rada bi zaposlila
Vprašanje sem že zastavila na sosednjem forumu, vendar vem, da je ta najbol obiskan, zato lepim še sem.
Ponuja se mi priložnost, da zaposlim 2 delavca. Enega na 8 ur, drugega na 6. Seveda oba začneta z minimalno plačo. Eden ima 18, drugi 20 let del. dobe. Ker moram tja kjer bi opravljala delo poslati ponudbo me zanima, kako naj izračunam sploh njujino plačo oziroma po domače povedano koliko me staneta ta 2 delavca. Kako naj to izračunam. Če je minimalna plača 6oo € bruto koliko jima moram plačati prispevkov. Vem, da moram zraven vračunati tudi bolniško, dopust,regres, malico, prevoz na delo…Delavca sta oba brez izobrazbe in bosta opravljala delo čistilca. Lepo prosim za pomoč, ker sem prvič v takšni situaciji in bi mi pomoč res prav prišla.
Pomagaj si s tem: http://www.racunovodja.com/izracuni/place2011/
Na tej isti spletni strani bi morala najti tudi podatke o tem, koliko se plačuje malica, potni stroški, regres itd.
Če imaš podjetje, imaš tudi računovodjo/računovodkinjo – obrni se na njih, naj ti pomagajo, da bo vse po reglcih, ali pa na Zavod za zaposlovanje ali pa se obrni na točke e-vem http://evem.gov.si/evem/, verjetno ti bodo znali pomagati.
Minimalna plača je od 1.1.2011 naprej bruto 748,10€ za poln delovni čas oz.561,08€ za 6-urni delavnik.
Prispevki delodajalca na plačo so 16,1%.
Davka na plače ni več.
Dodatek za delovno dobo je 0,5% za vsako dopolnjeno leto.
Regres je najmanj v višini minimalne plače 748,10€, torej te na mesec stane regres 62,34€ na delavca, prispevkov delodajalca na regres ni.
Prehrana je minimalno 3,56€ na dan prisotnosti, prevoz po ceni javnega prevoza (oba delavca dobita polno prehrano in poln prevoz).
Osnovna plača 748,10 €
+ dod.za del.dobo
= bruto plača delavca
+ 16,1% prispevki na bruto plačo
= bruto bruto plača delavca za 1 mesec
+ 1/12 regresa 62,34€
+ prevoz
+ prehrana
= mesečni strošek delavca
Regres boste sicer izplačali v enkratnem (ali pa mogoče 2x po polovico), vendar ga je treba vračunati med mesečne stroške delovne sile.
Pri regresu delodajalec ne plača kakih davščin (govorim o predpisanem regresu), delavec pa le dohodnino, v tem primeru po 16% stopnji.
Sem sledila tej temi, ker tudi mene nekaj zanima. Kaj pa razlika med 748,10 in 600 se pravi 148,10 € kaj je to a njen delavec bo dobil plačo 748,10 plus potni stroški plus malica v izplačilo neto). Saj to je za nekoga, ki nima izobrazbe prav lepa plača sploh za čistilca ali čistilko. A je kakšna računovodkinja na tem forumu in mi lahko poenostavi z številkami.naprimer: 600€ plača + 70€ malica+80 € prevoz. to dobi delavec na račun? kaj pa delodajalec. Zanima me razlika, gola plača delavca in strošek delodajalca. Koliko mora potemtakem en delodajalec odšteti za delavca brez izobrazbe z minimalno plačo če ga hoče zaposlit 1000€,1.200 €, 1.300 €?
Bruto plača delavca
– prispevki (22,1% – nakazila RS)
– ak.dohodnine (po lestvici – nakazila RS)
= neto plača -> to dobi delavec nakazano
+ prevoz -> to dobi delavec nakazano
+ prehrana -> to dobi delavec nakazano
Na znesek bruto plače plača delodajalec še prispevke v višini 16,1% (nakazila RS)
Bruto regres
– ak.dohodnine (po preračunani lestvici – nakazila RS)
= neto regres -> -> to dobi delavec nakazano
Forum je zaprt za komentiranje.