Najdi forum

ODPOVED

Delodajalec me bo odpustil iz poslovnih razlogov (leto 2009 je imel izgubo, letos v prvih 6 mesecih tudi izguba).3. oktobra mi poteče porodniši dopust.Pri tem delodajalcu delam 6 let (drugje nisem delala).Kakšne pravice imam pri delodajalcu (odpravnina-koliko) in koliko časa bom lahko na zavodu prejemala nadomestilo in koliko.
Lepa hvala za odgovor !!!

115. člen ZDR

(starši)

(1) Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela.

Torej,če še dojiš, te ne more odpustit.

ne dojim.

Delodajalec ti odpovedi ne sme vročiti do 3.11.2010 (torej en mesec po preteku porodniške). Potem začne teči odpovedni rok. Odpustiti te ne sme tudi (poleg dojenja), če si noseča oz. zanosiš v odpovednem roku (potrebuješ potrdilo zdravnika). Ali imate v podjetju na delu študente, zaposlene za določen čas? Če da, si prosim preberi moj odgovor na podobno vprašanje na tm forumu.

Za 6 let delovne dobe ti pripada 1/4 plače (gre za povprečno mesečno plačo v zadnjih treh mesecih) za vsako leto, torej to znese 1,5 plače. Na zavodu boš prejemala nadomestilo pol leta (skupna delovna doba je 6 let), prve 3 mesece 70% tvoje povprečne plače v zadnjem letu, nato pa 60% (max. znesek je okoli 700€).

Več info je tukaj

Lepa hvala za odgovor !!
Delodajalec je majhen ima samo 3 zaposlene in je kot sem že napisala imel lani izgubo in ima letos izgubo-kar precejšnjo, tako da še za odpravnino ne vem kako bo.Tudi če bi bila noseča, ali bi dojila (pa niti eno niti drugo) mi ne bi mogel plače dati, ker enostavno nima, slabo prodaja.Zato bo verjetno odpustil obe in za enkrat ostal sam.Situacijo poznam, vem da mu gre za nohte, vem da tudi nimam tam perspektive zato ga tudi ne bi rada spravila v še večji “drek”.
Prijavila se bom na zavod, če dobim službo bo fajn, sicer pa pravite da 6 mesecev dobim nadomestilo, kaj pa potem?

Nič kaj zavidljiva situacija. Vseeno vztrajaj, da te odpusti. Če boš podpisala sporazumno odpoved, na zavodu ne dobiš nič. Prav tako ti odsvetujem, da te predčasno odpusti (izročitev odpovedi pred enim mesecem po koncu porodniške, krajši odpovedni rok) – ker boš v tem primeru imela krajšo delovno dobo. Ali plačuje vsaj prispevke (oz. ti jih bo, ko boš prišla s porodniške)? Po 6 mesecih od Zavoda ne dobiš ničesar več. Računaš lahko le na višji otroški dodatek (urejaš na CSDju), socialno pomoč (CSD) in seveda na novo zaposlitev.

Veliko sreče!!!!!

najlepša hvala za pomoč, res ste prijazni !!!
Bi pa prosila še en odgovor, ali mi v času 6 mesecev, ko bom na zavodu dobila nadomestilo teče delovna doba in ali država za mene plača kakšne prispevke v tem času.Po izteku 6 mesecev verjetno ne

Ma k bleferjem od Araga nič ne zaupajte. Samo denar poberejo naredijo pa nič.

Delavka_mb, pri včlanitvi v Sindikat svoje dejavnosti tudi, ne samo brezplačen posvet pri odvetniku, imaš ga na voljo vsak teden, 1x, pa še stroški se krijejo, če greš v tožbo. Dobiš tudi dodatno solidarnostno pomoč po Kolektivni pogodbi, v polovici zneska, ki ti jo daje delodajalec po Kolektivni pogodbi. No, je res, zapisala si se kot delavka, zato morda vaši delodajalci tega ne podpirajo, ker ima vsa dejavnost svojo Kolektivno pogodbo.
V svojem sindikatu polno članarino plačam manj kot jo ima oglaševano podjetje.

Tole z objavljanjem reklam je menda plačljivo. Verjetno ta spletna stran tudi ne dopušča brezplačnega oglaševanja.

Pozdravljeni!

Mene pa zanima ali ste že kdaj koristili usluge SIndikatav v zvezi pravic dela, in kako ste bili pri tem uspešni.
V katerega ste včlanjeni? Katerega priporočate, saj v službi ga nimamo.

Lp,

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close