ali lahko porabim lanski dopust?
Vidim, da se punce tukaj spoznate na pravilnike in se zato na vas obračam z vprašanjem.
PO poteku porodniške sem ostala brez službe. Tako nisem mogla koristiti celotnega lanskega dopusta. Po štirih mesecih na zavodu sem sedaj spet v službi. Ali lahko še koristim lanski dopust ali mi je v celoti zapadel?
Hvala za prijazne odgovore!
Nikakor ne, saj si zdaj začela ponovno delati in se ti vsa pravica do dopusta šteje na novo (ker je bila vmes prekinitev in si bila nezaposlena).
Imaš pa pravico pri prejšnjem delodajalcu do regresa (upam, da so ti ga izplačali) in ker nisi izkoristila vsega dopusta, tudi do odškodnine za neizrabljen dopust.
166. člen
(neveljavnost odpovedi pravici do letnega dopusta)
Izjava, s katero bi se delavec odpovedal pravici do letnega dopusta, je neveljavna. Neveljaven je tudi sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o odškodnini za neizrabljeni letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja.
Še moj primer. Po preteku pogodbe sem dobila še izjavo, da sem dobila regres izplačan v celoti, da pa mi je ostalo 18 dni neizkoriščenega dopusta. Ali se to da kako nadomestiti z odškodnino (gre za šolstvo, ne za pedagoško osebje, kjer je delovni čas bolj ohlapen zaradi počitnic, ampak za tehnično osebje)? Kako poteka to? Dam prošnjo, zahtevek?
Forum je zaprt za komentiranje.