Delodajalci – odgovorite prosim, zakaj preverjate…?
Glede na to, da marsikje (tudi na tem forumu) berem in/ali slišim, da delodajalci radi nove potencialne kandidate preverjajo pri bivših delodajalcih, imam nekaj vprašanj:
– Kje je logika, da nekoga, ki išče novo delo, sploh preverjate pri bivšem delodajalcu oz. kaj pričakujete od tega?
– Zakaj reskirate, da morda izveste popolnoma neresnične podatke o iskalcu zaposlitve, ker se v bivši službi morda ni ujel in želi drugam?
– Zakaj nekemu delodajalcu (sploh če ga ne poznate) bolj zaupate, da bo povedal resnico o nekomu, kot pa samemu človeku, ki išče delo pri vas in pride na razgovor z zaupanjem???
– Ste res tako nesamozavestni in nesigurni vase, da ne znate sami presoditi (iz pogovora s človekom iz oči v oči), če je človek vredu in govori resnico??
– Ste se kdaj vprašali, da je morda ta in ta kandidat v bivši službi v resnici doživljal vse sorte matretiranja in da se je morda kdaj postavil zase ter ga bodo zato pljuvali, če bodo le dobili priložnost??? Seveda samo zato, ker se jim je upal stopiti na žulj.
– In nenazadnje – da je kandidat morda zelo dober človek, normalen, priden, pameten delavec in trenutno še zaposlen ter želi na boljše pogoje, vi pa mu s svojim glupim klicem naredite celo štalo???????
Seveda pričakujem, da bodo odgovarjali tisti, ki so sami delodajalci in to počnejo… Ker me RES zanima, v čem je tukaj logika? Ne želim nikogar obsojati, rada bi le razumela tovrstne prijeme.
Radovednica, če res misliš, da potencialni delodajalec vse povprek kliče neznane ljudi in jih sprašuje kakšen je Janezek, potem si res še zelo naivna. V naši ljubi državici je vsak z vsakim v žlahti v petem kolenu, in kliče se po “neformalnih” vezah. Tudi kadroviki so med sabo poznajo, ljudje pa tudi pogosto menjajo službo znotraj stroke, tako da se krog potencialnih “poznavalcev” kandidata še poveča.
Zakaj? Zato ker v 10 minutah težko oceniš človeka in več informacij kot imaš, lažje se odločiš in več jih lahko preveriš na samem razgovoru. Tudi po FB in drugih socialnih omrežjih se preverja. Zato ni odveč uporabit malo zdrave pameti pri tem kaj se lima na zid in kakšne fotke se objavlja. Če se na razpis prijavi 100 kandidatov je veliko faktorjev, ki ti lahko preprečijo pot do razgovora.
Infomacija kolega pomeni veliko. Če bo hudo negativna, kandidat ziher ne bo sprejet. Malo verjetno je, da bi “med kolegi” kdo koga popljuval kar tako brez veze. Tudi obratna situacija je malo verjetna, saj se s tem, ko nekoga priporočiš oziroma ne priporočaš, izpostaviš. In če boš priporočil nekoga, ki se izkaže za popolnega bedaka, si bodo tudi o tebi mislili svoje.
Ok, to ni problem, če pokličejo človeka/kolega, s katerim se poznajo… Ampak verjetno tudi kličejo kam, kjer nikogar ne poznajo.
Za preverjanja preko FB in podobne fore pa mi je jasno, zato pa imam vse fotografije skrite (lahko jih vidijo samo moji dodani prijatelji) in še tiste, ki jih imam, so spodobne. Tudi pišem ne nobenih bedarij… Ker se zavedam, da lahko vsak vse vidi. Čeprav se mi to ne zdi prav, ker mooja zasebnost nima veze s tem, kaj znam in kako delam… Vendar smo žal še preveč za časom, da bi to dojeli…
Za mene je navečji frajer človek, ki je privat točno to, kar hoče biti in se ne ozira na nikogar, tudi če ima deset tatoo-jev in 5 pircingov… Dokler se v službo uredi, da to prikrije (če je treba) in dela profesionalno in kvalitetno… ne vem, kaj ima to veze s čemerkoli?? To je bil samo primer…
Meni je bivša sodelavka povedala, da so enkrat iz enega podjetja, v katerega sem poslala prošnjo, klicali bivšega direktorja in ga spraševali, če je res, da sem izgubila službo iz ekonomskih razlogov. Očitno mi niso verjeli, da so morali preverit oz. imajo slabe izkušnje s kandidati, da to počnejo. Ampak bivši delodajalec je samo lepo o meni povedal, pa kljub temu nisem dobila razgovora.
Jaz sem imela na enem razgovoru full šans, da dobim delo. Imela sem točno takšne izkušnje, ki so jih iskali in vse… točno vedela sem, da sem direktorici všeč in vse. Potem pa sem dobila negativen odgovor. In prepričana sem, da so uvalili enega z vezami. Ker je šlo za občinsko službo, je verjetno imel kdo fajn veze pri županu ali kaj podobnega.
Ampak ne moreš nič… tako pač laufajo te zadeve, sploh pri službah javnega značaja (občinske in državne), ker se folk dobesedno grebe za taka del. mesta in bombardirajo tiste, ki imajo vpliv, da jih spravijo not.
Forum je zaprt za komentiranje.