Porodniški dopust in delovna doba
Spoštovani!
15.6. nastopim porodniški dopust, 30.6. mi poteče pogodba o zaposlitvi za določen čas, pred potekom pogodbe bom neprekinjeno zaposlena 17 mesecev, torej sem do starševskega nadomestila upravičena. Zanima me, ali mi v času porodniškega dopusta v primeru, da z delodajalcem ne sklenem nove pogodbe o zaposlitvi, tečeta tako delovna kot pokojninska doba ali le slednja?
Sama sem se včeraj pozanimala pri svetovalcu na ZRSZ, ki mi je pojasnil, da teče le pokojninska doba, delovna pa ne, delodajalec pa je na istem zavodu pri drugi svetovalki dobil drugačen odgovor. Ker nočem tvegati, da bom čez 35 let imela premalo delovne dobe za upokojitev, prosim za nasvet.
Ali ima delodajalec v času porodniškega dopusta z mano kakršnekoli stroške (mogoče regres)?
Prav tako me zanima, ali lahko s 1.7. sklenem pogodbo pri drugem delodajalcu, čeprav sem takrat formalno že na porodniškem dopustu? Je takšna fiktivna zaposlitev kazniva?
V kolikor nove pogodbe o zaposlitvi ne sklenem, se lahko po končanem porodniškem dopustu prijavim na ZRSZ kot iskalka zaposlitve in prejemam nadomestilo?
Hvala za odgovore in lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.