Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Solidarnostna pomoč za dolgotrajen bolniški stalež in s.p.

Solidarnostna pomoč za dolgotrajen bolniški stalež in s.p.

Sem brskala in brskala, vendar odgovora za mojo situacijo še nisem našla, zato upam, da bi mi tukaj lahko kdo ustrezno svetoval.

Sem samozaposlena (s.p.), prvič noseča. Nosečnost me je dobesedno hendikepirala, čeprav sem ob novici nameravala biti aktivna do konca. Prve tri mesece in pol sem bila zaradi neprekinjene slabosti in bruhanja tako izčrpana, da sem večino časa preživela na relaciji postelja – wc, zreducirana na stanje vegetiranja. Vendar za mojo ginekologinjo to ni bil zadosten razloga, da bi mi odprla bolniško. Seveda v tem času nisem uspela zaslužiti nič, saj v tem stanju nisem mogla hodit na sestanke niti delati, sem pa plačevala prispevke in ostale stroške, ki jim imam z s.p. Potem sem staknila hudo krvavitev, odstopanje posteljice, hematom in otrdevanje trebuha – takrat mi je končno odprla bolniško in predpisala strogo mirovanje. Na bolniški sem zdaj dobre tri mesece. Prvih 30 dni sem seveda morala kriti sama, prav tako prispevke, od takrat dalje gre na ZZZS (ki pa sredstva nakazuje s sramotno “hitrostjo” npr. 28. januarja sem šele dobila prvo nadomestilo za december).

Slišala sem, da zaposlenim v JU in gospodarstvu pripada solidarnostna pomoč v primeru 90 ali več dnevnega bolniškega staleža, ki ga izplača delodajalec. Kako pa je v primeru s.p., participira država ali smo samozaposleni tudi tukaj prikrajšani? Glede na to, kako dolgo časa sem že brez prihodkov, bi takšna pomoč prišla še kako prav….

Hvala za odgovore že vnaprej.

Ali res nihče nič ne ve?:-(

Kolikor mi je znano se pri s.p. jih izplačuje solidarnostna pomoč v skladu s panožno kolektivno pogodbo. Delodajalec jo izplača delavcu. Če ste delodajalec vi sami, pa je najbrž ne bo, saj gre iz vašega bugeta.

Ja halooo, nujno menjaj ginekologinjo!!! Pa naj ona hodi v službo v takem stanju, če je sposobna! Eni zdravniki so čist nečloveški, ampak zdravnika lahko brez navajanja razlogov menjaš kadarkoli!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close