Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Na koncu ti vzamejo še dostojanstvo

Na koncu ti vzamejo še dostojanstvo

Se brezposelna in na različnih portalih iščem zaposlitev. Najbolj pa me pojezi ko zasledim naslednje:
– iščem picopeka z gostinsko šolo, ….. bruto plača 754€
– iščem monterja avto camp prikolic z znanjem angleščine, po možnosti še nemščine,…. bruto plača 900€,….

Ma rečte kar hočete, vredni nismo nič.
Gostinci se pritožujejo, da ne morejo dobiti delovne sile, da so ljudje leni, … ponujajo pa minimalno plačo. Pa kaj mislijo, da bodo ljudje delali za minimalce na koncu šihta in še med šihtom bo pa še mobingiran. Kje živimo*

Močno upoam, da se res vlada in sistem sesujeta, mogoče bomo dobili nazaj dostojanstvo.

Pa lep preostanek večera!

Rajs rec, da isces izgovore za svojo lenobo …

Tudi za 754 eur bruto je treba nekaj narediti, da si jih prislužiš. Če pa hočeš zaslužiti več, moraš prislužiti najprej 754 eur, potem pa še ostalo.Ne moreš preskočiti 10 stopnic naenkrat, še posebno ne, če greš po njih navzgor.

Mene pa ful razkuri, ko nekdo išče delo in je fokusiran samo na to, koliko bo dobil, ne pa tudi na to, kaj bo dal. A se tak sploh vpraša, kaj bo moral delati ter koliko in kako narediti?

Nekdo, ki rabi delo, ki je pripravljen delati in ki rabi denar, bo vzel tudi to službo. Ti si pa še plače a la 200 eur ne zaslužiš!

Dostojanstva , ni ga že zdavnaj več! @ reka vsak se BORI za prezivetje in je PRIMORAN opravljati tudi taksno delo, ki ga ne veseli. Pa kje ti zenska zivis? Ocitno ti je padla zlica v med ali pa si kaksen s.p. kateri zagovarja “cuzanje” delavca?!

A sem kje napisala, da se ne BORIMO za preživetje in nismo PRIMORANI delati karkoli?
Očitno se “razburjena” ni pripravljena boriti in delati karkoli, saj gleda samo na to, kaj oziroma koliko € ji delodajalec nudi, ne zanima pa je, kaj bi ona morala dati od sebe in če je sploh sposobna dati toliko, kolikor je vrednih tistih 754 eur.

Nimam te sreče, da bi mi žlica padla v med. Moram kar ornk delati v firmi, ki btw ni moja. Se pa za razliko od tebe “ni ga” mogoče zavedam, da si plačo prislužim sama s svojim delom, in ne zato, ker mi jo je delodajalec dolžen dajati. Se zavedam tudi svojih dolžnosti, ne samo pravic.

Južnjaki cenimo lopato

“Na mesec zaslužim približno 700 evrov, v rodni Banjaluki bi za enako delo dobil približno 250 evrov,” je povedal Goran Jović, ki dela v slovenskem gradbenem podjetju.

Goran Jović je v Slovenijo prišel s trebuhom za kruhom, prvič leta 1999. Doma je iz Banjaluke, po poklicu je strojnik. »Zadnjih osem mesecev delam v gradbenem podjetju Hafner Boštjančič v Srednjih Bitnjah. Delovno vizo imam urejeno. Na mesec zaslužim približno 700 evrov, zraven dobim še povrnjen prevoz na delo in malico. V Banjaluki bi za enako delo dobil približno 250 evrov,« je povedal 39-letni Goran. »Pogrešam pa dom in zelo si želim, da bi se žena in otroka lahko preselili k meni v Slovenijo. Domov grem le za nekaj dni enkrat na mesec,« je še povedal.

Goran je eden izmed 62.501 tujcev, ki imajo dovoljenje za delo v Sloveniji. Največ jih je iz držav nekdanje Jugoslavije, med njimi prednjačijo delavci iz Bosne in Hercegovine. Iz držav članic Evropske unije je le 3.094 delavcev, od tega največ Slovakov. Daleč največ je gradbenikov, zatem obdelovalcev kovin, mehanikov in strojnikov, električarjev, gostincev … »V družbi Gradbinec GIP je med zaposlenimi 23 odstotkov tujcev. Vsi so iz republik bivše skupne države, največ jih je iz Bosne. Ti delavci za nas predstavljajo tudi manjše jezikovne, kulturne in delovne razlike. Večinoma delajo v gradbenih poklicih. Primerne delovne sile iz držav Evropske unije pa ni,« je povedal Bojan Zakotnik, vodja kadrovske službe v Gradbincu GIP in opozoril na dobro znan problem: »Med slovensko mladino že več let ni zanimanja za gradbene poklice. Vpis na poklicne gradbene šole je iz leta v leto manjši.«

»Zaposlovanje tujih delavcev otežujejo dolgotrajni postopki dodeljevanja delovnih dovoljenj.

»Zaposlovanje tujih delavcev otežujejo dolgotrajni postopki dodeljevanja delovnih dovoljenj, je povedal Bojan Zakotnik. »Ta kvota je bila že konec maja izkoriščena skoraj 90-odstotno, zato smo na ministrstvu začasno prekinili izdajo delovnih dovoljenj za nove zaposlitve tujcev do IV. stopnje izobrazbe, za sezonska dela v gradbeništvu in za druga sezonska dela, ki se lahko izvajajo do treh mesecev v koledarskem letu. V to kvoto pa ne prištevamo tujcev, ki imajo na podlagi sporazuma z Evropsko unijo enak položaj kot slovenski državljani, tujcev, za katere v Zakonu o zaposlovanju in delu tujcev niso predpisana delovna dovoljenja, tujcev z osebnim delovnim dovoljenjem in tujih delavcev na dodatnem izobraževanju,« je povedala Terezija Trupi iz Službe za odnose z javnostmi na Ministrstvu za delo družino in socialne zadeve. Delodajalci težko pričakujejo odločitev, ali bo Vlada na predlog Ekonomsko-socialnega sveta povečala kvoto novih delovnih dovoljenj tujcem za 6000 dovoljenj, kar pomeni iz 18.500 na 24.500 dovoljenj v letu 2011.

Največ tujih delavcev je starih od 30 do 40 let, med njimi so večinoma moški. 39-letni izučen zidar Slavoljub Raljić prihaja iz Banjaluke. »S prijateljem Goranom Jovićem delava v istem gradbenem podjetju, druživa se tudi v prostem času. Bivam v Stražišču v enosobnem stanovanju v zasebni hiši. Na mesec plačam 150 evrov najemnine,« je povedal Slavoljub in dodal: »Ne pozabite napisati, da sem še samski (smeh).« Goran stanuje na Drulovki v zasebni hiši. »Stanujem v 50 kvadratnih metrov velikem stanovanju v starejši zasebni hiši, za najemnino dam vsak mesec 150 evrov. Kuham si sam,« je povedal Goran. Oba pa v en glas povesta, da si želita v Sloveniji poiskati svojo prihodnost.

A mi lahko kdo prosim pove, koliko je 754 bruto v neto znesku, skupno s povprecnim prevozom in malico. Hvala.

347 €

Za tak denar si jo raje praskam ali še bolje – imam 7 strank.

Potem sem prvi, če se prijavim sedaj:)))

” Razburjena “

pa si kdaj delala v gostinstvu ?? Očitno ne ! In nimaš pojma kako težko delo je to ; v kuhinji na + 50 noter poleti , pa še ljudem ustrezat nin stop poleg lastnih težav …. KUHARCE SO VSE ZGARANE, NE BOJ SE …. Mislim pa , da nisi ravno sposobna za garanje , če bi bila , bi tako kot mnoge ženske danes stregla ROČNO vsak dan najmanj 300 ljudi dnevno , na nogah !!! Nisi sposobna .. očitno .
Nasvidenje

Delodajalec ima pravico ponuditi majhno plačo, ti pa imaš pravico neprijave na tako delovno mesto. Ne vem, zakaj bi se človek zaradi tega razburjal. Prijavi se na taka delovna mesta, kjer ponujajo 2 ali 3 jurje bruto.

žal smo padli tako nizko, da praktično za vsa dela, ki zahtevajo do srednje izobrazbe (vključno) delodajalci ponujajo minimalno plačo. izjeme so sila redke. Potem pa zahtevajo še vsa mogoča znanja, veščine, pridnost, predanost delu, neplačane nadure, jebanje v glavo, neredno izplačilo plače, neplačilo prispevkov.

ma nej si take službe vtaknejo nekam.
potem pa vsi delodajalci jamrajo, da ne najdejo delavnih in zanesljivih ljudi, ja logično, če pa vsak ki tako delo vzame, ga vzame samo, da ne crkne, zraven pa gleda, da se ne bo pretegnil, pri takem delodajalcu, ker ga čaka potem še en šiht. istočasno pa vsak ve, da v taki službi ni prihodnosti in intenzivno išče dalje.

prepričan sem, če bi delodajalci ponudili primerne plače (pač računovodja v manjšem podjetju ne dela enakih del in za enak denar, kot pomožni delavec v skladišču) ali pač…saj za oba ponujajo enako plačilo….minimalko, bi dobili dobre in lojalne delavce.

Če bi se človek cenil, ne bi šel delat za tak smešen denar. Kmalu bi se morale plače dvignit, drugače bi turbo kapitalisti pocrkali, tega pa se boje kot kristus križa.
Žal pa obstaja dovolj klečeplaznih ljudi, ki puste iz sebe delat kar drugi hočejo.

ja samo ta bruto plača je plača brez dodatkov. sem prištej še dodatke, pa boš prišla daleč čez to bruto plačo.

V gostinstvu (in prepričana sem, da tudi drugje) zaposljujejo za minimalko, del plače se da na roke, sploh pri s.p.-jih, ker je lažje urejat tok denarja. Mi smo imeli lokal in naše kuharice niso nikoli nesle domov manj kot jurja, plus hrano. Žal so pač dajatve na plače takšne, da se delodajalcu bolj splača denar dat neposredno delavcu kot pa državi. Zaposleni pa naj potem sam poskrbi za svojo dodatno pokojnino. Delodajalci radi plačamo dobrim delavcem, res, ker jih je skoraj nemogoče najti. Iskali smo ljudi preko borze, vsi so hodili samo po podpise, nihče ni hotel delat, pa ni bilo težko delo, niti v kuhinji (mislim ni bilo nekih ogromnih težkih loncev ipd.). Ena punca je prišla delat v strežbo, začela je delati 20 avgusta, s 1. septembrom sem jo zaposlila, najprej za tri mesece. V novembru se je trikrat v službi napila, dvakrat prepozno odprla (enkrat 2 uri prepozno, enkrat 4!). Pogodbe ji nisem podaljšala in 2. decembra me je prijavila inšpekciji, ker je 10 dni avgusta delala na črno (za to delo je dobila normalno plačilo). Dokler sama ne bom imela dovolj časa (sedaj so majhni otroci, ki so bolj pomembni), da bom cel dan v lokalu, se v to igro ne spustim več….

Širiš dezinformacije, lažeš ali pa provociraš. Bruto 754 je neto 535, brez malice in prevoza.
In brez dodatkov.

Če ponudijo minimalno plačo, ponavadi ni nobenih dodatkov, saj jim po zakonu ni treba. Delovna doba itd, je vse v minimalni plači.Redke izjeme so, da dajo dodatke. Po zakonu morajo dati samo potne stroške in denar za malico, če ni malica organizirana. ( kar pa ponavdi je, ker jih pride ceneje).
Tako, da lepo delaš za 520 evrov neto- 734 bruto. No, po novem je menda okoli 748 bruto.

Če ponudijo minimalno plačo, ponavadi ni nobenih dodatkov, saj jim po zakonu ni treba. Delovna doba itd, je vse v minimalni plači.Redke izjeme so, da dajo dodatke. Po zakonu morajo dati samo potne stroške in denar za malico, če ni malica organizirana. ( kar pa ponavdi je, ker jih pride ceneje).
Tako, da lepo delaš za 520 evrov neto- 734 bruto. No, po novem je menda okoli 748 bruto.[/quote]

popoldanski dodatek, dodatek na dela prost dan, … to so dodatki ki so običajno aktualni v gostinstvu.delovna doba ne more bit v osnovni plači, razen če delodajalec izrecno zahteva in tudi zaposli nekoga z točno določeno dleovno dobo, sicer pa nihče ne ve kakšni kandidati s ebodo prijavili in koliko delovne dobe bodo imeli. čeprva ta dodatek ni nevem kako velik.

vsak delodajalec pa objavi osnovno plačo, v razpisih, če jo sploh objavi.

Tako, da lepo delaš za 520 evrov neto- 734 bruto. No, po novem je menda okoli 748 bruto.[/quote]

popoldanski dodatek, dodatek na dela prost dan, … to so dodatki ki so običajno aktualni v gostinstvu.delovna doba ne more bit v osnovni plači, razen če delodajalec izrecno zahteva in tudi zaposli nekoga z točno določeno dleovno dobo, sicer pa nihče ne ve kakšni kandidati s ebodo prijavili in koliko delovne dobe bodo imeli. čeprva ta dodatek ni nevem kako velik.

vsak delodajalec pa objavi osnovno plačo, v razpisih, če jo sploh objavi.[/quote]

Ne bos verjela, ampak ponavadi je vse to v minimalni placi in ne dobis ven vec kot tistih ubogih 500 plus par eurov ter na to se malco in prevoz. Hudo zalostno!
Niso vse firme take, jih je pa veliko, med njimi tudi velka kao uspesna podjetja.

Popolnoma se strinjam.

Popolnoma se strinjam.[/quote]

Še en podpis.

Saj to je, ljudje se kar delajo za tistih ubogih 500 eurov in so tiho! Njihovi direktorji pa imajo 5,6,10… tisoc eurov place! Pa kje je vase dostojanstvo, zahtevajte to, kar vam pripada! Tisto o dodatkih je pa brez veze. Eni si jih res lahko pospravijo v zep, marsikdo pa placa bencin s potnimi stroski, pa hrano z dodatkom za prehrano… Hvala bogu, da so, ampak ce govorimo o placi, bi moral vsak imet toliko osnovne! place, da bi lahko prezivel, pa se ostat bi moralo, ne pa, da 20ega v mesecu ze zmanjka za kruh! Ampak dokler boste tiho, ali pa se zagovarjali vase premozne sefe, bo to tako, da si bodo oni izplacevali tisto, kar vi zasluzite. Res je, da v Bosni zasluzijo 200 eur na mesec, kje v Indiji pa 20 eur. In moramo mi s 500 bit zato zadovoljni? Pa dajte no, taksne nesmiselne primerjave.

Delavec bi moral imeti dostojno placo, sef pa nekajkratnik tega. Pa ne mislim 20 kratnik, kot je pri nas. Tako bi bila zadovoljna oba in taksna pravila veljajo v razvitem svetu.

Delam za 530 evrov, in sem ponosen, da tako prispevem, da lahko gospodarstvo preživi v konkurenčnosti. Sem pač patriot v vojni in miru.

Plače in kazni za napake pri delu:

Recimo, da ste pri svojem delu naredili zares neumno napako.
Če mislite, da je reakcija vasih nadrejenih odvisna od vrste in teže vaše napake, se zelo motite.
Reakcija vasih nadrejenih je odvisna od višine vaše plače. Ta fenomen so raziskovali na Institutu za gospodarske vede.

Prišli so do naslednjih spoznanj:

PLAČA REAKCIJA
EUR

1) 400 Neumni nesposobnež bo takoj iz krivdnih razlogov odpuščen.
2) 500 Grozno vas bodo nadrli, zaznamek v osebno mapo.
3) 600 Grozno vas bodo nadrli.
4) 700 Nadrli vas bodo.
5) 1000 Poziv, da naslednjič zadevo opravite nekoliko boljše.
6) 2000 Prošnja za opis novih metod dela
7) 3000 Nobene reakcije. Za vaše napake bodo odgovarjali sodelavci pod točko 1-4.
8) 4000 Priznanje zaradi nekonvencionalnih metod dela in odkrivanja novih perspektiv.
9) 5000 Vaš način dela bo proglašen za novo smernico dela v podjetju, povabili vas bodo v upravni svet podjetja.Seveda se bo vasa placa povisala za najmanj 30%.
10) nad 6000 Vašo napako označijo za strateško odločitev

– še kar bereš?

JA KOLK PA MAŠ POTEM PLAČE?????
Zanimivo in se že dogaja!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close