Noseča pogdba za DČ mi poteče
ja itak..in nosečnico bodo zaposlili kje???[/quote]
zato pa sem napisala, če je možno
če ni, pač ni. mogoče pa ima kakšnega kolega, ki je s.p., pa bi mogoče lahko delala pri njem do nastopa porodniške. kaj te jaz vem.
vsekakor je bolje biti zaposlen na dan nastopa porodniške, kot pa brezposeln. imaš več pravic.
Kako to mislite več pravic?
Jaz si to predstavljam tako, da grem s 1.3 na zavod.
Sedaj imam plače 700 neto potem 3 mesece 80% od 700 = 560
Tedaj bom v 7 mesecu.
Kaj pa potem? Socialna pomoč?
Povprečje za porodniško pa mi štejejo
1 meseca socialne + 3 meseci nadomestila + 8 mesecev plače ?
Je tako? Res se ne spoznam in danes sem komaj izvedela, da mi ne bodo podaljšali, tako da še nikjer nisem mogla dobiti nič info.
Kaj ste ve naredile?
Sodelavka mi je rekla naj grem na bolniško. Ne vem na podlagi česa mi bi gin dal bolniško. A naj se grem mu zjokat, da sem v stresu, ker nimam službe…nwm no…ne vrjamem da bi blo kaj s tega…
Najprej boš šla na zavod, kjer boš dobivala nadomestilo. Ker si bila v zadnih 3 letih zavarovana vsaj 12 mesecev, se ti bodo šteli meseci, ko si imela plačo plus tisti meseci na zavodu. Za vse manjkajoče mesece ti bodo pa vzeli 55% od minimalne plače. In povprečje teh 12 izplačil bo tvoja porodniška, ki jo boš dobivala 12 mesecev.
lahko pa zaprosiš najprej samo za porodniško, ki traja 105 dni, potem pa najdeš službo in gre na nego za otroka mož, ki bo imela za izplačilo povprečje zadnjih 12 nakazil.
A ni tako, da moraš biti na dan nastopa porodniške imeti plačane prispevke za primer porodniške? Kolegica je imela primer, da ji je sredi nosečnosti poteklo razmerje za DČ, nato imela še 3 mesece nadomestila in nato dva meseca socialne pomoči. In ker en dan pred nastopom porodniške ni bila zaposlena, je dobila minimalno porodniško (55 % minimalne plače) oziroma se ji tisti meseci, ko je bila zaposlena in dobivala nadomestilo, niso upoštevali.
Če bi bila situcija obrnjena, torej da bi pol leta bila brezposelna, nato pa dobila službo, bi to pomenilo, da si na dan nastopa porodniške zavarovana, bi pa ti za čas zaposlitve upoštevali plačo, za čas nezaposlitve pa 55% minimalne plače.
Ne vem če boš socialno dobila, ker se šteje tudi partnerjev dohodek.
V vsakem primeru si upravičena do nadomestila.
Ker si imela v treh letih vsaj 12mesecev zavarovanja, se ti ob brezposelnosti izračuna nadomestilo na 55% min plače + 2% za vsak mesec zavarovanja v zadnjih treh letih, a ne več kot 110% min plače.
Če se uspeš zaposlit zadnji teden porodniške (samo navidezno ali se prijavit kot gospodinjska pomočnica), se ti bo štelo povprečje zadnjih 12 mesecev, boš malo morala preračunat, če se je to več kot 110% minimalne plače po zgornji varianti.
Tisto z bolniško v času prejemanja nadomestila za brazposelnost pa ne vem točno, se pa pozanimaj na zavodu za zaposlovanje.
[/quote]
Ni res, ker ima pogodbo za določen čas, tu pa bolniška gor ali dol, ne velja nič.
Glede omejitve trajanja pogodbe za nedoločen čas pa rok dve leti ne velja vedno, saj se lahko s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti določi, da manjši delodajalec lahko sklepa pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ne glede na omejitve iz 52.člena ZDR.
Pa seveda, temu dveletnemu roku se nekateri ognejo, ter v naslednji pogodbi spremenijo naziv delovnega mesta, opis delovnih nalog itd..
če nisi v staležu in so z teboj zadovoljni, se poskusi dogovorit da ti podaljšajo vsaj toliko da nastopiš porodniško, pol ti bo lažje. sicer pa jim ne moreš prav veliko.
v 17. tednu se meni ni nevem kako videlo da sme noseča, in bodočemu delodajalcu tudi ne rabiš razlagat da si noseča. je pa vse stvar fer igre. preberi si na strani od CSD od kdaj moraš delodajalca obvestit da si noseča, če se zaposluješ na novo.
Glede na to, da je delo za določen čas omejeno na 2 leti,bi morala že grožnja z delovno inšpekcijo zadostovati, da te zaposlijo. Drugače pa prijavo tudi izvedeš.[/quote]
Podljšanje pogodbe za DČ na 2x je vezano na to, če gre za popolnoma enako oz. isto delovno mesto. V kolikor se ena sama malenkost v pogodbi spremeni, se pač “šteje” od začetka.
Glede na to, da je delo za določen čas omejeno na 2 leti,bi morala že grožnja z delovno inšpekcijo zadostovati, da te zaposlijo. Drugače pa prijavo tudi izvedeš.[/quote]
Podljšanje pogodbe za DČ na 2x je vezano na to, če gre za popolnoma enako oz. isto delovno mesto. V kolikor se ena sama malenkost v pogodbi spremeni, se pač “šteje” od začetka.[/quote]
Ja, ampak to je goljufanje, ker gre v resnici za isto delovno mesto in popolnoma isto delo kot prej.
Goljufanje, pa probaj dokazati, pa dobiti priče. Pa ko bo naslednjič iskala službo? Kdo zaposluje takšne, ki kličejo inšpektorje? Se delodajalci kar pogosto pozanimajo pri prejšnjih, ker je tudi veliko delavcev, ki so podn od podna, pa ne za minimalca. Tako, da pri današnji ponudbi to ni noben problem.
Glede prijave pa še to, dejansko je pri malih delodajalcih (do 10 zaposlenih) ta rok lahko tudi daljši in ni omejen na dve leti. Bo treba imeti prave informacije.
Forum je zaprt za komentiranje.