
(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev.
(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.

Glede tega, da pa ti delodajalec ne odobri dopusta, pa:

165. člen ZDR
(način izrabe letnega dopusta)
(1) Letni dopust se izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti.
(2) Delavec ima pravico izrabiti en dan letnega dopusta na tisti dan, ki ga sam določi, o čemer mora obvestiti delodajalca najkasneje tri dni pred izrabo. Delodajalec mu tega ne more odreči, če to resneje ne ogroža delovnega procesa.

72. člen ZDR 2007
V 165. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Starši šoloobveznih otrok imajo pravico izrabiti najmanj teden dni letnega dopusta v času šolskih počitnic.«.
V dosedanjem drugem odstavku, ki postane tretji odstavek, se črta drugi stavek.
Doda se nov četrti odstavek, ki se glasi:
»(4) Delodajalec lahko delavcu odreče izrabo letnega dopusta po drugem in tretjem odstavku tega člena, če bi odsotnost delavca resneje ogrozila delovni proces.«.

Hvala vsem za odgovore. Prijav na inšpekcijo je bilo v tej službi že malo morje, pa so na to že navajeni, jih ne boli.

Torej, če prav razumem: ker ne bom prisotna na delu 6 mesecev, mi 10 dni dopusta propade.
In delodajalec mi ne odobri dopusta, ker po njegovem “motim delovni proces”.

No, brez komentarja. Itak je narava dela taka, da bi mi morali zagotoviti bolj primerno delovno mesto, ki pa ga ni, torej delam na lastno odgovornost in s svojo dobro voljo. In dokler sem se počutila v redu, sem svoje delo z veseljem opravljala, zdaj ko grem proti koncu nosečnosti, pa se je začelo malo komplicirati…
No pa sem vseeno komentirala.
Lep dan vsem!
V.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close