Najdi forum

Odpoved

Ker sem na listi za odstrel, sem dobila obvestilo o nameravani prekinitvi/odpovedi iz poslovnega razloga. Čez nekaj dni naj bi dobila še sklep o odpovedi.
Zanima me, kdaj začne teči odpovedni rok? Na dan obvestila ali na dan sklepa? Ker sem na dolgotrajni bolniški – kdaj se mi prekine razmerje? Po prihodu iz bolniške ali med bolniško?
Delovno razmerje je bilo za nedoločen čas že 1,5 leta.
Kako je z odpravnino?

Sem čist obupana, ne vem kam se obrnit za te informacije, na firmi niso ravno v pomoč.

Najprej se ti zaključi bolniška, potem pa ti bodo vročili sklep. Seveda ti pripada odpravnina, ampak zelo majhna, če imaš 1,5 let delovne dobe pri zadnjem delodajalceu samo 1/5 bruto plače.

Če gre resnično za odpoved DR iz poslovnih razlogov, pri izračunu upoštevajte 109. člen ZDR:

1) Delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti, je dolžan izplačati delavcu odpravnino. Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.
(2) Delavcu pripada odpravnina v višini:
– 1/5 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do pet let;
– 1/4 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu od pet do 15 let;
– 1/3 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu nad 15 let.
(3) Za delo pri delodajalcu se šteje tudi delo pri njegovih pravnih prednikih.
(4) Višina odpravnine ne sme presegati 10-kratnika osnove iz prvega odstavka tega člena, če v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti ni določeno drugače.

Preseganje 10 kratnika delavčeve plače je lahko v kolektivni pogodbi dejavnosti drugače opredeljeno = lahko se npr. upošteva tudi več kratnik, ne samo 10 kratnik njene plače. Zato poglejte kaj pravi vaša kolektivna pogodba dejavnosti.

Evo, danes prispel še sklep po pošti… In piše odpoved iz poslovnega razloga…
Imam že toliko različnih informacij…
Torej v bistvu ne dobim skoraj nič – plača je bila 600 EUR bruto, se pravi dobim 1/5 od tega. Jooj žalost…

116. člen
(invalidi in odsotni z dela zaradi bolezni)

(3) Delavcu, ki mu je odpovedana pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti in je ob poteku odpovednega roka odsoten z dela zaradi začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, preneha delovno razmerje z dnem ugotovitve zdravstvene zmožnosti za delo, najkasneje pa s potekom šestih mesecev po izteku odpovednega roka.

Se pravi, da dokler si v bolniški, si tudi v delovnem razmerju. odjavit te ne morejo. Pošlji jim dopis o tem, da te ne bi slučajno odjavljali.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close